Rzepak ozimy: leczyć czy zaorać?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/629475-rzepak-ozimy/

Rzepak ozimy: leczyć czy zaorać?

Plantatorzy, którzy postawili na rzepak, zaczynają liczyć straty. Łagodna zima sprawiła, że ich uprawy zostały zaatakowane.

Mijająca zima, choć łagodna, nie oszczędziła tych, którzy postawili na rzepak. Szczególnie niepokojące informacje trafiają do nas z północnej części kraju.

Rolnicy alarmują, że tegoroczne zbiory rzepaku mogą być niższe. Wszystko przez nagłe, sięgające -20°C mrozy i brak okrywy śnieżniej.

– Wiem i widzę, że gospodarze mają problem. Nie trzeba być specjalistą, żeby stwierdzić, że rzepak choruje. Nie potrafię powiedzieć dokładnie, ile ha, ale pola mają charakterystyczny żółty kolor – mówi Zofia Klajn, sołtyska z Kleczewa w gm. Prabuty.

Nie trzeba być specjalistą, żeby stwierdzić, że rzepak choruje. Nie potrafię powiedzieć dokładnie, ile ha, ale pola mają charakterystyczny żółty kolor.

Zofia Klajn, sołtyska z Kleczewa

Wielu plantatorów w obecnej sytuacji zastanawia się, co robić dalej. Zaorać pola czy zaryzykować i monitorować sytuację? Choć zbiory i tak będą już mniejsze, to błędna decyzja może doprowadzić do jeszcze większych strat. Przed podobnym dylematem stoi m.in. pan Dariusz, rolnik z Prabut w pow. kwidzyńskim:

– Jeszcze jesienią wszystko zapowiadało w miarę udane zbiory. Teraz jednak widać, że jest źle. Póki co nawozimy i dajemy rzepakowi szansę. Nie potrafię jednak powiedzieć, czy ostatecznie nie zaoramy pola – mówi.

rzepak oziminy ozimy

Foto: AgroFoto.pl, bocianov90

Likwidacja uprawy jest ostatecznością, dlatego doradcy PROCAM uczulają rolników, by przed podjęciem ostatecznej decyzji dokładnie przyjrzeć się roślinom i zwrócić uwagę na przeżycie roślin, identyfikując w kolejności:

  • Żerowanie szkodników glebowych, szczególnie śmietki kapuścianej, której żery ułatwiają niskim temperaturom zaatakowanie roślin, czyli przemrożenia. Gdyby nie żerowanie tych larw, byłaby szansa na większe przeżycie rzepaku;
  • Porażenie przez kiłę kapustnych – osłabienie systemu korzeniowego w połączeniu z żerowaniem śmietki i niskimi temperaturami bez śniegu oznacza wyrok dla rzepaku ozimego;
  • Galasy chowacza glasówek larwy są całe i zdrowe;
  • Suchą zgniliznę kapustnych ten patogen bierzemy pod uwagę w perspektywie czasu jako źródło wiosennych infekcji;
  • Korzenie zaatakowane, czy wręcz zmacerowane przez skoczogonki  szkodnika, którego jak na tę porę roku jest bardzo dużo, a wraz ze wzrostem temperatury może pojawić się ich jeszcze więcej.
rzepak ozimy oziminy

Foto: AgroFoto.pl, czesio200

Pamiętajmy, by do przeglądu pola podejść systematycznie. Jak to zrobić?

Najlepiej jest statystycznie obliczyć, ile zdrowych roślin występuje na 1 m² uprawy. Można to zrobić, wykopując korzenie po skosie pola, powtarzalnie po 25 w kilku punktach. Należy też wziąć pod uwagę obszary zwiększonego ryzyka, czyli wszelkie zagłębienia, gdzie liczba nagromadzonych zarodni pływakowych kiły kapustnych może być bardzo duża. Do tego miejsca odsłonięte i narażone na operację wiatru czy niskich temperatur. Warto także pod uwagę wziąć strukturę gleby, tzn. gruzełkowatość, podeszwę płużną itd. Dopiero pełny obraz sytuacji da nam pewność, że podjęta decyzja była słuszna.

Rzepak jest teraz słabszy i bardziej podatny na choroby.

– Problem z pewnością byłby mniejszy, gdyby rolnicy mogli używać nasion zaprawionych insektycydami. Rośliny są teraz słabsze i bardziej podatne na choroby. Obecnie martwi nas również fakt, że choć w dzień występują dodatnie temperatury, to nocami notujemy poniżej zera – mówi nam Maciej Bromirski, pracownik działu technicznego firmy Procam.

Przy monitoringu plantacji nie można zapominać o chwastach występujących na plantacji, gdyż wiosną czekać może nas też walka z tymi agrofagami. Kiedy wegetacja ruszy, pamiętajmy też o monitoringu pod kątem utajonego porażenia przez szarą pleśń.

19

Komentarze

  1. To zależy jaki jest,
    u mnie koło 15 roślin jest ok następne 10 jest bardzo malutkie ale żywe, decyzja jest prosta – walczymy dalej!!!

Szacowanie strat spowodowanych suszą – zgłoś szkody gminie!

Sprawdź, na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy, których uprawy ucierpiały z powodu suszy!

19 czerwca 2018

Nowa generacja rzepaku ozimego

Firma Agrii wprowadza na rynek nową odmianę rzepaku ozimego Anniston. Dowiedz się więcej!

8 czerwca 2018

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close