Rosną ceny cukru białego

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Powodem wzrostu cen jest przewidywany spadek światowej produkcji, która może wynieść ok. 176 mln ton w ekwiwalencie cukru surowego i będzie o ok. 8,2 mln ton mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem. Ocenia się, że długotrwała susza w okresie letnim spowodowała spadek plonów do ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory buraków zmniejszą się do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r.

Produkcja cukru w sezonie 2015/2016 może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton).

Ochrona herbicydowa zbóż a jakość ziarna

Czy ochrona herbicydowa zbóż ma wpływ na jakość ziarna dostarczanego do przemysłu spożywczego? Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

14 kwietnia 2017

Skracanie zbóż w niskiej temperaturze w pochmurne dni

Regulacja łanu zbóż to przede wszystkim minimalizowanie zjawiska związanego z wyleganiem zbóż, a także wyrównanie łanu.

24 kwietnia 2017

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatami z budżetu państwa!

Od kwietnia rolnicy mogą ubezpieczać uprawy rolne na nowych, warunkach! Warto zastanowić się czy zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami

21 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij