Rosną ceny cukru białego

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Powodem wzrostu cen jest przewidywany spadek światowej produkcji, która może wynieść ok. 176 mln ton w ekwiwalencie cukru surowego i będzie o ok. 8,2 mln ton mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem. Ocenia się, że długotrwała susza w okresie letnim spowodowała spadek plonów do ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory buraków zmniejszą się do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r.

Produkcja cukru w sezonie 2015/2016 może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton).

Jak przezimowały uprawy? – stan roślin na poletkach BASF

O stan ozimin martwią się rolnicy na terenie całego kraju. My przyjrzeliśmy się oziminom na poletkach doświadczalnych BASF w Pągowie.

16 marca 2017

Ceny środków ochrony roślin wcale nie muszą być wysokie!

Zaletą produktów postpatentowych jest konkurencyjna cena. Na takie produkty postawił więc polski producent ŚOR – Innvigo.

Ochrona buraka cukrowego: nowy sojusznik w walce z chwastami

W Polsce zyski z uprawy buraków cukrowych zaczynają się przy plonie 350–400 q/ha. Wyższe plony i większy zysk może dać odpowiednia ochrona!

17 marca 2017