Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

Komisja Europejska wprowadza rozporządzenie, które dotyczy prywatnego przechowywania wieprzowiny. O czym dokładnie mówi?

14 grudnia pojawiło się rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące  m.in. prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do kiedy można składać wnioski?

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat, w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r., podwyższono o ok. 17–20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).

Komentarze

  1. To ma być pomoc dla rolników czy dla przetwórców? Nakupią za taniochę dodatkowo zarobią na przechowaniu a polski rolnik i tak nic nie dostanie więcej!!!!!

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016

Niezrozumiała polityka Unii Europejskiej w kwestii ŚOR

Europejscy rolnicy zapłacą ogromną cenę za niezrozumiałą dla nich politykę Unii odnośnie wycofywania niektórych środków ochrony roślin...

24 listopada 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016