Rośnie produkcja wieprzowiny

Rośnie produkcja wieprzowiny

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o...

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton.

W pierwszym półroczu 2015 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE zwiększyła się w skali roku o 3,9%. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w Hiszpanii (+9,1%) dzięki powiększeniu stad loch hodowlanych o 5%. Również pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny zanotowały wzrosty liczby ubojów – Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

BHP przy obsłudze zwierząt – nowe rozporządzenie

Pojawiło się nowe rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny podczas zajęć przy zwierzętach gospodarskich.

19 września 2017

Mikotoksyny w paszach – sposoby na minimalizację ich toksyczności

Mikotoksyny w paszach mogą wywołać negatywne skutki u naszej trzody chlewnej, a przez to są sporym problemem dla nas. Jak się przed nimi chronić?

18 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij