Rośnie produkcja wieprzowiny

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o...

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” z października br., w 2015 r. produkcja brutto wieprzowiny w UE wzrośnie o 2,7% wobec 2014 r. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5% do 23,6 mln ton.

W pierwszym półroczu 2015 r. liczba ubojów trzody chlewnej w UE zwiększyła się w skali roku o 3,9%. Największą dynamikę wzrostu zanotowano w Hiszpanii (+9,1%) dzięki powiększeniu stad loch hodowlanych o 5%. Również pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny zanotowały wzrosty liczby ubojów – Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Narodowy Dzień Świni: ASF, nowoczesna hodowla… i co jeszcze?

Co się dzieje z ASF, czym tak naprawdę jest bioasekuracja, jak przeprowadzić skuteczną dezynfekcję i jak wygląda idealna chlewnia? Sprawdź!

23 marca 2017

Chów trzody chlewnej z pomysłem

Czy jest recepta na to, by trzoda chlewna przynosiła i zysk, i… satysfakcję? Na ten temat rozmawiamy z Mistrzem Agroligi 2016!

18 marca 2017

Jak zwiększyć opłacalność hodowli trzody chlewnej i sprostać wymogom rynku?

ASF spustoszył wiele ferm, które teraz szukają sposobów na poprawienie opłacalności hodowli trzody chlewnej. Podpowiadamy!

25 marca 2017