Przechowywanie wieprzowiny ruszy 4 stycznia

Download PDF

W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat.

Wnioski o dopłatę dotyczącą wieprzowiny mogą być składane od 4 stycznia 2015 r. Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Należy jednak pamiętać, że każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku wieprzowiny bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.

Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze względu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo.

Zwiększono również o 19% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji dopłat. Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (min. po 60 dniach).

Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro/t w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść, wynosi 20% stawek dopłat.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o