Przechowywanie wieprzowiny ruszy 4 stycznia

Przechowywanie wieprzowiny ruszy 4 stycznia

Od stycznia obowiązywać będą nowe przepisy dotyczące przechowywania wieprzowiny. Jakie są główne założenia nowego prawa?

W Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat.

Wnioski o dopłatę dotyczącą wieprzowiny mogą być składane od 4 stycznia 2015 r. Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Należy jednak pamiętać, że każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku wieprzowiny bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.

Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze względu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo.

Zwiększono również o 19% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji dopłat. Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (min. po 60 dniach).

Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro/t w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść, wynosi 20% stawek dopłat.

Nowelizacja prawa łowieckiego – bunt sołtysów

Wciąż trwają kontrowersje dotyczące nowelizacji prawa łowieckiego. Obejrzyj wideo i dowiedz się więcej!

20 maja 2018

Aktualności rolnicze – 17.05.2018 r.

Jak na temat cięć budżetowych wypowiadają się Copa i Cogeca? Czy PZŁ zostanie rozwiązany? O tym wszystkim w dzisiejszych Aktualnościach!

17 maja 2018

Ustawa o obrocie ziemią do poprawki?

Sprawdź, o jakie zmiany apeluje samorząd rolniczy.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close