Rynek cukru w Europie – czego się spodziewać?

Download PDF

W ujęciu globalnym sezon 2019/2010 ma być deficytowy. Jak to wpłynie na ceny?  Co czeka w najbliższym czasie rynek cukru w Europie?

Po ubiegłorocznych niskich plonach, rynek cukru w Europie charakteryzować ma równowaga pomiędzy importem a eksportem cukru – 1,7 mln ton. Tak przynajmniej wynika z krótkoterminowej perspektywy opublikowanej przez Komisję Europejską. Import ma wzrosnąć o 32 proc. Eksport ma z kolei spaść o prawie 50 proc. w porównaniu do roku gospodarczego 2017/18.

Jak informuje Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego, wysokie ceny spotowe cukru w porównaniu z cenami zapisanymi w kontraktach sprzyjają wzrostowi  importu.

Rynek cukru w Europie

Tegoroczna powierzchnia uprawy buraków cukrowych w UE obniżyła się (-4 proc.) do poziomu 1,67 mln ha. Zasiewy zmniejszone zostały głównie we Francji (-30 000 ha). Natomiast wzrost areału widoczny jest jedynie w Polsce (+ 2 proc.).

Plantacje buraków cukrowych skorzystały z obfitych opadów deszczu na wiosnę 2019 r. W późniejszym terminie wzrost temperatury i nasłonecznienie powinny pozytywnie wpłynąć na wysokość plonów. Szacowany średni plon wynosi 74,9 t/ha. To jest średnio 6 t/ha więcej niż w poprzednim roku – podaje Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego.

Produkcja cukru na 2019/20 ma wynieść 18,3 mln ton. Co oznacza wzrost o około 4 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Te wyliczenia powstały przy uwzględnieniu średniej zawartości cukru z ostatnich pięciu lat.

Rynek globalny

rynek cukru w Europie

Rynek cukru w Europie – ceny utrzymują się na niskim poziomie.

Ceny cukru są nadal niskie. W kwietniu tego roku światowe notowania osiągnęły poziom 296 euro/t. W UE – odnotowano nieznaczny wzrost ceny – 319 euro/t. Dla porównania: w poprzednim roku było to 362 euro/t.

Rosnące od początku roku gospodarczego ceny spot w UE mogą oznaczać prawdopodobny wzrost cen zawieranych w ramach kontraktów w roku gospodarczym 2019/2020. Przewiduje się, że import do UE w roku gospodarczym 2019/2020 pozostanie stabilny. Prognozowany poziom to 1,7 mln ton. Biorąc pod uwagę obecnie niski poziom zapasów w UE oczekuje się, że eksport może spaść do 1,5 mln t (-12 proc.). Ale będzie on silnie uzależniony od ostatecznej produkcji cukru w ​​UE. A także od zmiany cen cukru białego we Wspólnocie na rynkach światowych – czytamy na stronie internetowej KZPBC.

Rok deficytowy?

1,8 mln ton – tyle ma wynieść globalna nadwyżka w produkcji cukru w sezonie 2018/2019 (ISO). To efekt dużej produkcji w Indiach i Tajlandii. Prognozuje się, że rok gospodarczy 2019/2020 będzie deficytowy. Produkcja ma być niższa o 3 mln ton od zużycia.

Jednak wszystko zależy jeszcze od ostatecznej ilości trzciny, jaka zużyta zostanie do produkcji etanolu i cukru w ​​Brazylii. Jak podaje KZPBC, może to złagodzić presję na ceny światowe. Niemniej jednak pozostaje niepewność dotycząca możliwego wprowadzenia na rynek światowy indyjskich zapasów cukru.

Źródło: KZPBC

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz