Najważniejsze choroby rzepaku ozimego (BBCH 30-33). Jak je zwalczać?

Wczesną wiosną, zaraz po ruszeniu wegetacji, liczne choroby rzepaku ozimego mogą sprawiać problem. W tym czasie plantacje mogą zostać zaatakowane przez patogeny odpowiedzialne za czerń krzyżowych, szarą pleśń i suchą zgniliznę kapustnych.

Ryzyko infekcji ze strony tych grzybów znacznie wzrasta, kiedy przełom jesieni i zimy odznaczał się w przeważającej części dodatnimi temperaturami, a cała zima nie była zbyt mroźna. Taki przebieg pogody stwarza sprawcom chorób rzepaku ozimego idealne warunki do rozwoju.

Ochrona rzepaku

Aby zabezpieczyć wiosenny rozwój rzepaku przed niepożądanymi, negatywnymi skutkami porażenia przez patogeny grzybowe, przede wszystkim zaleca się zabieg ochronny przy użyciu sprawdzonego preparatu. Należy mieć na uwadze fakt, że do infekcji roślin może dojść jeszcze jesienią i dlatego wczesną wiosną tym bardziej wskazuje się potrzebę zastosowania ochrony chemicznej.

Choroby rzepaku ozimego

Czerń krzyżowych

choroby rzepaku ozimego: Czerń krzyżowa.

fot. Sumi Agro Poland

Czerń krzyżowa.

Na liściach rzepaku po ruszeniu wegetacji mogą wystąpić objawy czerni krzyżowych, której sprawcą są różne gatunki grzybów z rodzaju Alternaria. Po infekcji blaszki liściowe pokrywają się różnej wielkości ciemnymi plamami. Objawy tej choroby rzepaku ozimego są najczęściej owalne, choć mogą także być nieregularnego kształtu. Na plamach najczęściej obserwuje się strefowanie i naloty składające się z trzonków i zarodników konidialnych. Czerń krzyżowych w tej fazie rozwojowej rzepaku powoduje ograniczanie asymilacyjnej powierzchni liści, przez co nie dochodzi do wytwarzania wystarczającej ilości asymilatów potrzebnych do dalszego rozwoju roślin.

Szara pleśń

Szara pleśń, którą wywołuje grzyb Botrytis cinerea, może pojawiać się w rzepaku na różnych etapach jego rozwoju. Patogen ten w szczególności lubi infekować rośliny osłabione lub uszkodzone, a jego szybkiemu rozprzestrzenianiu sprzyja zbytnie zagęszczenie roślin na plantacji. Jeżeli po ruszeniu wegetacji wystąpią sprzyjające warunki w postaci wysokiej wilgotności i temperatury na poziomie 15°C, może dojść do porażenia liści, co objawi się w postaci początkowo wodnistych i nieregularnych plam. W takich miejscach dochodzi do gnicia roślin oraz pokrycia plam przez szary, gęsty i pylący nalot.

choroby rzepaku ozimego: Zgnilizna szyjki.

fot. Sumi Agro Poland

Zgnilizna szyjki.

Sucha zgnilizna kapustnych

Do największego obniżenia potencjalnego plonu nasion rzepaku może dojść, kiedy na plantacji pojawi się sucha zgnilizna kapustnych. Próg ekonomicznej szkodliwości dla tej choroby rzepaku ozimego jest niższy niż w przypadku czerni krzyżowych i szarej pleśni i wynosi tylko 10-15% porażonych roślin. Sprawcą suchej zgnilizny jest grzyb Phoma lingam, a straty plonu nasion przez niego spowodowane mogą wynieść nawet 50%, co jest wynikiem bardzo dotkliwym dla oczekiwanego zysku płynącego z uprawy rzepaku. Patogen atakuje liście roślin, szyjki korzeniowe oraz formujące się pędy. Najgroźniejsze w skutkach jest porażenie podstaw pędów, ponieważ odcina przewodzenie wody i składników pokarmowych w roślinach, tym samym powodując jej niedożywienie.

Więcej informacji znajdziesz w galerii, w której są dostępne zdjęcia oraz opis wyróżniający objawy omawianych powyżej chorób grzybowych:

3

Czym chronić rzepak?

Do ochrony przed chorobami rzepaku ozimego zagrażającymi uprawom wczesną wiosną wskazany jest środek Topsin M 500 SC. Jest to preparat oparty na znanej i powszechnie stosowanej substancji czynnej, jaką jest tiofanat metylu zaliczany do grupy benzimidazoli. Używanie tego związku w ochronie roślin przynosi bardzo dobre rezultaty ze względu na jego skuteczność potwierdzoną licznymi badaniami i praktyką.

Topsin M 500 SC klasyfikowany jest jako środek przeznaczony do działania:

choroby rzepaku ozimego: topsin BBCH

fot. Sumi Agro Poland

Używanie tego związku w ochronie roślin przynosi bardzo dobre rezultaty.

  • zapobiegawczego,
  • interwencyjnego,
  • wyniszczającego.

Jest to zatem w pełni kompleksowy produkt, który odpowiednio wcześnie zastosowany doskonale sprawdzi się w zabezpieczeniu roślin przed chorobami rzepaku ozimego, a także z powodzeniem poradzi sobie z patogenami, kiedy już dojdzie do infekcji i wystąpią pierwsze objawy porażenia. Jest to środek systemiczny, czyli posiadający zdolność długiego działania w tkankach roślinnych. Przez to możliwe jest jego użycie profilaktycznie, aby nie dopuścić do nawiązania wyniszczającego kontaktu grzyba z rośliną. Zawsze większe korzyści przynosi stosowanie środka chemicznego w sposób zapobiegawczy.

choroby rzepaku ozimego:

fot. Sumi Agro Poland

Każda faza wykonania zabiegu jest istotna.

Skuteczność działania

Nie można jednak odmówić środkowi Topsin M 500 SC skuteczności w działaniu interwencyjnym, kiedy zawarty w nim tiofanat metylu wyniszcza tkanki patogenicznych grzybów, przerywając tym samym możliwość rozwoju infekcji. Preparat posiada zatem rekomendacje do stosowania go na choroby rzepaku ozimego, po zauważeniu pierwszych symptomów porażenia.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Skracanie zbóż – zrób to po nowemu [WIDEO]

Już jest dostępna nowość do regulacji wzrostu zbóż. Bardziej bezpieczna, elastyczna i skuteczna w każdych warunkach. Dowiedz się więcej!

18 marca 2019

Kiedy zwalczać szkodniki łodygowe w rzepaku?

W zwalczaniu szkodników łodygowych pośpiech i opóźnienia nie są wskazane. Jak wyznaczyć odpowiedni moment na skuteczny zabieg? Przeczytaj!

18 marca 2019

Regulacja wzrostu zbóż – sprawdzone substancje czynne

Zabieg regulacji zbóż może być przyspieszony ze względu na szybki początek wegetacji wiosennej. Dowiedz się więcej!

15 marca 2019