PSOR: polska żywność spełnia normy pozostałości pestycydów [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Z badań wynika, że 96,7 proc. żywności w Polsce spełnia wysokie kryteria dotyczące pozostałości pestycydów – informuje PSOR.

Raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności, opublikował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W naszym kraju przebadano 2 448 próbek. Wyniki badań przeprowadzonych w Polsce okazują się bardzo dobre. Po pierwsze, w połowie próbek (50,7 proc.) nie wykryto żadnych pozostałości pestycydów. Co jednak równie istotne, dalsze 46 proc. próbek zawierało ich śladowe ilości, mieszczące się w restrykcyjnych normach.

Jak podkreślają eksperci PSOR, w minionych latach w krajach Unii Europejskiej ani razu nie odnotowano wyniku poniżej 96 proc.

Zważywszy na to, że w przestrzeni publicznej powszechne są fake newsy i mity dotyczące rolnictwa i produkcji żywności, to dane z raportu EFSA rozwiewają te wątpliwości. Analizując wyniki z ostatnich pięciu lat możemy śmiało stwierdzić – żywność w Unii Europejskiej od lat jest niezmiennie bezpieczna – mówi Aleksandra Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

źródło: PSOR

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o