Ślad węglowy a jabłka ekologiczne – Coperfruit wprowadza zmiany

Ślad węglowy żywności pokazuje, jakie jest obciążenie dla środowiska z perspektywy emisji gazów cieplarnianych. Copefrut Chile dąży do jak największego obniżenia tego śladu. Właśnie uzyskał on certyfikat neutralności za transport swoich ekologicznych jabłek.
Ślad węglowy pokazuje jaką ilość gazów cieplarnianych wyemitowano przy produkcji danych typów żywności. Obejmuje on takie elementy jak łańcuch dostaw, wykorzystanie terenu, produkcja roślinna czy chów zwierząt. Jednakże łańcuch dostaw odpowiada jedynie za 18% emisji CO2 z produkcji żywności.
Spis treści
Copefrut ogranicza swój ślad węglowy
Drugi rok z rzędu Copefrut Chile uzyskał najbardziej uznany na świecie certyfikat neutralności węglowej CarbonNeutral®. Przyznał go Natural Capital Partners dla łańcucha logistycznego ekologicznych jabłek. Certyfikat obejmuje transport morski i lądowy jabłek na rynki Stanów Zjednoczonych i Europy.
Świadczy on o wiodącej roli firmy w zakresie ochrony środowiska i ukazuje jej zaangażowanie w działania na rzecz klimatu. Wyeksportowane 3885 ton jabłek to równowartość naładowania baterii ponad 120 mln telefonów komórkowych lub ponad 500 tys. litrów zużytej benzyny.
Eduardo Holzapfel, Kierownik Kategorii Organics w Copefrut, wyjaśnia: „Jesteśmy częścią zglobalizowanego świata i wielu producentów, z którymi współpracujemy, ma pewne obawy dotyczące wpływu naszych produktów na środowisko. Europa i USA są kluczowymi rynkami dla naszych jabłek, a one naciskają na zrównoważone zaopatrzenie. Dlatego logicznym krokiem jest dążenie do uzyskania nowych certyfikatów i coraz bardziej zrównoważonego rolnictwa, które jest podstawowym filarem firmy.”
Plany Copefrut by jeszcze bardziej ograniczyć ślad węglowy
Copefrut chce pójść jeszcze o krok dalej i rozpoczyna obliczanie emisji z całego procesu produkcji, od pól do pakowalni. Zarządzanie śladem węglowym w łańcuchu dostaw to kolejny krok dla firm. Wpływ ich dostawców może stanowić od 60% do 80% śladu węglowego firmy. Carboneutral uważa, że firma z Ameryki Łacińskiej jest pionierem w zakresie rozwoju strategii dotyczących zmian klimatycznych.
Holzapfel podkreślił również, że nie chodzi tylko o to, aby zużywać energię i rekompensować jej zużycie. Chodzi także o to, aby zrozumieć, gdzie można uzyskać największy wpływ na redukcję emisji CO2. Dlatego firma chce przeprowadzić diagnozę, która umożliwi nie tylko kompensację, ale także nad redukcję śladu węglowego. A może to osiągnąć tylko wtedy, gdy pozna emisje całego łańcucha. Copefrut współpracował w tym celu z kilkoma swoimi producentami nad tą ciekawą inicjatywą.
Ta wstępna diagnoza emisji w całym łańcuchu dostaw jest częścią kompleksowej strategii zrównoważonego rozwoju, którą firma rozwija od kilku lat. Ponadto strategia ta obejmuje również działania w zakresie efektywności energetycznej oraz stworzenie Indeksu Recyklingu Materiałów. Wyzwania te mają na celu przyczynienie się do realizacji porozumień z Kioto i Paryża oraz Szczytu Działań na rzecz Klimatu. Pomiar i kompensacja śladu węglowego stały się powszechne w niektórych branżach, ale w mniejszym stopniu w sektorze rolniczym. Po dokonaniu pomiaru wpływu dokonano kompensacji poprzez zakup kredytów węglowych w celu wsparcia pewnych projektów. Jest to globalny portfel różnych projektów dotyczących energii odnawialnej, które mają kluczowe znaczenie dla redukcji gazów cieplarnianych.
Podsumowując
Reasumując, Copefrut zachęca kolejne firmy produkujące owoce do przyłączenia się do tej zmian redukujących ślad węglowy. Firma jest głęboko przekonana, że zrównoważona przyszłość rolnictwa zależy od wysiłków podejmowanych w dniach dzisiejszych. Cała branża musi dostosować się do siebie pod względem sposobu i kierunku działania. Działania te ułatwi pomiar wpływu na środowisko, co będzie pierwszym krokiem w kierunku trwałej poprawy sytuacji w całym przemyśle owocowym.
Źródło: Freshfruitportal.com/
