Rosną ceny cukru białego

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Na światowym rynku rosną ceny cukru białego. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że cena wzrośnie do ok. 370 dolarów/tonę i cukru surowego do ok. 270 dolarów/tonę.

Powodem wzrostu cen jest przewidywany spadek światowej produkcji, która może wynieść ok. 176 mln ton w ekwiwalencie cukru surowego i będzie o ok. 8,2 mln ton mniejsza niż przed rokiem.

W Polsce buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem. Ocenia się, że długotrwała susza w okresie letnim spowodowała spadek plonów do ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory buraków zmniejszą się do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r.

Produkcja cukru w sezonie 2015/2016 może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton).

Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

Temperatura ma istotny wpływ na efektywność działania herbicydów. Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

2 grudnia 2016

VitalFields częścią Climate Corporation

System VitalFields stał się częścią Climate Corporatian, spółki zależnej od firmy Monsanto. Co oznacza to dla rolników?

25 listopada 2016

Chwasty w życie mieszańcowym: kiedy mogą się pojawić?

Żyto mieszańcowe cechuje odporność na stresowe warunki atmosferyczne i na porastanie. Jak jednak zwalczać w nim chwasty jesienią?

2 grudnia 2016