Rynek drobiu: prognozy cen, spożycia i eksportu

Drób wciąż jest najchętniej spożywanym mięsem, nie tylko w Polsce, ale również UE. Jakie są więc prognozy cen mięsa drobiowego i jaj?

Produkcja drobiu w Unii Europejskiej stale rośnie, konsumenci wciąż bowiem chętnie spożywają drób. Na którym miejscu, wśród innych państw Wspólnoty, jest Polska?

Wzrasta spożycie drobiu

Od wielu lat konsumpcja drobiu w UE była największa ze wszystkich gatunków mięsa. Z prognoz analityków wynika jednak, że spożycie drobiu w krajach unijnych będzie systematycznie wzrastało. Warto zanotować, że w 2016 r. wzrośnie o 1,8% do 13,5 mln t, a w 2017 r. o 1,6% do 13,7 mln t, czyli wyniesie przeciętnie 26,7 kg na jednego mieszkańca. Jednak w porównaniu z poprzednimi 2 latami wzrost został wyhamowany. W tym roku na pierwszym miejscu pod względem spożycia ma się znaleźć wołowina.

Również ceny mięsa drobiowego nadal są konkurencyjne w porównaniu z mięsem czerwonym, choć trzeba pamiętać, że zwiększa się nasycenie unijnego rynku (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).

Rynek drobiu: prognozy cen, spożycia i eksportu

Zarówno w 2016, jak i 2017 r. przewiduje się wzrost spożycia drobiu.

Prognoza drobiowa w UE

Prognoza Komisji Europejskiej z lipca 2016 wskazuje, że produkcja (brutto) mięsa drobiu w UE w br. wzrośnie w skali roku (w porównaniu do poprzedniego roku) o 2%, czyli wyniesie ok. 14 mln t, a w 2017 r. odpowiednio o 1,2%, czyli do 14,2 mln t. Wszyscy liczący się producenci drobiu w UE, oprócz Niemiec, zwiększą swoją produkcję, choć dynamika będzie jednak niższa od ubiegłorocznej. Na pierwszym miejscu znów będzie Polska.

W pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększyły Polska (+16%), Włochy (+6%), Hiszpania (+5%), Holandia (+5%) i Wielka Brytania (+3%). Jedynie we Francji nie zaobserwowano wzrostu, ale spodziewana jest zmiana tej sytuacji w II półroczu, po majowej odbudowie stad drobiu związanych z ptasią grypą (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).

Od początku roku do końca lipca ceny skupu kurcząt rzeźnych miały tendencję wzrostową, pozostając jednak poniżej poziomu ubiegłorocznego.

Grzegorz Rykaczewski,Bank Zachodni WBK

Drób eksportowany poza UE

Prym w eksporcie poza UE wiedzie: Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w eksporcie UE wyniósł 14%. Najwięcej drobiu z UE w ciągu omawianego okresu w 2016 r. importowały znowu kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny, a na czele ponownie była Brazylia (54% całkowitego przywozu).

Rynek drobiu: prognozy cen, spożycia i eksportu

Zdaniem analityków Brexit będzie miał wpływ na unijny handel mięsem drobiowym.

Zdaniem analityków Brexit będzie miał wpływ na unijny handel mięsem drobiowym. Wielka Brytania będzie bowiem musiała zrewidować import mięsa z krajów trzecich i zdecydować, jaka część kontyngentów będzie przyznana wyłącznie jej i na jakich zasadach.

Brojlery: ceny wyższe czy niższe?

Ceny kurcząt brojlerów w tym roku były niższe w porównaniu z poprzednim.

– Na utrzymywanie się cen na relatywnie niskim poziomie znaczący wpływ ma rosnąca produkcja w Unii Europejskiej. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w maju br. w 24 krajach Unii odnotowano wzrost liczby ubojów, z czego największy w Danii, Irlandii oraz w Polsce. Z dużych producentów jedynie we Francji nastąpił niewielki spadek, czego źródłem były problemy z ptasią grypą w niektórych rejonach kraju. Wpływ na poziom cen ma również sytuacja na rynku światowym, a dokładniej większa podaż na globalnych rynku taniego mięsa z Brazylii – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu Banku Zachodniego WBK.

Ponadto po sezonowym spadku cen drobiu w ostatnim kwartale 2015 r., przez wiele miesięcy ceny kurcząt brojlerów w UE utrzymywały się poniżej 180 euro/100 kg.

Wszyscy liczący się producenci drobiu w UE, oprócz Niemiec, zwiększą swoją produkcję, choć dynamika będzie jednak niższa od ubiegłorocznej.

Wstępne dane Komisji Europejskiej pokazują, że średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w sierpniu br. wyniosła 176,4 euro/100 kg i była o 1,2% niższa niż w lipcu i o 8,4% niższa niż przed rokiem. W skali miesiąca ceny spadły w 15 państwach członkowskich UE, w największym stopniu na Łotwie (-11%). W 9 krajach kurczęta w sierpniu podrożały, najbardziej na Litwie (+5%). Notowania w Polsce wzrosły wobec lipca o 3,1% do 133,4 euro/100 kg i stanowiły 76% średniej unijnej. Najniższe ceny w UE występują od kwietnia br. w Irlandii (98 EUR/100 kg – 54% średniej unijnej). Najdroższe kurczęta, jak zawsze, są w Szwecji i Niemczech (ok. 266 euro/100 kg). Zdaniem FAMMU/FAPA kurczęta na unijnym rynku staniały w związku z niższymi cenami pasz i wzrostem produkcji, pobudzonym wyższą opłacalnością. (FAMMU/FAPA, 9 września 2016 r.)

Od początku roku do końca lipca ceny skupu kurcząt rzeźnych miały tendencję wzrostową, pozostając jednak poniżej poziomu ubiegłorocznego. W sierpniu ceny ustabilizowały się. Z danych MRiRW wynika, że na przełomie sierpnia i września za kilogram żywca w kraju płacono średnio 3,50 zł. Był to poziom o 5% niższy niż rok wcześniej – dopowiada Grzegorz Rykaczewski.

Rynek drobiu: prognozy cen, spożycia i eksportu

Po sezonowym spadku cen drobiu w ostatnim kwartale 2015 r., przez wiele miesięcy ceny kurcząt brojlerów w UE utrzymywały się poniżej 180 euro/100 kg.

Indyki

– Na bardzo niskim poziomie utrzymują się ceny indyków. Na przełomie sierpnia i września za indory płacono średnio 4,97 zł/kg – o 17% mniej niż w analogicznym okresie 2015 r. – podaje analityk Banku Zachodniego WBK.

Od początku roku ceny spadały nawet o złotówkę za kilogram. Było to spowodowane rosnącą produkcją, a wraz z nią zapasów w magazynach. Skutkiem tego zaczęto sprzedawać towar taniej. Jednocześnie ceny skupu żywca też spadały. Hodowcy opóźnili wstawienia, podaż została przyhamowana i dopiero teraz zauważalna jest stabilizacja cen.

Prognoza na rynku jaj

W 2016 r. produkcja brutto jaj i ich przetworów w UE osiągnie poziom ok. 7,7 mln t, co oznacza, że będzie o 2,7% wyższa w porównaniu do 2015 r. W samej UE spożycie wzrośnie o 1,3%, czyli wzrośnie do 7,3 mln t, co gwarantuje temu rynkowi samowystarczalność. W UE najwięcej jaj produkuje się: we Francji, Niemczech, Włoszech i Hiszpanii (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).

II Forum Ziemniaczane: razem możemy zmienić rynek ziemniaka!

Produkcja, ceny, eksport i zmiany na rynku konsumenta to najważniejsze tematy poruszane podczas II Forum Ziemniaczanego. Oto relacja!

24 listopada 2016

III Forum Sektora Wołowiny: szanse, wyzwania, bariery

Na III Forum Sektora Wołowiny omówiono szczegółowo szanse, wyzwania i bariery polskiego rynku wołowiny i możliwości poprawy sytuacji na rynku.

1 grudnia 2016

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016