Cena cukru 2023 rośnie, wraz z nią zyski producentów

Cena cukru 2023 rośnie — zarówno na światowych rynkach, jak i w Polsce. Powodem takiego stanu są utrzymujące się ograniczenia podażowe. Między innymi mniejsza produkcja w Unii Europejskiej i Indiach. A jak wyglądają zyski naszych rodzimych producentów cukru?

Wysoka cena cukru 2023 na światowych rynkach powoduje, że produkcja cukru staje się niezwykle opłacalnym biznesem. Czy jest nim również dla plantatorów buraków cukrowych?

Reklama

Cena cukru 2023 na świecie najwyższa od 12 lat

Jak podaje AgroNawigator PKO BP, indeks cen cukru FAP w maju osiągnął najwyższy poziom od 2011 r. Czyli rok do roku był wyższy o 31 procent. Na taką zwyżkę cen wpływają między innymi niższe prognozy produkcji w Chinach, Unii Europejskiej, Indiach, Meksyku i Tajlandii. Również w Brazylii, z uwagi na silne opady deszczu, początek sezonu zbiorów nie wygląda aż tak optymistycznie, jak założono. Choć tam wciąż prognozuje się wzrost produkcji o 10 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Produkcja w Unii Europejskiej ucierpieć może z kolei z powodu suszy, która hamuje wzrost buraków cukrowych i pogarsza ich jakość. Mimo to w KE szacuje się, że plony w tym roku powinny być nieznacznie (o 5 proc.) wyższe niż średnia z ostatnich 5 lat.

Wszystkie te informacje przekładają się na nie najlepsze prognozy podażowe. ISO, Światowa Organizacja Cukru, obniżyła w maju szacunki dot. globalnej nadwyżki cukru w sezonie 2022/23 03,3 mln ton do 0,8 mln ton. Amerykański Departament ds. Rolnictwa prognozuje z kolei, że zapasy cukru na świecie na koniec sezonu zmaleją do poziomu najniższego od 13 lat.

Cenowo cukier bije rekordy także w Polsce

Również na naszym rynku konsumenci słodyczy muszą trzymać się za portfele — ceny cukru w maju wzrosły o 76 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W czerwcu ceny cukru były wyższe o 58,8 proc., przy niespełna 18 proc. wzroście cen żywności ogółem. Wpływ na to ma, oprócz światowych wzrostów cen, również mniejsza produkcja w kraju. Według GUS w okresie wrzesień 2022–maj 2023 była ona niższa 13 proc. r/r. Zwiększona podaż cukru z Ukrainy na naszym rynku nie spowodowała żadnych znaczących zmian w cenie cukru.

Wysoka cena cukru 2023 — wysokie zyski producentów buraków

Jak podaje AgroNawigator za PONT, w I kwartale 2023 r. zysk branży cukrowej zwiększył się aż o 162 proc., przy wzroście przychodów o 51 proc. Czyli był najwyższy w całym przetwórstwie spożywczym.

Jeśli zaś mowa o producentach buraków cukrowych, to począwszy od 2022 r. mówić można z powodzeniem o tym, że jest to dochodowa uprawa.

Więcej na ten temat w artykule: Jaka jest opłacalna uprawa w Polsce? Czy to dziwi?

W ostatnich latach zmniejszyła się liczba rolników uprawiających buraki, ale jednocześnie zwiększa się powierzchnia u tych, którzy zajmują się burakami cukrowymi. Ściślej mówiąc, wyeliminowani z produkcji zostali ci, którzy oddawali złej jakości surowiec do cukrowni. Pozostali natomiast wysoce wyspecjalizowani, dostarczający buraki o bardzo wysokiej polaryzacji.

Coraz więcej specjalistycznych, wielkoobszarowych gospodarstw wprowadza do zmianowania właśnie buraki cukrowe. Między innymi z tego względu, że przy obecnych kontraktach cena tonu waha się w granicach 48–50 euro.

Rynek cukru — prognozy

Światowe prognozy i sytuacja w Polsce oznaczają więc, że jeśli chodzi o cukier, to taniej dla konsumenta… już było. Producenci buraków i cukru mogą być za to zadowoleni. Choć negatywne kampanie o szkodliwości ich produktu nieco zmniejszają całą tę słodycz…

Aczkolwiek ostatnie doniesienia medialne, cytujące badania naukowców mogą się przyczynić do wyeliminowania z diety słodzików i zastąpienia ich właśnie tradycyjnym cukrem buraczanym.

Czytaj również: Żniwa rzepaku 2023 czas start! Gdzie już koszą?

Źródło: AgroNawigator

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *