Żywność ekologiczna pod lupą

Żywność ekologiczna pod lupą

Kontrola Inspekcji Handlowej objęła 947 partii produktów ekologicznych. Sprawdźcie, jak dużo nieprawidłowości wykryto!

Inspekcja Handlowa skontrowała, czy żywność ekologiczna jest zgodna z wyznaczonymi standardami. Kontrola objęła łącznie 947 partii produktów ekologicznych.

Zlecona przez UOKiK kontrola żywności objęła m.in. takie produkty jak: makarony, kasze, warzywa, owoce, soki, przetwory, słodycze, kawy, herbaty, oleje, mięsa, miody i jaja. Nieprawidłowości stwierdzono w 44% placówek, kwestionując 147 partii produktów.

Najczęstsze przewinienia dotyczyły braku właściwego oznakowania, np. źle określonego miejsca pochodzenia, braku numeru jednostki certyfikującej lub obowiązującego znaku przy jednoczesnym użyciu słowa bio. Zdarzało się również, że na etykietach brakowało informacji w języku polskim lub pojawiały się wyrażenia wprowadzające w błąd, np. przypisujące środkom spożywczym właściwości lecznicze, takie jak: Polecane przy cukrzycy.

Niektórzy producenci nie informowali prawidłowo o zawartych w składzie alergenach lub oznaczali wyroby znakiem GMO FREE (‘wolny od GMO’), sugerując, że żywność posiada dzięki temu szczególne właściwości. Zgodnie z prawem, żaden produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego nie może ich zawierać.

Niewłaściwą jakość stwierdzono natomiast w 5% partii produktów. Uwagi dotyczyły głównie tego, iż w niektórych przypadkach rzeczywiste ilości produktów lub ich składników były niższe niż deklarowano na opakowaniu – dotyczyło to np. masy ogórków kiszonych czy ilości ekstraktu w koncentracie pomidorowym.

Niższe ceny żywności!

Czy taka tendencja utrzyma się? Czy ceny jaj i masła powrócą do tych sprzed podwyżek? Jakich cen żywności można się spodziewać?

11 maja 2018

Biznes na wsi to nie eksperyment, to standard

Pieniądze na polu leżą! Nie chodzi o to, aby je podnieść, lecz o to, aby wykorzystać nadarzające się okazje i zrobić dobry interes.

13 maja 2018

Jakie będą ceny truskawek w sezonie 2018?

Szybciej niż zwykle rozpoczął się sezon truskawkowy. Jakie są i jakie mogą być ceny w hurcie i detalu? Ile zarobią producenci?

20 maja 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij