Rosną ceny mięsa drobiowego
fot. flickr

Rosną ceny mięsa drobiowego

Czy taka tendencja utrzyma się w najbliższych miesiącach 2018 r.?

Wzrost cen mięsa drobiowego jest mniejszy niż dla żywności oraz wszystkich pozostałych produktów będących źródłem białka zwierzęcego.  Jakie mogą być ceny mięsa drobiowego w najbliższych miesiącach 2018 r.? Jak przestawiają się relacje cen poszczególnych gatunków mięsa?

ceny mięsa drobiowego

fot. Bogumił Mateja

Relacje cen detalicznych wybranych artykułów żywnościowych w stosunku do cen drobiu w marcu 2018 r.

W I kwartale 2018 r. ceny mięsa drobiowego w detalu nadal rosły. Wzrost ich był stymulowany głównie przez wyższe ceny kurcząt. Od grudnia 2017 r. do marca 2018 r.  zwiększyły się one o 1,8%, osiągając poziom o 4,3% wyższy niż w marcu 2017 r.

Ceny kur, kogutów i kurcząt wzrosły o 2,3%, natomiast pozostały drób staniał o 0,4% – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

W marcu bieżącego roku za kury, koguty i kurczęta konsumenci płacili średnio o 5,3% więcej. Natomiast za drób pozostały, tj. gęsi, kaczki i indyki o 0,1% mniej niż przed rokiemmówi dr hab. Krystyna Świetlik, prof. nadzw. IERiGŻ – PIB. Z jej analiz wynika, że od stycznia do marca 2018 r. przeciętny poziom cen mięsa drobiowego był o 5,4% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Za kury, koguty i kurczęta płacono więcej o 6,5%, a za pozostały drób 0,7% więcej.

Z analiz IERiRŻ wynika, że w 2017 r. wzrosły detaliczne ceny drobiu, po spadku w dwóch poprzednich latach. W relacji grudzień do grudnia były wyższe o 8,7%. Najszybciej rosły ceny detaliczne kurcząt w porównaniu do pozostałego drobiu.

 Wolniej drożeją wędliny niż mięso drobiowe

spożycie mięsa w Polsce

fot. Ewa Ploplis

Spożycie mięsa w Polsce w 2018 r. – wg. prognoz IERiGŻ

Ceny wędlin drobiowych cechuje słabsza tendencja wzrostowa, niż mięsa kulinarnego – komentuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ. Z jej analiz wynika, że od grudnia 2017 r. do marca 2018 r. wędliny drobiowe podrożały o 0,6%. Były one o 2,3% droższe niż rok wcześniej. Natomiast od stycznia do marca 2018 r. zwiększyły się przeciętnie o 1,9%.

Gorsza konkurencyjność drobiu

Wzrost średniego poziomu cen mięsa drobiowego, o 5,4%, w I kwartale 2018 r., w stosunku do I kwartału 2017 r., był wyższy niż mięsa czerwonego, produktów mlecznych oraz ryb i owoców morza. Oznacz to, że pogorszyła się konkurencyjność cenowa drobiu względem pozostałych produktów białka zwierzęcego, z wyjątkiem jaj – mówi dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ

Konsumpcja drobiu bliska nasycenia

Możliwe, że ceny mięsa drobiowego w 2018 roku będą dalej wzrastać.

Mimo wzrostu cen detalicznych, konsumpcja mięsa drobiowego zwiększyła się. Jednak dynamika tego wzrostu słabnie.

W 2018 r. spożycie drobiu może zwiększyć się o ok. 1%. Będzie to głównie efektem większego popytu gospodarstw domowych na przetwory i dania gotowe produkowane na bazie drobiu – prognozuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że konsumpcja drobiu w Polsce jest o jedną trzecią większa niż średnio w UE.

Można oceniać, że jest to już poziom bliski nasycenia – dodaje dr Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem, spożycie bezpośrednie w ciągu trzech kwartałów 2017 r. utrzymywało się na takim samym poziomie, jak w analogicznym okresie 2016 r. Stanowiło ono ok. 33% całkowitej konsumpcji mięsa i przetworów mięsnych. Udział wydatków gospodarstw domowych na mięso drobiowe w łącznych wydatkach na mięso surowe wyniósł prawie 42%.

Drób najtańszym rodzajem mięsa

cena drobiu w Polsce w 2018 r.

fot. Ewa Ploplis

Spożycie mięsa w Polsce w 2017 r. – szacunki IERiGŻ

Z analiz ekspertów IERiGŻ wynika, że wzrost średniego poziomu cen mięsa drobiowego o 2,1% w 2017 r., w stosunku do 2016 r., był mniejszy niż całej żywności oraz wszystkich pozostałych produktów będących źródłem białka zwierzęcego, tj. mięsa czerwonego, artykułów mleczarskich, ryb i przetworów rybnych oraz jaj. W porównywanych okresach ceny detaliczne mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 8,6 i 2,9%, mleka i przetworów mlecznych o 4,9%, ryb i owoców morza o 3,4%, a jaj o 12,9%. Za produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe płacono o 4,2%, w tym za żywności o 4,6%. Wzrosła konkurencyjność cenowa drobiu na krajowym rynku żywnościowym. Mięso drobiowe umocniło swoją przewagę cenową względem mięsa czerwonego, pozostając najtańszym rodzajem mięsa – wynika z analiz dr Świetlik z IERiGŻ.

Jakie mogą być ceny mięsa drobiowego w 2018 r.?

W kolejnych miesiącach bieżącego roku możliwy jest dalszy wzrost cen mięsa drobiowego. Wzrostowi temu będzie sprzyjać spodziewane spowolnienie tempa wzrostu krajowej produkcji i utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie. Natomiast czynnikiem ograniczającym skalę tego wzrostu będzie niskie tempo wzrostu krajowego spożycia oraz spodziewany wzrost podaży i spadek cen detalicznych wieprzowiny – prognozuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ.

 

Ceny owoców – jedne z najniższych w dziesięcioleciu!

Niskie ceny owoców to efekt m.in. rekordowych zbiorów!

8 października 2018

Ruszy skup pół mln ton jabłek!

Sytuacja na rynku jabłek przemysłowych jest dramatyczna - przyznaje szef resortu rolnictwa. Kiedy ruszy zapowiedziany skup?

5 października 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Uprawa roślin bez ziemi

Sprawdź, który kraj przestał ufać polskiemu mięsu i zobacz ciągnik napędzany wodorem.

14 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close