Rynek drobiu w 2022 – podsumowanie

Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że unijny rynek drobiu w 2022 roku, jeśli mierzyć go produkcją i eksportem, skurczy się. Zwiększy się natomiast import drobiu do UE oraz konsumpcja globalna. Jak wygląda sytuacja na krajowym rynku drobiu?
Pierwsze półrocze 2022 roku przyniosło wzrost eksportu drobiu o ponad 8%, a w ujęciu wartościowym o 56,1%. Szacuje się, że produkcja drobiu w Polsce w całym roku będzie większa o 2% niż przed rokiem. Będzie rósł udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego, co nieco ograniczy podaż na potrzeby krajowe.
Spis treści
Rynek drobiu w 2022 roku – sytuacja europejska
Jak czytamy w opracowaniu Rynek drobiu – stan i perspektywy, przygotowanym przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, globalna konsumpcja drobiu rośnie. Jednak nie idzie za tym wzrost produkcji drobiu w krajach UE. Zamiast tego mamy spadki.
Jednym z powodów jest duża skala grypy ptaków, która dotknęła lidera w produkcji drobiu, Francję. Do pogorszenia wyniku w znaczący sposób przyczyniają się także ogniska choroby we Włoszech i Węgrzech, ale i to nie jest kompletna lista.
Na ograniczenie produkcji drobiu w UE niewątpliwie wpływa także malejący eksport poza Unię. Wynika to z zakazów importu drobiu z krajów dotkniętych grypą ptaków. Wysokie koszty produkcji również nie sprzyjają wzrostowi produkcji. Jakie są tego konsekwencje?
Rynek drobiu – ceny
Opisaną powyżej sytuację na rynku drobiu można skonkludować w następujący sposób. W skali globalnej występuje znaczący popyt na mięso drobiowe, jednak z uwagi na koszty produkcji i ogniska grypy ptaków ograniczona jest podaż. Taki układ skutecznie stymuluje wzrost cen drobiu. Oczywiście w owym wzroście swój udział ma także inflacja.
Potwierdzają to dane liczbowe. W okresie od stycznia do sierpnia 2022 r. w detalu za mięso drobiowe płaciliśmy o ponad 33% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wzrost ceny w mniejszym stopniu dotyczył wędlin drobiowych, które podrożały o niecałe 13%.
Krajowy rynek drobiu w 2022 r.
Eksperci szacują, że w 2022 r. produkcja drobiu w wadze detalicznej wyniesie około 3027 tys. ton. Taki wynik oznacza wzrost o około 2% w stosunku do ubiegłego roku. Wzrośnie także udział eksportu, który ma wchłonąć 51,4% produkcji mięsa drobiowego.
Analizując rynek drobiu w 2022 r., a konkretnie dane za pierwsze osiem miesięcy 2022 roku, specjaliści z IERiGŻ stwierdzili, że poprawiła się opłacalność produkcji drobiu. Jest to efekt większego wzrostu cen drobiu niż kosztów pasz. Niestety relacja wzrostu cen pasz do cen skupu zmienia się, co może w nieodległej przyszłości skutkować pogorszeniem rentowności.
Eksperci przewidują, że ceny detaliczne drobiu w pierwszym półroczu 2023 r. utrzymają tendencję wzrostową. Ma to być przyczyną spadku spożycia mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych. Trzeba jednak pamiętać, że Polska należy do krajów, w których spożycie drobiu i tak jest większe niż przeciętne w UE.
Przeczytaj też: Polski rynek zbóż 2022
