Co zrobić z resztkami po kukurydzy?

Download PDF

Z większości pól kukurydza na ziarno już została zebrana. Rolnicy muszą zatem pomyśleć o rozdrobnieniu resztek pożniwnych po kukurydzy i ich odpowiednim zagospodarowaniu. W kolejnym odcinku „Akademii Nawożenia Intermag” Marcin Oleszczak, odpowiedzialny w firmie za preparaty mikrobiologiczne, opowiada o tym, jak zająć się resztkami roślin, by ograniczyć w następnym sezonie inwazje szkodników i ataki chorób.

Marcin Oleszczak, odpowiedzialny w firmie Intermag za preparaty mikrobiologiczne: Szanowni Państwo, jesteśmy – praktycznie rzecz biorąc – w trakcie lub niektóre gospodarstwa po żniwach kukurydzianych. Oczywiście po żniwach kukurydzianych zaczyna się problem związany z tym, co trzymam w tej chwili w dłoniach, czyli z resztkami pożniwnymi kukurydzy. Kukurydza produkuje stosunkowo dużą biomasę, po żniwach kukurydzy, po zbiorach kukurydzy na nasiona pozostaje na 1 ha ok. 9 t resztek pożniwnych. Jest to stosunkowo duża biomasa, z którą trudno sobie jest poradzić, jeżeli chodzi o zabiegi agrotechniczne, ta biomasa jest dość twarda. Tutaj mamy kukurydzę, która zebrana jest już dość dawno temu, zachowuje ona w dalszym ciągu swoją strukturę, tego typu resztki przeszkadzają na pewno w momencie, kiedy chcemy wykonać precyzyjne zabiegi agrotechniczne, jeżeli chcemy wykonać precyzyjny siew.

szkodniki w resztkach po kukurydzy

Omacnica prosowianka (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: agrolnik517)

Uważaj na szkodniki i choroby!

W resztkach pożniwnych zimują także agrofagi. Wiemy doskonale, że resztki pożniwne są źródłem, czy miejscem, zimowania omacnicy. Mamy tutaj złomy po omacnicy, gąsienice omacnicy przeżywają w tych resztkach pożniwnych i stanowią zagrożenie na przyszły sezon. W resztkach pożniwnych zimują także patogeny. W resztkach pożniwnych kukurydzy znajduje się szczególnie dużo fuzariów, które później będą zagrażały kukurydzy w czasie następnej uprawy.

Mówiliśmy o resztkach pożniwnych kukurydzy w kontekście tego, że stanowią problem, ale na resztki pożniwne też możemy popatrzeć zupełnie z innej strony.

Marcin Oleszczak z firmy Intermag

Co z tymi resztkami pożniwnymi faktycznie możemy zrobić?

Są teoretycznie dwie możliwości. Możemy je rozdrobnić, przykryć glebą, oczywiście ta głębokość przykrycia glebą jest zależna od tego, czy gleba jest lekka, czy cięższa, a na glebach cięższych robimy to płycej, na glebach lżejszych będziemy to robić głębiej. I możemy czekać na to, jak zabiorą się za te reszki pożniwne wszelkiego typu mikroorganizmy autochtoniczne, które znajdują się w glebie. Innym rozwiązaniem, jeżeli mówimy o dekompozycji, czy rozkładzie resztek pożniwnych, jest zastosowanie preparatów mikrobiologicznych, które wnoszą do gleby określoną pulę wyselekcjonowanych mikroorganizmów, które będą przyspieszać rozkład resztek pożniwnych.

Zyskaj na rozłożeniu resztek!

Mówiliśmy o resztkach pożniwnych kukurydzy w kontekście tego, że stanowią problem, ale na resztki pożniwne też możemy popatrzeć zupełnie z innej strony. Resztki pożniwne to bardzo bogate źródło składników pokarmowych i o tym trzeba bardzo dobrze pamiętać i zdawać sobie z tego sprawę. W tych 9 t resztek pożniwnych kukurydzy znajduje się prawie 200 kg potasu. Oczywiście poza potasem jest azot, jest fosfor, jest magnez, jest duża ilość wapnia, też bardzo istotnego dla naszych gleb.

resztkami po kukurydzy

Ile składników pokarmowych można odzyskać z resztek pożniwnych po kukurydzy?

W połowie roku firma Intermag wprowadziła na rynek produkt, który nazywa się Bactim Słoma, preparat, który służy do dekompozycji resztek pożniwnych kukurydzy, zbóż, rzepaku. Preparat Bactim jest preparatem mikrobiologicznym, zawiera w swoim składzie 2 bakterie naturalnie występujące w naszych glebach. Jakie to bakterie? Pierwsza to Bacillus suptilis, szczep tej bakterii; druga Bacillus licheniformis – dość blisko spokrewnione gatunki w obrębie rodzaju Bacillus. Bardzo ważną dla nas cechą tych naszych mikroorganizmów, której poszukiwaliśmy, było to, żeby te nasze szczepy, nasze bakterie miały zdolność wytwarzania przetrwalników. Ta zdolność wytwarzania przetrwalników ma istotne znaczenie, przynajmniej z dwóch punktów widzenia. Pierwsza sprawa to trwałość produktu, bo interesuje nas to, żeby preparat miał określoną możliwość przechowywania, drugą w tym wypadku, z drugiej strony też interesuje nas to z takiego punktu widzenia, żebyśmy mogli wnieść do środowiska naturalnego mikroorganizmy, które będą w stanie przetrwać niekorzystne warunki aplikacyjne.

Jak stosujemy Bactim Słoma?

Na początku trzeba zdać sobie sprawę z tego, że konieczne jest rozrobienie resztek pożniwnych. Tu w przypadku kukurydzy jest to szczególnie ważne z uwagi na to, że jak na początku patrzyliśmy na te resztki, no są one dość twarde. Rozdrabniamy resztki, stosujemy Bactim Słoma w dawce 1–2 l, w tej chwili szczególnie przy resztkach pożniwnych kukurydzy wskazana będzie dawka 2 l/ha. Jeżeli chcielibyśmy stosować 1 l/ha, konieczne wydaje się dodanie azotu. Ile tego azotu? Ok. 30 kg. W jakiej formie? Może być mocznik. Po aplikacji, po opryskiwaniu resztki mieszamy z glebą. Na jaką głębokość? Jeżeli są to gleby ciężkie, oczywiście płycej, jeżeli są to gleby lżejsze, możemy zmieszać te resztki na głębokość większą.

resztki po kukurydzy

Jak stosować Bactim Słoma?

Co nam daje zastosowanie Bactim Słoma?

Przede wszystkim przyspiesza rozkład resztek pożniwnych, czyli przyspiesza dekompozycję tych resztek i też przyspiesza udostępnianie składników pokarmowych, które zamknięte są w tych resztkach, to jest główne zadanie. Kolejna, nie mniej ważna rzecz, to jest przede wszystkim rozbiór różnorodności gleby. Ważną rzeczą jest to, że to, co obserwujemy w doświadczeniach, czyli wzrost pH gleby. Rzecz naturalna w tym wypadku. Kolejna rzecz, którą można zaobserwować, to jest wzrost zawartości węgla organicznego, czyli wzrost zawartości próchnicy, rzecz niezmiernie istotna. Możemy zaobserwować też w doświadczeniach i też to obserwujemy na dużych polach tam, gdzie robimy wdrożenia, wzrost zawartości dostępnego fosforu. Oczywiście obserwujemy też wzrost zawartości i wapnia dostępnego dla roślin, i magnezu, i również potasu.

Pamiętajcie Państwo, w resztkach pożniwnych tak naprawdę mamy doskonały nawóz, tylko trzeba je szybko rozłożyć i szybko udostępnić to, co w tych resztkach pożniwnych się znajduje. Czyli zarówno i węgiel organiczny, jak i składniki pokarmowe.

W dzisiejszym odcinku to już wszystko, zapraszam na kolejny odcinek „Akademii Nawożenia Intermag”.

 

Chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj: Resztki pożniwne lepiej rozłożone: wypróbuj BACTIM SŁOMA!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Co robisz z resztkami po kukurydzy?

Co robisz z resztkami po kukurydzy?

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o