Rośnie produkcja wieprzowiny

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton.

W pierwszym półroczu 2015 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE zwiększyła się w skali roku o 3,9%. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w Hiszpanii (+9,1%) dzięki powiększeniu stad loch hodowlanych o 5%. Również pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny zanotowały wzrosty liczby ubojów – Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Czy ubój wyklucza dobrostan zwierząt?

Obrońcy praw zwierząt to mocna grupa. Niejednokrotnie bojkotują i walczą o poprawę warunków zwierząt hodowlanych. Czy to słuszna walka?

2 lutego 2019

Wejdą do gospodarstw i odbiorą rolnikom zwierzęta?

Nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt ma dać organizacjom pozarządowym zbyt dużą władzę? To uderzy w rolników!

14 lutego 2019

Chore krowy – chory system? Kryzys wizerunkowy polskiej wołowiny

Po aferze z ubojem chorych krów producenci mięsa liczą straty! Kto odpowiada za ten kryzys?

2 lutego 2019