Rośnie produkcja wieprzowiny

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o...

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton.

W pierwszym półroczu 2015 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE zwiększyła się w skali roku o 3,9%. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w Hiszpanii (+9,1%) dzięki powiększeniu stad loch hodowlanych o 5%. Również pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny zanotowały wzrosty liczby ubojów – Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Czy dodatki fitobiotyczne są skuteczne w żywieniu trzody chlewnej?

W żywieniu trzody chlewnej coraz bardziej popularne stają dodatki fitobiotyczne. Czym dokładnie są i jakie korzyści dostarczają świniom?

21 stycznia 2017

Komórki somatyczne w mleku

Poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z najważniejszych wskaźników określania jakości produktu. Ile powinien wynosić?

12 stycznia 2017

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy w dojonej ćwiartce nie ma już mleka.

22 stycznia 2017