Niskie ceny cukru – co dalej?

Download PDF

Na krajowym rynku utrzymują się niskie ceny cukru. Sytuacja ekonomiczno-finansowa przemysłu cukrowniczego pogarsza się. Czy jest szansa na poprawę? Sprawdzamy prognozy na kampanię 2019/2020.

Ceny cukru pozostają nadal na niskim poziomie. Dlaczego? – Decyduje o tym  duża podaż z kampanii 2018/2019 oraz niskie ceny na rynku światowym. Zauważalny jest jednak wzrostowy trend cen detalicznych – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – maj 2019”.

niskie ceny cukru

Utrzymujące się niskie ceny cukru sprawiają, że sytuacja przemysłu cukrowniczego jest coraz trudniejsza.

fot. pixabay

Cena zbytu cukru w workach wyniosła w marcu 2019 r. 1,59 zł/kg, czyli o prawie 5 proc. mniej niż w ubiegłym roku. Wzrosły natomiast notowania cukru paczkowanego do 1,80 zł/kg (+16,9 proc. więcej w skali roku). Średnia cena detaliczna uplasowała się na poziomie 2,47 zł/kg (+prawie 12 proc.).

Niskie ceny cukru – jaka prognoza?

Z niskich cen cukru cieszą się konsumenci oraz przedsiębiorstwa wtórnego przetwórstwa żywności, którym umożliwiają one redukcję kosztów. Jednak dla przemysłu cukrowniczego – to dalsze pogłębienie trudnej sytuacji ekonomiczno-finansowej.

Zdaniem Piotra Szajnera z IERiGŻ, w 2019 r. koncerny cukrownicze zakontraktują buraki cukrowe na powierzchni ok. 240 tys. ha (w porównaniu z 239 tys. ha rok temu). – Buraki cukrowe będą przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia zostanie wyłączona z produkcji. Niewielki wzrost areału uprawy jest możliwy, gdyż pozostałe cukrownie zwiększają moce przetwórcze. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie 9,5-10,0 t/ha, to produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniesie 2270-2380 tys. t. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1700 tys. t) i konieczny będzie duży eksport – informuje Piotr Szajner.

Duża podaż w UE

114,9 tys. ton – tyle cukru wyeksportowano z Polski w ciągu dwóch pierwszych miesięcy tego roku. 55 tys. ton sprzedano na unijnym rynku (najwięksi odbiorcy: Rumunia, Niemcy) po średniej cenie 372 EUR/t.

cukier z buraków cukrowych

Duża produkcja cukru w kampanii 2018/2019 wpływa na zwiększenie eksportu.

Z powodu dużej podaży w UE znaczne ilości cukru krajowi producenci wyeksportowali do krajów trzecich: (Izraela oraz Egiptu) przy średniej cenie 313 EUR/t.  – Duża podaż i niskie ceny były jednocześnie barierą importu, który wyniósł 13,9 tys. t, w tym 11,2 tys. t z UE. Średnia cena importowa wyniosła 453 EUR/t, w tym z UE 427 EUR/t. Największe ilości cukru importowano z Niemiec (6,3 tys. t), Czech (2,0 tys. t), Ukrainy (1,5 tys. t) i Słowacji (1,2 tys. t) – przekazuje Piotr Szajner.

Światowe rynki

Jak podaje IERiGŻ za International Sugar Organisation ceny cukru białego w pierwszym tygodniu maja osiągnęły poziom 331,7 USD/t – cukru surowego 278,2 USD/t. Niskie notowania są niekorzystne dla krajowych eksporterów, a duża produkcja w kampanii 2018/2019 wpływa na zwiększenie eksportu.

Źródło: IERiGŻ

Dodaj komentarz