Rynek zagęszczonego soku jabłkowego. Polski eksport zwyżkuje
Rynek zagęszczonego soku jabłkowego dynamicznie rósł w ciągu ostatnich lat. Była to m.in. zasługa rosnącego popytu na świecie. Wraz z nim rosła jego produkcja w Polsce.
Rynek zagęszczonego soku jabłkowego na świecie może rosnąć o 4,9% rocznie. Według oczekiwań spowoduje to wzrost jego wartości z 73,7 mld dolarów w 2022 do 93,7 mld dolarów do końca 2027 roku.
Spis treści
Jak wygląda rynek soku jabłkowego w Polsce?
Polską produkcję zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2022/2023 szacuje się na 400 tys. ton, z czego 370 tys. wytworzono z surowca krajowego. Tym samym wzrost produkcji z surowca krajowego wyniósł 20 tys. ton. Był on skutkiem dużych zbiorów jabłek w 2022 oraz jednoczesnego spadku eksportu i mniejszego spożycia krajowego.
Produkcja ta rosła od sezonu 2019/2020, kiedy to ogólna produkcja koncentratu soku jabłkowego wyniosła 225 tys. ton, z czego 190 tys. ton z surowca krajowego. Jednakże w porównaniu do rekordu z sezonu 2018/2019 w obecnym sezonie wytworzono 70 tys. ton mniej.
Jaki jest eksport polskiego soku jabłkowego?
W okresie od lipca 2022 do kwietnia 2023 r. eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski był o 8% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Wyniósł on łącznie 265,7 tys. ton i trafił w sumie do 52 krajów świata.
Największym odbiorcą koncentratu soku jabłkowego pozostają Niemcy, gdzie trafiło 87,5 tys. ton tego produktu. Jednakże udział tego kraju spadł do 33% z 36%. Ogółem do krajów Unii Europejskiej trafiło 193,7 tys. ton. Z tego 182,0 tys. ton trafiło do krajów strefy euro i 11,7 do pozostałych krajów UE.
Drugie miejsce wśród globalnych odbiorców zajęła Wielka Brytania, do której trafiło 30,4 tys. ton (spadek udziału z 12% do 11%). Trzecie miejsce zajęła Holandia z 28,5 tys. ton (drugiej miejsce w UE i spadek udziału 13% do 11%). Na kolejnym miejscu znalazła się Austria (25,3 tys. ton – wzrost udziału z 9% do 10%). Za nią znalazły się USA (23,6 tys. ton – 9% udziału), Francja (15,1 tys. ton – wzrost udziału z 5% do 6%).
Jednocześnie eksport koncentratu soku jabłkowego do Rosji wzrósł z 2,4 tys. ton do 9,9 tys. ton. Udział tego kraju w łącznej sprzedaży zwiększył się z 1% do 4%.
Import koncentratu soku jabłkowego do Polski
Wstępne dane Ministerstwa Finansów wskazują na to, że w sezonie 2022/23 (od lipca do kwietnia) polski import zagęszczonego soku jabłkowego wyniósł 47 tys. ton. Był on o 65% wyższy niż w analogicznych miesiącach poprzedniego sezonu. Jego wartość wyniosła 59 mln EUR (wzrost z 29 mln EUR sezon wcześniej).
Najbardziej, bo ponad 3-krotnie, wzrósł on w przypadku importu z Ukrainy. Wyniósł on 35,2 tys. ton. Średnie ceny w imporcie z Ukrainy wzrosły z 1,02 EUR/kg do 1,23 EUR/kg. Jednakże spadł import z Mołdawii (o 24% do 7,2 tys. ton) oraz z Turcji (o 47% do 1,8 tys. ton). Jednocześnie w sezonie 2022/23 nie realizowano importu z Chin.
Źródło: KUPS
Czytaj też: Megaintensywny sad jabłoniowy, czyli węższe systemy
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!