Przygotowanie krów mlecznych do zimy

Nie warto opóźniać zejścia krów z pastwiska. To dobra pora do przeprowadzenia ich do obory. Dlaczego?

Aby w sezonie jesienno-zimowym bydło mleczne było równie wydajne jak w sezonie pastwiskowym, krowy do zimy należy odpowiednio przygotować. Bardzo ważna jest modyfikacja dawki pokarmowej, a także zabiegi pielęgnacyjne. Na czym polega przygotowanie krów?

Sezon pastwiskowy praktycznie już dobiegł końca. Niektórzy właściciele krów mlecznych wypasają zwierzęta nawet do końca października, jednak większość gospodarzy stara się zakończyć wypasanie bydła przed pierwszymi przymrozkami. W tym roku już miały one miejsce, dlatego najwyższy czas przeprowadzić krowy z terenów zielonych do pomieszczeń inwentarskich.

Przedłużanie wypasu nie jest wskazane z co najmniej kilku powodów. Przede wszystkim warto pamiętać, że jesienią zielonki nie są już tak dobrym źródłem wartościowego pokarmu, jak wiosną czy latem. Wartość pokarmowa mieszanek traw jest bardzo niska i może nie zaspokajać potrzeb krów, co automatycznie przełoży się na zmniejszenie wydajności mlecznej. Druga strona medalu to stopień wykorzystania pastwiska – im szybciej krowy z niego zejdą, tym lepiej zdąży się ono zregenerować przed kolejnym sezonem pastwiskowym.

Zmiana paszy musi być stopniowa, gdyż wszystkie nagłe zmiany paszy powodują zaburzenia w rozwoju bakterii w żwaczu.

Janusz Obijalski, weterynarz z Olsztyna

Najważniejszym elementem przygotowania krów do zimy jest przestawienie ich na inny typ żywienia. Nie może odbywać się to w sposób gwałtowny – zmiany powinny przebiegać łagodnie i trwać mniej więcej 2 tygodnie.

– Zmiana paszy musi być stopniowa, gdyż wszystkie nagłe zmiany paszy powodują zaburzenia w rozwoju bakterii w żwaczu. Gwałtowne przestawienie na inne żywienie to także prosta droga do wielu chorób metabolicznych, takich jak kwasica, zasadowica, ketoza czy wzdęcia – wyjaśnia Janusz Obijalski, weterynarz z Olsztyna. – Stopniowe zmiany w rodzaju paszy należy przeprowadzać jeszcze na pastwisku. Warto zacząć od niewielkich ilości sianokiszonki czy kiszonki z kukurydzy i każdego dnia zwiększać nieco jej ilość. Chodzi o to, by w momencie zejścia z pastwiska krowy zjadały jak najwięcej paszy zimowej, a jak najmniej zielonek. Dzięki temu ich układ trawienny nie dozna szoku podczas pierwszego dnia w oborze.

Oprócz zmiany w żywieniu przed wyprowadzeniem krów z pastwiska należy zadbać o ich odrobaczenie. Likwidacja pasożytów zewnętrznych i wewnętrznych przed wejściem do obory pozwoli pozbyć się problemów z robakami w sezonie jesienno-zimowym. Zwalczanie pasożytów należy przeprowadzić na co najmniej 2 tygodnie przed sprowadzeniem krów z pastwiska, wtedy można mieć pewność, że w ich organizmie zostały zwalczone wszystkie stadia rozwojowe ewentualnych pasożytów.

Każdej krowie schodzącej z pastwiska należy też obowiązkowo wykonać przegląd wszystkich racic.

Każdej krowie schodzącej z pastwiska należy też obowiązkowo wykonać przegląd wszystkich racic.

– W sezonie pastwiskowym krowy nie ścierają rogu racicowego w odpowiednim stopniu, narażone są też na różnego rodzaju urazy czy uszkodzenia racic, które powodują stany zapalne, zmiany chorobowe i namnażanie się drobnoustrojów – tłumaczy Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Dzięki odpowiednim zabiegom pielęgnacyjnym oraz korekcie racic można zminimalizować ryzyko chorób racic w oborze w sezonie zimowym.

To ważne, bo gdy racice chorują, automatycznie spada wydajność mleczna oraz jakość mleka. Bardzo często znajduje się w nim zbyt wiele komórek somatycznych i spore partie mleka mogą nie nadawać się do sprzedaży.

Przeczytaj również:

  1. Czas na przygotowanie obory do zimy?

Anemia u prosiąt: jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Jakie są objawy anemii u prosiąt? Czy można szybko i łatwo ją wyeliminować?

4 grudnia 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

24 listopada 2016