Pomoc w walce z chwastami i pleśniami w truskawkach
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/583287-truskawki/

Pomoc w walce z chwastami i pleśniami w truskawkach

W Polsce niewielu plantatorów ma zwyczaj ściółkowania truskawek. Dlaczego warto przeprowadzić ściółkowanie?

W Polsce niewielu plantatorów ma zwyczaj ściółkowania. Dlaczego warto przeprowadzić ściółkowanie truskawek?

Ściółkowanie daje wiele korzystnych rezultatów mówi Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Przede wszystkim podnosi jakość truskawek, poprzez skuteczniejszą walkę z chwastami, utrudnia rozprzestrzenianie się szarej pleśni i sprawia, że owoce się nie brudzą spadając na zapiaszczoną ziemię.

Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.

Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Czynniki agrotechniczne

Do grup czynników agrotechnicznych, które w najwyższym stopniu decydują o jakości owoców truskawek należą:

  • dobra ochrona roślin przed agrofagami,
  • właściwe nawożenie,
  • ściółkowanie międzyrzędzi,
  • nawadnianie plantacji.

Gdyby czynniki te uszeregować w hierarchii ważności to przy przeciętnym poziomie pozostałych, na jakość owoców w największym stopniu wpływać będzie ściółkowanie i nawadnianie plantacji mówi pan Jarosław. Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.

Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.

Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Ściółkowanie truskawek

Tymczasem w Polsce ściółkowanie owocujących plantacji stosowane jest raczej rzadko.

Ściółka ma ogromny wpływ na jakość plantacji przyznaje ekspert. Utrudniając rośnięcie chwastów zwiększa „napowietrzenie” plantacji, a więc rośliny są mocniejsze, a owoce lepiej wybarwione. Poprawia też znacząco wilgotność wokół roślin i truskawki „nie pokładają się”. Nie są także opiaszczone, co jest o tyle ważne, że intensywne mycie wcale nie gwarantuje dokładnego usunięcia zanieczyszczeń. Powoduje natomiast silne ich uwodnienie a nawet częściowe ich mechaniczne uszkodzenie. Ponadto w lata mokre na owocach stykających się bezpośrednio z ziemią powstają plamy gnilne, często mało widoczne, ale bardzo obniżające jakość owoców. Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.

Ściółkowanie truskawek wpływa także na przyspieszenie obsychania owoców po deszczach, a to zmniejsza ryzyko ich gnicia, spowodowane porażeniem przez grzyby wywołujące szarą pleśńskórzastą zgniliznę.

Komentarze

  1. Ściółkowanie gleby wokół rośliny daje wiele zalet:
    – ogranicza rozwój chwastów;
    – ogranicza parowanie wody z gleby
    – pomaga utrzymywać stałą temperaturę gleby, chłodząc latem a zimą ogrzewając
    – w czasie deszczu chroni podłoże przed rozmywanie i wypłukiwaniem skłądników pokarmowych z gleby

    Źródło: http://laczynasogrod.pl/sciolkowanie-gleby-jak-kiedy-czym/

BASF – podsumowanie trudnego sezonu 2018

Spadek rynku środków ochrony roślin na poziomie europejskim o 4 %. BASF wychodzi obronną ręką! Sprawdź relację z wydarzenia!

Spoczynek zimowy – jak przygotowane są do niego zboża

Zboża powoli będą przechodziły w spoczynek zimowy. Dowiedz się, czy są do niego przygotowane oraz jakie problemy wystąpiły na plantacjach!

15 grudnia 2018

Zakup nowego kombajnu. Na co zwrócić uwagę?

Bezawaryjność, dobra separacja, niskie koszty utrzymania to czynniki brane pod uwagę podczas wyboru kombajnu. Jakie jeszcze cechy są ważne?

13 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close