Ślad ekologiczny jabłka — czyli zmniejszamy emisję CO2 w sadzie

fot. Anita Łukawska

Ślad ekologiczny jabłka to cel trzyletniego projektu, który ma określić wielkość emisji CO2 w cyklu produkcji tego owocu. Ponadto ma on zaproponować strategie, które pomogą ograniczyć emisję.

Jak będzie wyglądać całościowy projekt?

Reklama

Ślad ekologiczny jabłka — kontynuacja wcześniejszej współpracy

Ślad ekologiczny jabłka badany będzie przez Uniwersytet w Bolzano we współpracy ze stowarzyszeniem Assomela. Sfinansuje ono nowy projekt badawczy na Uniwersytecie w Bolzano, który określi ślad ekologiczny jabłka w pełnym cyklu jego produkcji. Do stowarzyszenia należy około 75% włoskich producentów jabłek. Są

Ślad ekologiczny jabłek będzie badany przez uniwersytet w Bolzano

fot. Anita Łukawska

to m.in. konsorcja z Południowego Tyrolu i Trentino: VOG (Marlene), VI.P (Val Venosta), Melinda i La Trentina.

Projekt jest kontynuacją współpracy między stowarzyszeniem a uniwersytetem, która rozpoczęła się w 2010 r. W jej ramach badano wpływ elementów cyklu produkcji jabłek takich jak emisja CO2, zużycie energii czy wody na środowisko.

Nowy projekt kontynuuje badania nad ilościowym określeniem emisji CO2 przy produkcji jabłek — od jabłoni do skrzynki z jabłkami w handlu. Ponadto powstaną rozwiązania pozwalające na stopniowe zmniejszanie emisji dwutlenku węgla przez sektor. Jest to zgodne z celem UE, czyli osiągnięciem neutralności klimatycznej do 2050 r.

Zrównoważony proces produkcji jabłek

Realizacja projektu związana jest ze współfinansowaniem przez Assomelę trzyletniego doktoratu dla badacza i wykładowcy Damiano Zanotellego. Projekt pokazuje, że współpraca między uczelniami a przemysłem może przyczynić się do tego, by procesy produkcyjne były bardziej zrównoważone. Wzajemne wsparcie pozwoli ukierunkować rozwiązania zarówno na konkurencyjność przedsiębiorstw, jak i na cele społeczne i ekologiczne, m.in. ochronę środowiska oraz krajobrazu.

Dlaczego tak ważny jest ślad ekologiczny jabłka i innych produktów?

Porozumienie między nauką a praktyką to stanowi kolejny krok w kierunku nowych celów zrównoważonego rozwoju, na drodze, na którą włoscy producenci jabłek wkroczyli już 10 lat temu. Wyniki tego projektu badawczego pomogą lepiej zrozumieć, na jakich etapach produkcji jest największa emisja CO2. Dzięki temu jeszcze bardziej zmniejszy się negatywny jej wpływ na środowisko. Jest to coraz ważniejszy wymóg dla zapewnienia konkurencyjności naszych producentów na rynku krajowym i międzynarodowym — wyjaśnia Prezes Assomela, Ennio Magnani.

Dzięki temu nowemu projektowi emisje CO2 będą rejestrowane w całym procesie produkcji jabłek, począwszy od pola do półki sklepowej. Przy tym wyliczenia obejmą nawet pakowanie i transport na lokalne i międzynarodowe rynki zbytu. W ten sposób badacze i przedsiębiorcy chcą pracować z pełną przejrzystością nad doskonaleniem i dalszym rozwojem strategii zrównoważonego rozwoju. Ma to pozwolić na dalsze ograniczenie emisji CO2.

Reasumując, strategiczne cele Unii Europejskiej pozwolą przyspieszyć zmiany w kierunku produkcji żywności neutralnej dla klimatu. Ponadto produkcja ta ma być bardziej odporna na zmiany klimatu.

Jednym z ważniejszych elementów ww. projektu jest zbadanie, jak ślad ekologiczny jabłka może pomóc w ograniczaniu niekorzystnych zmian środowiskowych. Z jednej strony będzie to faktyczne zmniejszenie emisji CO2, a z drugiej poprawa jego absorpcji w glebach sadów jabłoniowych.

źródło: Fruchthandel.de


Czytaj też:
Ślad środowiskowy — rusza opracowanie metodologii

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *