Smoothie: owocowo-warzywna rewolucja

Polska oszalała na punkcie owocowo-warzywnych koktajli. Dla mieszkańców wsi, którzy od zawsze jedzą dużo warzyw i owoców, nowość stanowić może jedynie forma ich podania, bo... zrobienie tego energetycznego napoju wymaga tylko zmiksowania produktów.

Polska oszalała na punkcie owocowo-warzywnych koktajli, nazywanych smoothie. Czy to rzeczywiście nowa moda? Nie dla mieszkańców wsi, którzy od zawsze jedzą dużo warzyw i owoców. Nowość stanowić może jedynie forma ich podania, bo… zrobienie tego energetycznego napoju wymaga tylko zmiksowania składników.

Pomysłów na to, co wrzucić do blendera, są miliony, a o tym, że warto to robić, nie trzeba nikogo przekonywać. Owocowo-warzywny napój to bomba witaminowa, która powinna stać się stałym dodatkiem do obiadu po pracy w polu czy w ogrodzie albo zdrową przekąską w ciągu dnia.

Do napoju możemy dodać lód, sok pomarańczowy lub po prostu wodę. Miksujemy to, co nam smakuje, albo wszystko, co mamy pod ręką. Może to być pomarańcza, borówki i jeżyny albo szpinak i truskawki. Kilka minut i gotowe…

Owocowo-warzywny napój to bomba witaminowa, która powinna stać się stałym dodatkiem do obiadu po pracy w polu czy w ogrodzie albo zdrową przekąską w ciągu dnia.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji.

Smoothie ze szpinakiem:

  • 1 duże jabłko,
  • 150 ml wody mineralnej,
  • natka pietruszki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • łyżka miodu.

Smoothie bananowo-truskawkowe:

  • 7 mrożonych lub świeżych truskawek,
  • jabłka,
  • 1 banan,
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Smoothie arbuzowe:

  • kilka kawałków arbuza,
  • garść jagód,
  • kilka listków mięty.

Życzymy smacznego!

I jeszcze jedno. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na smoothie, podzielcie się z innymi za naszym pośrednictwem.

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Jak określić dojrzałość bydła mlecznego?

Określenie dojrzałości hodowlanej bydła mlecznego jest skomplikowane. Jak prawidłowo ocenić dojrzałość bydła mlecznego?

23 maja 2017

Ceny cytryn i przetworów cytrusowych mają być niższe

W tym sezonie ceny cytryn i pozostałych cytrusów powinny być niższe w Polsce. Głównym powodem jest dobra pogoda i większa podaż tych owoców na rynkach UE.

18 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij