Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

Komisja Europejska wprowadza rozporządzenie, które dotyczy prywatnego przechowywania wieprzowiny. O czym dokładnie mówi?

14 grudnia pojawiło się rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące  m.in. prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do kiedy można składać wnioski?

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat, w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r., podwyższono o ok. 17–20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).

Komentarze

  1. To ma być pomoc dla rolników czy dla przetwórców? Nakupią za taniochę dodatkowo zarobią na przechowaniu a polski rolnik i tak nic nie dostanie więcej!!!!!

Suszona siara dla cieląt: dobry czy zły pomysł?

Suszona siara dla cieląt jest dostępna na rynku od ręki. Czy jednak warto z niej korzystać w każdym przypadku czy tylko doraźnie?

10 stycznia 2017

Wycinka drzew na własnej posesji od 2017 będzie łatwiejsza!

Od nowego roku łatwiej jest wyciąć drzewo na własnej posesji! Co dokładnie zmieniło się w przepisach?

10 stycznia 2017

Płatność za redukcję dostaw mleka: złóż wniosek do 14 lutego!

Przypominamy! Niedługo upływa termin składania wniosków do ARR o płatności za redukcję dostaw mleka za I okres ograniczeń!

11 stycznia 2017