Żywność ekologiczna pod lupą

Żywność ekologiczna pod lupą

Kontrola Inspekcji Handlowej objęła 947 partii produktów ekologicznych. Sprawdźcie, jak dużo nieprawidłowości wykryto!

Inspekcja Handlowa skontrowała, czy żywność ekologiczna jest zgodna z wyznaczonymi standardami. Kontrola objęła łącznie 947 partii produktów ekologicznych.

Zlecona przez UOKiK kontrola żywności objęła m.in. takie produkty jak: makarony, kasze, warzywa, owoce, soki, przetwory, słodycze, kawy, herbaty, oleje, mięsa, miody i jaja. Nieprawidłowości stwierdzono w 44% placówek, kwestionując 147 partii produktów.

Najczęstsze przewinienia dotyczyły braku właściwego oznakowania, np. źle określonego miejsca pochodzenia, braku numeru jednostki certyfikującej lub obowiązującego znaku przy jednoczesnym użyciu słowa bio. Zdarzało się również, że na etykietach brakowało informacji w języku polskim lub pojawiały się wyrażenia wprowadzające w błąd, np. przypisujące środkom spożywczym właściwości lecznicze, takie jak: Polecane przy cukrzycy.

Niektórzy producenci nie informowali prawidłowo o zawartych w składzie alergenach lub oznaczali wyroby znakiem GMO FREE (‘wolny od GMO’), sugerując, że żywność posiada dzięki temu szczególne właściwości. Zgodnie z prawem, żaden produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego nie może ich zawierać.

Niewłaściwą jakość stwierdzono natomiast w 5% partii produktów. Uwagi dotyczyły głównie tego, iż w niektórych przypadkach rzeczywiste ilości produktów lub ich składników były niższe niż deklarowano na opakowaniu – dotyczyło to np. masy ogórków kiszonych czy ilości ekstraktu w koncentracie pomidorowym.

Żuławskie grupy sadownicze rozwijają skrzydła

Żuławskie nie jest kojarzone do tej pory z produkcją owoców. Jednak i tutaj powstają gospodarstwa i grupy sadownicze, które produkują spore ilości owoców.

6 października 2017

Prognozy dla mleczarstwa – rekordowo dobry rok!

Duże przychody branży mleczarskiej w I połowie 2017 r. Większe zyski. Więcej inwestycji!

5 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij