Niskie ceny cukru – co dalej?

Na krajowym rynku utrzymują się niskie ceny cukru. Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu cukrowniczego pogarsza się. Czy jest szansa na poprawę? Sprawdzamy prognozy na kampanię 2019/2020.

Ceny cukru pozostają nadal na niskim poziomie. Dlaczego? – Decyduje o tym  duża podaż z kampanii 2018/2019 oraz niskie ceny na rynku światowym. Zauważalny jest jednak wzrostowy trend cen detalicznych – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – maj 2019”.

niskie ceny cukru

fot. pixabay

Utrzymujące się niskie ceny cukru sprawiają, że sytuacja przemysłu cukrowniczego jest coraz trudniejsza.

Cena zbytu cukru w workach wyniosła w marcu 2019 r. 1,59 zł/kg, czyli o prawie 5 proc. mniej niż w ubiegłym roku. Wzrosły natomiast notowania cukru paczkowanego do 1,80 zł/kg (+16,9 proc. więcej w skali roku). Średnia cena detaliczna uplasowała się na poziomie 2,47 zł/kg (+prawie 12 proc.).

Niskie ceny cukru – jaka prognoza?

Z niskich cen cukru cieszą się konsumenci oraz przedsiębiorstwa wtórnego przetwórstwa żywności, którym umożliwiają one redukcję kosztów. Jednak dla przemysłu cukrowniczego – to dalsze pogłębienie trudnej sytuacji ekonomiczno-finansowej.

Zdaniem Piotra Szajnera z IERiGŻ, w 2019 r. koncerny cukrownicze zakontraktują buraki cukrowe na powierzchni ok. 240 tys. ha (w porównaniu z 239 tys. ha rok temu). – Buraki cukrowe będą przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia zostanie wyłączona z produkcji. Niewielki wzrost areału uprawy jest możliwy, gdyż pozostałe cukrownie zwiększają moce przetwórcze. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie 9,5-10,0 t/ha, to produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniesie 2270-2380 tys. t. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1700 tys. t) i konieczny będzie duży eksport – informuje Piotr Szajner.

Duża podaż w UE

114,9 tys. ton – tyle cukru wyeksportowano z Polski w ciągu dwóch pierwszych miesięcy tego roku. 55 tys. ton sprzedano na unijnym rynku (najwięksi odbiorcy: Rumunia, Niemcy) po średniej cenie 372 EUR/t.

cukier z buraków cukrowych

Duża produkcja cukru w kampanii 2018/2019 wpływa na zwiększenie eksportu.

Z powodu dużej podaży w UE znaczne ilości cukru krajowi producenci wyeksportowali do krajów trzecich: (Izraela oraz Egiptu) przy średniej cenie 313 EUR/t.  – Duża podaż i niskie ceny były jednocześnie barierą importu, który wyniósł 13,9 tys. t, w tym 11,2 tys. t z UE. Średnia cena importowa wyniosła 453 EUR/t, w tym z UE 427 EUR/t. Największe ilości cukru importowano z Niemiec (6,3 tys. t), Czech (2,0 tys. t), Ukrainy (1,5 tys. t) i Słowacji (1,2 tys. t) – przekazuje Piotr Szajner.

Światowe rynki

Jak podaje IERiGŻ za International Sugar Organisation ceny cukru białego w pierwszym tygodniu maja osiągnęły poziom 331,7 USD/t – cukru surowego 278,2 USD/t. Niskie notowania są niekorzystne dla krajowych eksporterów, a duża produkcja w kampanii 2018/2019 wpływa na zwiększenie eksportu.

Źródło: IERiGŻ

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Światowa produkcja pszenicy idzie na rekord?

Według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa globalna produkcja pszenicy w sezonie 2019/2020 osiągnie rekordowe 780,8 mln ton. Jakie ceny?

14 czerwca 2019

Hodowcy trzody na minusie

Hodowcy trzody chlewnej wciąż nie mogą wyjść na prostą. Prawie od półtora roku ceny oscylują wokół granicy opłacalności.

25 marca 2019

Wartość tucznika, czyli ile dostaje rolnik?

Porównanie ceny skupu żywca wieprzowego z ceną detaliczną mięsa w sklepie rozwiewa mity o niebotycznych zyskach rolnika

29 maja 2019