Przezimowanie rzepaku ozimego na Dolnym Śląsku

Przezimowanie rzepaku ozimego na Dolnym Śląsku

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Obejrzyj wideo i dowiedz się, jaki jest stan przezimowania rzepaku i jakie mogą być problemy już na początku wegetacji!

Na Dolnym Śląsku zima w pełni. Sądząc po prognozach na najbliższe dni, z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona z nami przynajmniej do końca tygodnia. Dziś spotkaliśmy się z Tomaszem oraz Mateuszem Muzyką z miejscowości Ozorzyce k/Wrocławia, aby sprawdzić, jak wygląda przezimowanie rzepaku tuż przed rozpoczęciem kalendarzowej wiosny.

Przezimowanie rzepaku – ocena

Ostatni atak zimy na przełomie lutego i marca mocno zaniepokoił rolników. Na szczęście nie ma większych powodów do obaw. Stan przezimowania roślin jest dobry. – Przyglądając się bliżej roślinom rzepaku ozimego można zaobserwować nowe przyrosty korzeni, co świadczy o ruszeniu wegetacji. Oczywiście w tak niskich temperaturach jakie towarzyszą nam w ostatnich dniach szczególnie w nocy będzie ona znacznie wolniejsza – informował Tomasz Muzyka rolnik z miejscowości Ozorzyce k/Wrocławia.

Mało wody na Dolnym Śląsku

przezimowanie rzepaku

fot. Daniel Biernat

Nawet niewielka okrywa śnieżna przy znacznych spadkach temperatur może zabezpieczyć rośliny rzepaku przed wymarznięciem

Sporym problemem w tym rejonie kraju jest deficyt wody w glebie. Sumy opadów z ostatnich lat wskazują, że niedobór wody na chwilę obecną kształtuje się na poziomie około 100 l. – Tydzień temu udało nam się wystartować ze startową dawką azotu. Wjeżdżając w pole za ciągnikiem można było zauważyć kurz, co jest niebywałą sytuacją jak na tę porę roku- mówił Mateusz Muzyka.

Sucha zgnilizna kapustnych zagraża czy nie?

Realnym zagrożeniem jest sucha zgnilizna kapustnych również na Dolnym Śląsku. Można zaobserwować porażenie rzepaku ozimego przez ten groźny patogen. Tomasz Muzyka zapytany o sytuację na swoich polach mówił: – Zagrożenie ze strony suchej zgnilizny oczywiście istnieje. Jednak na tą chwilę przy tak niskich temperaturach powietrza oraz wilgotności, choroba nie będzie postępować. Zarodniki grzyba nie są w stanie rozwijać się w takich warunkach. Z pierwszymi zabiegami fungicydowymi będzie trzeba jeszcze zaczekać. Jeśli jednak po obecnych chłodach przyjdą opady deszczu oraz przez dłuższy czas będzie utrzymywać się wysoka wilgotność powietrza, będą to idealne warunki do rozwoju choroby – dodaje Tomasz Muzyka.

Powrót zimy zaszkodzi czy nie?

Nagły powrót zimy po prawie dwóch tygodniach „wiosny” może spędzać sen z powiek rolnikom. Wielu z nich rozsiało już pierwszą dawkę azotu. Na szczęście na większości pól występuje pokrywa śnieżna, a spadki temperatur sięgają max. -10C. Jeśli zima nie potrwa zbyt długo, a spadki temperatur w nocy nie będą większe, rzepak wyjdzie z tego cało.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego wywiadu.

Czas na żniwa! Rolnicy ruszyli na pola [wideorelacja]

Rozpoczęły się żniwa. Czy susza wpłynęła na plony? Dowiedz się, co mówią rolnicy!

9 lipca 2018

Wirus żółtaczki rzepy (TuYV) – poważne zagrożenie!

Mszyce pojawiające się jesienią, są wektorami chorób wirusowych. Sprawdź, jaką odmianę rzepaku ozimego wysiać aby się przed nimi uchronić!

8 lipca 2018

Wysoki plon rzepaku – dobra odmiana to podstawa!

Wiele czynników opowiada za wysoki plon rzepaku ozimego, niewątpliwe jednym z nich jest odmiana. Przeczytaj jak wybrać najlepszą!

6 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close