Rosną ceny mięsa drobiowego
Wzrost cen mięsa drobiowego jest mniejszy niż dla żywności oraz wszystkich pozostałych produktów będących źródłem białka zwierzęcego. Jakie mogą być ceny mięsa drobiowego w najbliższych miesiącach 2018 r.? Jak przestawiają się relacje cen poszczególnych gatunków mięsa?
W I kwartale 2018 r. ceny mięsa drobiowego w detalu nadal rosły. Wzrost ich był stymulowany głównie przez wyższe ceny kurcząt. Od grudnia 2017 r. do marca 2018 r. zwiększyły się one o 1,8%, osiągając poziom o 4,3% wyższy niż w marcu 2017 r.
Ceny kur, kogutów i kurcząt wzrosły o 2,3%, natomiast pozostały drób staniał o 0,4% – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).
– W marcu bieżącego roku za kury, koguty i kurczęta konsumenci płacili średnio o 5,3% więcej. Natomiast za drób pozostały, tj. gęsi, kaczki i indyki o 0,1% mniej niż przed rokiem – mówi dr hab. Krystyna Świetlik, prof. nadzw. IERiGŻ – PIB. Z jej analiz wynika, że od stycznia do marca 2018 r. przeciętny poziom cen mięsa drobiowego był o 5,4% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Za kury, koguty i kurczęta płacono więcej o 6,5%, a za pozostały drób 0,7% więcej.
Z analiz IERiRŻ wynika, że w 2017 r. wzrosły detaliczne ceny drobiu, po spadku w dwóch poprzednich latach. W relacji grudzień do grudnia były wyższe o 8,7%. Najszybciej rosły ceny detaliczne kurcząt w porównaniu do pozostałego drobiu.
Spis treści
Wolniej drożeją wędliny niż mięso drobiowe
– Ceny wędlin drobiowych cechuje słabsza tendencja wzrostowa, niż mięsa kulinarnego – komentuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ. Z jej analiz wynika, że od grudnia 2017 r. do marca 2018 r. wędliny drobiowe podrożały o 0,6%. Były one o 2,3% droższe niż rok wcześniej. Natomiast od stycznia do marca 2018 r. zwiększyły się przeciętnie o 1,9%.
Gorsza konkurencyjność drobiu
– Wzrost średniego poziomu cen mięsa drobiowego, o 5,4%, w I kwartale 2018 r., w stosunku do I kwartału 2017 r., był wyższy niż mięsa czerwonego, produktów mlecznych oraz ryb i owoców morza. Oznacz to, że pogorszyła się konkurencyjność cenowa drobiu względem pozostałych produktów białka zwierzęcego, z wyjątkiem jaj – mówi dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ
Konsumpcja drobiu bliska nasycenia
Możliwe, że ceny mięsa drobiowego w 2018 roku będą dalej wzrastać.
Mimo wzrostu cen detalicznych, konsumpcja mięsa drobiowego zwiększyła się. Jednak dynamika tego wzrostu słabnie.
– W 2018 r. spożycie drobiu może zwiększyć się o ok. 1%. Będzie to głównie efektem większego popytu gospodarstw domowych na przetwory i dania gotowe produkowane na bazie drobiu – prognozuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że konsumpcja drobiu w Polsce jest o jedną trzecią większa niż średnio w UE.
– Można oceniać, że jest to już poziom bliski nasycenia – dodaje dr Świetlik z IERiGŻ. Jej zdaniem, spożycie bezpośrednie w ciągu trzech kwartałów 2017 r. utrzymywało się na takim samym poziomie, jak w analogicznym okresie 2016 r. Stanowiło ono ok. 33% całkowitej konsumpcji mięsa i przetworów mięsnych. Udział wydatków gospodarstw domowych na mięso drobiowe w łącznych wydatkach na mięso surowe wyniósł prawie 42%.
Drób najtańszym rodzajem mięsa
Z analiz ekspertów IERiGŻ wynika, że wzrost średniego poziomu cen mięsa drobiowego o 2,1% w 2017 r., w stosunku do 2016 r., był mniejszy niż całej żywności oraz wszystkich pozostałych produktów będących źródłem białka zwierzęcego, tj. mięsa czerwonego, artykułów mleczarskich, ryb i przetworów rybnych oraz jaj. W porównywanych okresach ceny detaliczne mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 8,6 i 2,9%, mleka i przetworów mlecznych o 4,9%, ryb i owoców morza o 3,4%, a jaj o 12,9%. Za produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe płacono o 4,2%, w tym za żywności o 4,6%. Wzrosła konkurencyjność cenowa drobiu na krajowym rynku żywnościowym. Mięso drobiowe umocniło swoją przewagę cenową względem mięsa czerwonego, pozostając najtańszym rodzajem mięsa – wynika z analiz dr Świetlik z IERiGŻ.
Jakie mogą być ceny mięsa drobiowego w 2018 r.?
– W kolejnych miesiącach bieżącego roku możliwy jest dalszy wzrost cen mięsa drobiowego. Wzrostowi temu będzie sprzyjać spodziewane spowolnienie tempa wzrostu krajowej produkcji i utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie. Natomiast czynnikiem ograniczającym skalę tego wzrostu będzie niskie tempo wzrostu krajowego spożycia oraz spodziewany wzrost podaży i spadek cen detalicznych wieprzowiny – prognozuje dr hab. I. Świetlik z IERiGŻ.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!