Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

Komisja Europejska wprowadza rozporządzenie, które dotyczy prywatnego przechowywania wieprzowiny. O czym dokładnie mówi?

14 grudnia pojawiło się rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące  m.in. prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do kiedy można składać wnioski?

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat, w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r., podwyższono o ok. 17–20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).

Komentarze

  1. To ma być pomoc dla rolników czy dla przetwórców? Nakupią za taniochę dodatkowo zarobią na przechowaniu a polski rolnik i tak nic nie dostanie więcej!!!!!

Jaka pasza pełnoporcjowa dla kur niosek w przydomowym chowie?

Kury w przydomowym chowie potrzebują tyle samo składników pokarmowych, co kury w chowie intensywnym. Jak należy je karmić?

17 kwietnia 2017

Rozród bydła mięsnego: jaki system jest najlepszy?

Bardzo duży wpływ na opłacalność i efektywność hodowli ma system zarządzania rozrodem bydła mięsnego. Jaki system rozrodu będzie najlepszy?

15 kwietnia 2017

Wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego

Jak praktyka pokazuje wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego sprawiają kłopoty również doświadczonym rolnikom.

23 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij