Żywność ekologiczna pod lupą

Kontrola Inspekcji Handlowej objęła 947 partii produktów ekologicznych. Sprawdźcie, jak dużo nieprawidłowości wykryto!

Inspekcja Handlowa skontrowała, czy żywność ekologiczna jest zgodna z wyznaczonymi standardami. Kontrola objęła łącznie 947 partii produktów ekologicznych.

Zlecona przez UOKiK kontrola żywności objęła m.in. takie produkty jak: makarony, kasze, warzywa, owoce, soki, przetwory, słodycze, kawy, herbaty, oleje, mięsa, miody i jaja. Nieprawidłowości stwierdzono w 44% placówek, kwestionując 147 partii produktów.

Najczęstsze przewinienia dotyczyły braku właściwego oznakowania, np. źle określonego miejsca pochodzenia, braku numeru jednostki certyfikującej lub obowiązującego znaku przy jednoczesnym użyciu słowa bio. Zdarzało się również, że na etykietach brakowało informacji w języku polskim lub pojawiały się wyrażenia wprowadzające w błąd, np. przypisujące środkom spożywczym właściwości lecznicze, takie jak: Polecane przy cukrzycy.

Niektórzy producenci nie informowali prawidłowo o zawartych w składzie alergenach lub oznaczali wyroby znakiem GMO FREE (‘wolny od GMO’), sugerując, że żywność posiada dzięki temu szczególne właściwości. Zgodnie z prawem, żaden produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego nie może ich zawierać.

Niewłaściwą jakość stwierdzono natomiast w 5% partii produktów. Uwagi dotyczyły głównie tego, iż w niektórych przypadkach rzeczywiste ilości produktów lub ich składników były niższe niż deklarowano na opakowaniu – dotyczyło to np. masy ogórków kiszonych czy ilości ekstraktu w koncentracie pomidorowym.

Pieniądze na ubezpieczenia popłyną strumieniem

W tym roku nie będzie już dodatkowych pieniędzy na ubezpieczenia rolnicze. Za to w przyszłym czeka nas prawdziwa rewolucja.

19 listopada 2016

ARiMR i dopłaty bezpośrednie dla rolników: jaki rok dla rolnictwa?

ARiMR będzie starała się uruchamiać coraz więcej naborów z Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW).

19 listopada 2016

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności pod znakiem zapytania

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) ma zacząć działać w 2018. Cały plan może jednak legnąć w gruzach...

2 grudnia 2016