Wzrosła produkcja przetworów owocowych

Download PDF

1280 tys. ton – tyle wynieść ma łączna produkcja przetworów owocowych w sezonie 2018/2019. Najbardziej wzrosła produkcja zagęszczonych soków owocowych i mrożonych owoców.

Z 1,85 do 1,95 tys. ton wzrosła produkcja soków pitnych, nektarów oraz napojów. Rekordowa okazała się produkcja zagęszczonego soku jabłkowego wytwarzanego z krajowego surowca – 450 tys. ton. To poziom ponad trzykrotnie wyższy niż w poprzednim roku (130 tys. ton).

W sezonie 2018/19 dostawy jabłek do zakładów produkujących zagęszczony sok jabłkowy stanowiły 62% podaży tych owoców. Dla porównania było to 39% w sezonie poprzednim. Łączny udział dostaw jabłek do przetwórstwa zwiększył się z 52 do 71%, wobec przeciętnie 55% w pięciu poprzednich sezonach – czytamy w biuletynie „Rynek owoców i warzyw” IERiGŻ.

Produkcja przetworów owocowych i soków

Na rekord idzie również produkcja soków! Szczególnie tych zagęszczonych z owoców kolorowych (owoce jagodowe i wiśnie) – odnotowano tutaj wzrost z 32 tys. ton do 55 tys. ton.

produkcja przetworów owocowych

Produkcja przetworów owocowych w sezonie 2018/2019 ma wynieść 1280 tys. ton

fot. facebook.com/mionszjuices

Produkcja owoców mrożonych zwiększyła się z 390 do ponad 450 tys. ton. W tym:

– wiśni z 40 do 90 tys. ton,

– truskawek ze 135 do 145 tys. ton,

– malin z 55 do 60 tys. ton.

– porzeczek czarnych  z 40 do 45 tys. ton,

–  porzeczek czerwonych z 17 do 18 tys. ton,

– agrestu z 7 do 8 tys. ton.

Słodka produkcja w górę

Produkcja dżemów, marmolad, konfitur oraz przecierów poszła w górę ze 132 do 138 tys. ton. Soków pitnych z 730 mln do 800 mln ton. Wyprodukowano więcej zwłaszcza: soku pomarańczowego i jabłkowego, zarówno odtwarzanego z soku zagęszczonego jak i bezpośrednio tłoczonego (soki NFC – Not From Concentrate).

Ocenia się, że w sezonie 2018/19 produkcja soków jabłkowych NFC  przekroczyła 300 mln, wobec ok. 250 mln l w sezonie 2017/18. Mniej, niż soków wzrosła w sezonie 2018/19 w relacji do roku poprzedniego, produkcja nektarów i napojów. W latach relatywnie niskich cen koncentratów soków owocowych w łącznej produkcji soków, nektarów i napojów, zwiększa się udział soków, zawierających 100% soków skoncentrowanych – podaje Bożena Nosecka z IERiGŻ.

Sezon 2019/20: prognoza

Jak będzie wyglądać łączna produkcja soków, nektarów i napojów w sezonie 2019/20? Eksperci IERiGŻ prognozują, że będzie większa niż w poprzednim sezonie, zwłaszcza soku pomarańczowego. Będzie to efekt spadku cen w światowych obrotach koncentratem tego soku.

Natomiast mniejsza ma być produkcja soku jabłkowego odtwarzanego z soku zagęszczonego, a także soków NFC. Podobnie jak pozostałych grup przetworów owocowych, głównie soków zagęszczonych i mrożonek.

Źródło: IERiGŻ

Dodaj komentarz