Przetwórstwo mleczarskie potrzebuje wykwalifikowanych pracowników!

Przetwórstwo mleczarskie zmaga się z rosnącym niedoborem wykwalifikowanych kadr. W odpowiedzi na ten problem Ministerstwo Edukacji Narodowej zorganizowało branżowe spotkanie, które odbyło się 24 kwietnia 2025 r. w Warszawie. Dyskusje koncentrowały się wokół potrzeb edukacyjnych i kadrowych sektora mleczarskiego.
Przetwórstwo mleczarskie to jeden z filarów polskiego sektora spożywczego, którego rozwój coraz częściej ogranicza brak wykwalifikowanych pracowników. Spotkanie zorganizowane przez MEN w ramach projektu „Porozumienie branżowe na rzecz kształcenia i szkolenia zawodowego” miało na celu wypracowanie konkretnych rozwiązań odpowiadających na te wyzwania branży mleczarskiej.
Spis treści
Przetwórstwo mleczarskie — spotkanie branży w Warszawie
W wydarzeniu zorganizowanym 24.04.2025 r. w Warszawie wzięli udział przedstawiciele:
- Departamentu Kształcenia Zawodowego MEN,
- organizacje branżowe,
- pracodawcy,
- eksperci,
- przedstawiciele administracji rządowej,
- instytucje otoczenia biznesu.
Tematem przewodnim było pozyskiwanie i kształcenie kadr średniego i niższego szczebla gotowych do podjęcia pracy w firmach zajmujących się przetwórstwem mleka. Ważna okazuje się również współpraca szkół zawodowych z przemysłem. Rozmawiano m.in. o uczeniu się w miejscu pracy i konieczności systemowej współpracy branży z resortem edukacji.
Zapotrzebowanie kadrowe oraz wsparcia rozwoju zawodowego
W trakcie spotkania zebrani uczestnicy poświęcili wiele uwagi problemom, z jakimi borykają się zakłady mleczarskie w zakresie pozyskiwania pracowników. Prezes KZSM, Arkadiusz Pisarek, przedstawił szereg działań podejmowanych przez związek na rzecz promocji zawodów związanych z przetwórstwem mleczarskim. Co istotne, szczególnie mocno podkreślił znaczenie Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Mianowicie stanowi ona jedną z ważnych inicjatyw realizowanych przez KZSM wspólnie z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim. Dodatkowo, przedsięwzięcie to otrzymuje wsparcie finansowe z Funduszu Promocji Mleka. Dzięki tej inicjatywie młodzież nie tylko poszerza swoją wiedzę, lecz także zyskuje motywację do wyboru ścieżki zawodowej związanej z technologią żywności oraz przetwórstwem mleczarskim.
Przetwórstwo mleczarskie: edukacja i współpraca szkół z przemysłem
Wszyscy uczestnicy warszawskiej narady zgodzili się odnośnie do konieczności budowania trwałych relacji między przemysłem mleczarskim a szkolnictwem zawodowym. Ponadto zgodzili się, że przetwórstwo mleczarskie potrzebuje kadr nie tylko dobrze wykształconych teoretycznie. Konkretnie to liczy na pracowników przygotowanych praktycznie do podjęcia zadań w nowoczesnych zakładach produkcyjnych. Tym bardziej podkreślono, że uczenie się w miejscu pracy oraz stała obecność przedstawicieli branży w procesie kształcenia zawodowego, są najważniejszymi kierunkami rozwoju.
Przetwórstwo mleczarskie stoi przed wyzwaniem kadrowym, które może być skutecznie zrealizowane tylko poprzez silną współpracę przemysłu z edukacją zawodową. Wczorajsze spotkanie w Warszawie pokazało, że istnieje gotowość do działania. W tym inicjatywy takie jak Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie są ważnym krokiem w kierunku budowy nowego pokolenia specjalistów.
Źródło: KZSM Zw. Rew.
