PATRON SERWISU: Blattin

Produkcja i ceny skupu żywca wieprzowego — perspektywa

Ceny skupu żywca wieprzowego odzwierciedlają wzrost pogłowia świń w Polsce. Natomiast w Unii Europejskiej podaż mięsa wieprzowego nadal nie jest wysoka pomimo sygnałów odbicia na początku tego roku.

Na obecne ceny skupu żywca wieprzowego na świecie wpływają prognozy na najbliższy rok. W ich świetle globalna produkcja mięsa wieprzowego ma spaść o niecały jeden procent. Jednakże nie wszędzie spadki te wystąpią. Dowiedz się, gdzie produkcja wzrośnie, a gdzie spadnie?

Jak na ceny skupu żywca wieprzowego wpływa wzrost produkcji w Polsce?

Polska pod koniec ubiegłego roku okazała się jednym z trzech krajów Unii, w których odnotowano wzrost liczebności trzody chlewnej. Wyniósł on 1,5% i był pierwszym wzrostem w ujęciu ilościowym od grudnia 2020 r.

Jednocześnie w Polsce ubywa drobnych gospodarstw zajmujących się produkcją żywca wieprzowego. Dane ARiMR wskazują, że liczba aktywnych stad do 500 sztuk spadła pod koniec 2023 roku o 29% r./r. Jednakże w tym samym czasie o 7% wzrosła liczba stad liczących powyżej 500 szt. Wzrostom krajowego pogłowia świń sprzyja obecnie korzystna relacja cen skupu żywca do kosztu pasz. Dzięki temu wzrosty te będzie można obserwować do końca bieżącego roku.

Obecne ceny skupu żywca wieprzowego utrzymają się na wysokim poziomie. Według danych resortu rolnictwa w pierwszym kwartale 2024 r. średnia cena żywca wieprzowego wyniosła 7,08 zł/kg. Jednakże była ona niższa o 11% w porównaniu do cen z 2023. Z drugiej strony była ona wyższa 41% niż przed dwoma laty. Spadkom cen żywca na krajowym rynku sprzyja odbudowa podaży, spadek presji kosztowej czy niższy popyt. Nie bez znaczenia pozostają też zmiany na rynkach walutowych.

Jakie są perspektywy dla cen na polskim rynku żywca wieprzowego w 2024?

Przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w 2024 może spaść o 9–14% r./r. W drugim kwartale 2024 może być to 4–12% r./r. Przyczynią się do tego:

  • prawdopodobny wzrost podaży unijnej;
  • słaby popyt na wieprzowinę z UE na rynkach trzecich.

Ponadto spadkom cen sprzyjać będzie presja malejących kosztów pasz, a także umocnienie złotego. Jednocześnie na wzrost krajowego popytu wpłynąć może wzrost siły nabywczej konsumentów.

Tymczasem produkcja wieprzowiny w całej Unii spada

Produkcja wieprzowiny, mierzona masą ubojów, spadła w 2023 r. o 6,7% r./r. W czwartym kwartale spadek wyniósł 3,4%. Największy spadek ubojów w 2023 odnotowano w Dani. Wyniósł on blisko 20 proc. (-14,6% r./r. w czwartym kwartale 2023). W sumie produkcja w tym kraju utrzymała się na poziomie 1,288 mln t i była najniższa od 1991 r. Tymczasem w Niemczech produkcja wyniosła 4,18 mln t (-6,8% r./r.) i była najniższa od 2002 r.
Jednakże dane Eurostatu obejmujące styczeń i luty 2024 wskazują na stopniowy wzrost produkcji wieprzowiny w UE-27. Trend tren potwierdzają prognozy USDA z kwietnia 2024, które wskazują na 1,7% wzrost produkcji w tym roku. Ale będzie ona niższa o 5,1% niż w 2022 r.

Ta mniejsza podaż wewnętrzna w Unii spowodowała, że ceny skupu żywca wieprzowego w UE odnotowały spadki. Ponadto do spadku cen przyczynił się wyraźnie mniejszy eksport, w szczególności do krajów azjatyckich. W sumie wyniósł on 2,1 mln ton (-28% r./r.). W szczególności spadł eksport do Chin, a ujemna jego dynamika utrzyma się także w tym roku. Wskazują na to dane USDA, które wskazują na niewielki (-1,2%) spadek chińskiego importu wieprzowiny w stosunku do 2023 r.

Dobre perspektywy dla przyszłej produkcji trzody chlewnej w UE

W Belgii widać już ożywienie w handlu prosiętami. Przy standardowej cenie 81 euro za szt. na początku kwietnia, flamandzkie prosięta odnotowały nowy rekord sprzedaży tej wiosny. Wpłynął na to wzrost rentowność gospodarstw zajmujących się hodowlą świń mięsnych.
Dobry cykl koniunkturalny w hodowli trzody chlewnej utrzymuje się od ubiegłego roku do pierwszego kwartału br. Tak wynika z publikowanego co kwartał barometru biznesowego KBC dotyczącego intensywnej hodowli zwierząt.

Dobrze radzą sobie zarówno fermy zajmujące się produkcją prosiąt, jak i fermy produkujące żywiec w cyklu zamkniętym. Nieco gorzej, choć też na plusie są gospodarstwa zajmujące się wyłącznie tuczem. Z jednej strony muszą stawić one czoła wysokim cenom prosiąt. Z drugiej kłopotem są niższe ceny skupu żywca wieprzowego. Jednakże sytuację poprawiają niskie ceny pasz.

Mniejsza produkcja żywca w Chinach

Tymczasem w Chinach produkcja żywca mocno spadła. W ciągu roku pogłowie świń w tym kraju spadło o ponad 22 mln sztuk r./r. W skali procentowej spadek ten wyniósł 5%. Jednakże spadek podaży nie przyczynił się do tego by ceny skupu żywca wieprzowego na chińskim rynku wzrosły. To przede wszystkim skutek mniejszego popytu wewnętrznego.

A jakie są globalne perspektywy dla rynku wieprzowiny?

Prognoza USDA wskazuje na to, że globalna produkcja spadnie o 1%. Odpowiadać za nią będą za to głównie Chiny. Z drugiej strony produkcja w Stanach Zjednoczonych i Brazylii wzrośnie odpowiednio o 3% i 4%, co pozwoli nadrobić znaczną część tego spadku.

Jednocześnie globalny eksport ma wzrosnąć o 4%, osiągając w 2024 r. poziom 10,5 mln ton. Przyczynią się do tego wszyscy główni eksporterzy, przy czym największy wzrost wynika z USA i Brazylii, które dostarczą na rynek odpowiednio 8% i 5% więcej towaru w 2024 r.

Źródło: ahdb, cenyrolnicze, vilt

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *