Rosną ceny cukru białego

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Powodem wzrostu cen jest przewidywany spadek światowej produkcji, która może wynieść ok. 176 mln ton w ekwiwalencie cukru surowego i będzie o ok. 8,2 mln ton mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem. Ocenia się, że długotrwała susza w okresie letnim spowodowała spadek plonów do ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory buraków zmniejszą się do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r.

Produkcja cukru w sezonie 2015/2016 może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton).

Co czeka producentów zbóż w 2017 roku?

Czy ceny płodów rolnych w 2017 roku będą zadowalające? Jakie czynniki mają wpływ na ceny w skupach i czy można je przewidzieć?

20 lutego 2017

Rynek rzepaku – spodziewana dobra koniunktura!

Większe zainteresowanie uprawą rzepaku, większy areał upraw i większe zbiory. Jakie będą ceny rzepaku? Jak ukształtuje się rynek rzepaku w 2017?

22 lutego 2017

Międzyplon ozimy – wady i zalety

Jakie korzyści daje międzyplon ozimy? Jakie rośliny uprawne najlepiej nadają się na sianie międzyplonu w tym okresie?

20 lutego 2017