PATRON SERWISU: Blattin

Rozporządzenie o przechowywaniu wieprzowiny

14 grudnia pojawiło się rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące  m.in. prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do kiedy można składać wnioski?

Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r., wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, zgodnie z którym wnioski o dopłatę będzie można składać od 4 stycznia 2016 r.

Mechanizmem objęte będą tusze/półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki oraz tłuszcz podskórny). Okres przechowywania (okres objęty dopłatą) wynosić będzie 90, 120, 150 dni. Stawki dopłat, w porównaniu z obowiązującymi w 2015 r., podwyższono o ok. 17–20% (w zależności od asortymentu i okresu przechowywania).

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Bauer pisze:

    To ma być pomoc dla rolników czy dla przetwórców? Nakupią za taniochę dodatkowo zarobią na przechowaniu a polski rolnik i tak nic nie dostanie więcej!!!!!