Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

Komisja Europejska wprowadza rozporządzenie, które dotyczy prywatnego przechowywania wieprzowiny. O czym dokładnie mówi?

14 grudnia pojawiło się rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące  m.in. prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do kiedy można składać wnioski?

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat, w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r., podwyższono o ok. 17–20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).

Komentarze

  1. To ma być pomoc dla rolników czy dla przetwórców? Nakupią za taniochę dodatkowo zarobią na przechowaniu a polski rolnik i tak nic nie dostanie więcej!!!!!

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Skład paszy dla tuczników istotny w dążeniu do wyników produkcyjnych

W celu osiągnięcia zadowalających wyników produkcyjnych warto położyć nacisk na dobór odpowiednich pasz dla naszej trzody chlewnej.

17 sierpnia 2017

Ubezpieczenia upraw rolnych do zmiany?

Rolnicy ze Śląska są w trudnej sytuacji po tzw. szkodach śniegowych. Stąd pomysł, aby do dotowanych ubezpieczeń włączyć ryzyko silnych opadów śniegu.

14 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij