Ceny mięsa drobiowego w górę

Download PDF

1685,7 tys. ton – tyle drobiu (wagi żywej) skupiono w Polsce w okresie od stycznia do lipca tego roku. Opłacalność produkcji kurcząt była mniej korzystna, a produkcji indyków bardziej korzystna niż rok temu.

Średnia cena skupu drobiu w okresie od stycznia do lipca tego roku wynosiła 3,85 zł/kg. Oznacza to, że była o 5 proc. wyższa niż rok temu.

Tuszki kurcząt tańsze niż w UE

ceny mięsa drobiowego

Ceny mięsa drobiowego w lipcu tego roku były wyższe niż rok temu.

Przeciętna cena tuszek kurcząt (65%) w lipcu tego roku była w Polsce o 31 proc. niższa niż w UE (191,38 EUR/dt) i wyniosła 132,71 EUR/dt.

W lipcu 2019 r. ceny tuszek w Polsce były niższe o 5,5 proc., a przeciętne ceny w UE były wyższe o 0,8 proc. niż w lipcu 2018 r. Tuszki kurcząt były droższe niż w Polsce również u naszych głównych odbiorców mięsa drobiowego tj. w Niemczech (o 54 proc.), Wielkiej Brytanii (o 19 proc.) i Francji (o 42 proc.)czytamy w biuletynie „Rynek rolny – wrzesień 2019” IERiGŻ.

Mięso drobiowe podrożało

Mięso drobiowe w lipcu tego roku w porównaniu z grudniem 2018 roku było o 9 proc. droższe. Zmieniły się ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa. Najbardziej podrożały:

  • kurczę patroszone z 6,92 do 7,73 zł/kg,
  • porcje rosołowe z 2,25 do 2,40 zł/ kg,
  • piersi z kurczęcia z 15,01 do 16,62 zł/kg,
  • piersi z indyka z 23,66 do 24,62 zł/kg,
  • udziec z indyka z 13,49 do 14,24 zł/kg,
  • kaczka patroszona z 12,81 do 13,00 zł/kg.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o