Rozdrabnianie resztek po kukurydzy przed orką

Rozdrabnianie resztek po kukurydzy przed orką

Kukurydza, zwłaszcza na ziarno, pozostawia po zbiorze sporo masy, przez co orka jest utrudniona. Warto wykonać wcześniej rozdrabnianie.

Kukurydza – z racji dużej ilości masy – nie jest łatwa w uprawie pożniwnej. Pług często nie jest w stanie podołać słomie kukurydzianej. Dlatego też rozdrabnianie resztek po kukurydzy przed orką może okazać się konieczne. 

Kukurydza trudna w uprawie pożniwnej

Resztki po zbiorze kukurydzy stanowią siedlisko omacnicy prosowianki, ale też utrudniają orkę. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: wiesaw

Kukurydza jest rośliną trudną do uprawek pożniwnych nie tylko ze względu na ilość masy. Cechuje się ona także – w przeciwieństwie do wielu innych roślin – stosunkowo twardą łodygą. Najtrudniej wymieszać dobrze pozostawiony na polu materiał po zbiorze na ziarno. Orka kukurydzy po zbiorach na kiszonkę może być często wykonana bez większych problemów nawet bezpośrednio po skoszeniu, ponieważ całe rośliny przechodzą przez sieczkarnię i wędrują na pryzmę. Wartym uwagi w przypadku zbioru na ziarno będzie każdorazowo oddzielny przejazd talerzówką. Zarówno w przypadku orki planowanej przed zimą (najlepsza opcja z agrotechnicznego punktu widzenia), jak i wiosną.

Talerzówką w omacnicę prosowiankę

Omacnica dąży do przezimowania w dolnych odcinkach łodyg. Ich ścięcie talerzówką pozwala na wyeliminowanie nawet 70% populacji szkodnika na polu drogą mechaniczną.

Pamiętajmy, że po zbiorze kukurydzy ściernisko będzie doskonałym lokum dla larw omacnicy prosowianki, które z pewnością znajdą tam dobre dla siebie siedlisko do przezimowania. Omacnica dąży do przezimowania w dolnych odcinkach łodyg. Ich ścięcie talerzówką pozwala na wyeliminowanie nawet 70% populacji szkodnika na polu drogą mechaniczną. Dla wielu gospodarstw mechaniczna eliminacja omacnicy prosowianki jest jedyną możliwą formą zwalczania tego szkodnika, ponieważ w połowie wegetacji kukurydzy, kiedy mamy największe zagrożenie ze strony omacnicy, mało kto z nas dysponuje odpowiednim sprzętem do jej zwalczania. Dotyczy to zwłaszcza tych gospodarstw, które orkę po kukurydzy przekładają na wiosnę. Musimy jednak wiedzieć, że orka zimowa przynosi najlepsze efekty z agrotechnicznego punktu widzenia, ale też pozwala na lepsze zagospodarowanie czasem na początku wiosny, kiedy i tak następuje spiętrzenie prac polowych.

Bez rozdrobnienia mniej dokładne wymieszanie

Oczywiście jeśli planujemy orkę przed zimą i dysponujemy dobrym pługiem i ciągnikiem z odpowiednią mocą, można pominąć talerzowanie. Jednak musimy się wówczas liczyć z mniej dokładnym wymieszaniem materiału. Dlatego też implementacja brony talerzowej do uprawy stanowiska po kukurydzy w niemal każdym przypadku będzie jak najbardziej uzasadniona.

 

 

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij