Resztki pożniwne – gra warta świeczki?

Żniwa ruszyły. Rzepak i zboża schodzą z pól. Za chwilę rozpoczną się kolejne uprawy. Czy prawidłowo „zagospodarowane” resztki pożniwne mogą wpłynąć na podniesienie żyzności gleb?

Resztki pożniwne – magazyn składników pokarmowych

Podobnie jak każda  masa organiczna, tak też i resztki pożniwne zawierają cenne składniki pokarmowe, które mogą być wykorzystane przez rośliny następcze. Mogą, bo to czy wykorzystają zależy od tego, w jaki sposób potrafimy je odpowiednio zagospodarować . Czy warto zająć się tym, co pozostaje po żniwach? O tym niech zaświadczą liczby. Po pierwsze – masa organiczna korzeni i ścierni zbóż pozostająca na polu może wynieść nawet 25 dt.  Po drugie – w pozostałościach organicznych znajduje się aż do 9 kg azotu, 2 kg fosforu, do 14 kg potasu, 5 kg wapnia i 2 kg magnezu. Mówimy o czystym składniku. Po trzecie – resztki pożniwne zawierają także makro i mikroelementy, które są bardzo ważne dla roślin następczych. Równie cenne składniki zawiera słoma zbóż i rzepaku. W przypadku słomy raczej nie można liczyć na jej pozostawienie na polu, gdyż jest także atrakcyjnym towarem. Prowadzi to oczywiście do zubożenia gleby w materię organiczną.

Jak zamienić szare na złote?

Odpowiednio wykorzystane resztki pożniwne i ewentualnie słoma pozwalają na ograniczenie stosowania nawożenia azotem i innymi składnikami. To oczywiście ma znaczenie wobec rygorystycznej Dyrektywy Azotanowej. Podniesienie żyzności gleby, a co za tym idzie możliwości kumulacji w niej wody, jest również nie do przecenienia. Krótko mówiąc, zagospodarowane odpowiednio resztki pożniwne to korzyść dla rolnika i gleby.

Cztery kroki do sukcesu

Prawidłowe wykorzystanie resztek pożniwnych powinno odbyć się w czterech właściwie wykonanych zabiegach, tj. wapnowaniu, nawożeniu azotem, zastosowaniu biopreparatów i przeprowadzeniu właściwych upraw pożniwnych.

Wapnowanie

W procesie zagospodarowania resztek pożniwnych ma znaczenie odczyn gleby. Powszechnie stosowanie wapnowania pól po żniwach przyczynia się do lepszego rozwoju mikroorganizmów a tym samym do rozkładu materii organicznej. Pamiętajcie, w tym roku jest dofinansowanie do zakupu wapna nawozowego. O zasadach skorzystania z tej możliwości pisaliśmy w artykule: https://www.agrofakt.pl/program-wapnowania-gleb-terminy/ .

Nawożenie

Bardzo korzystnym zabiegiem przyspieszającym rozkład słomy i resztek organicznych jest zasilenie gleby azotem. Są to niewielkie dawki. Specjaliści zalecają, aby na tonę słomy zastosować od 5 do 10 kg azotu. W tym miejscu warto przypomnieć, że z ha zboża na polu zostaje ok. 5 ton słomy i do 2,5 tony masy organicznej, którą stanowią resztki pożniwne.

Biopreparaty

Sukcesem w zagospodarowaniu resztek pożniwnych jest rozkład materii organicznej, w której najważniejszą rolę odgrywają mikroorganizmy. Jeśli gleba jest mało aktywna biologicznie (zbyt mała ilość mikroorganizmów) z pomocą mogą przyjść biopreparaty będące szczepami bakterii, które szybko rozłożą resztki pożniwne i ewentualnie słomę. O biopreparatach można przeczytać w materiale: https://www.agrofakt.pl/pro-biotechnologia-a-rolnictwo/ .

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Buraki cukrowe do posiania

Buraki cukrowe nadal są opłacalne. Ich siewy w południowej Polsce dobiegają końca.

23 kwietnia 2019

Nawożenie kukurydzy fosforem [INFOGRAFIKA]

Fofor to niezbędny makroelement w uprawie kukurydzy. Dowiedz się, jaki jest najlepszy sposób na dostarczenie go roślinom!

26 kwietnia 2019

Skąd pochodzi kukurydza?

Historia kukurydzy zaczęła się ok. 9 tys. lat temu.

9 czerwca 2019