Desery z owocami – łatwe i smaczne do przygotowania w domu
Pojawiły się już polskie truskawki – warto wykorzystać okazję i przygotować smaczne i efektownie prezentujące się desery z owocami. Ostatnimi czasy furorę robią takie słodkości podane w małych słoiczkach lub przezroczystych pucharkach. Zasmakują dzieciom i dorosłym.
Smaczny deser sprawdzi się po niedzielnym obiedzie i do popołudniowej kawy. Mała porcja nie zrujnuje niczyjej figury, a na pewno poprawi humor. Zbliża się lato i do deserów będzie można wykorzystać owoce sezonowe. Już pojawiły się polskie truskawki, a więc trzeba wykorzystać okazję.
Przygotowanie efektownie wyglądającego deseru nie jest trudne. Najzwyklejszy budyń, udekorowany owocami i zalany galaretką może skusić największego niejadka. Wystarczy uruchomić tylko własną pomysłowość! A jak rewelacyjnie smakuje kasza manna, ugotowana na gęsto i podana z owocami w syropie. Wystarczy, by zamiast na talerzu została podana w pucharku. To taki zdrowy podstęp.
Spis treści
Domowe desery z owocami – pycha!
Specjalistką od deserów jest Aneta Kornacka ze Złotopola w powiecie lipnowskim w Kujawsko-Pomorskiem. Pierwsze oryginalne desery przygotowała na przyjęcie urodzinowe swojej siostry. Tak zasmakowały i cieszyły oczy, że zaczęła robić je dla rodziny i znajomych.
– Gotowe przepisy są dla mnie jedynie inspiracją, bo nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie – zdradza Aneta Kornacka. – Zawsze muszę coś pokombinować. Bawię się kolorami galaretek. Panna cottę robię zarówno z galaretką truskawkową, jak i z borówkową. W pierwszej wersji dodaję truskawki, a w drugiej borówki amerykańskie. Podane w słoiczkach są piękną ozdobą stołu.
Nawet w przygotowaniu deserów można podziałać w duchu zero waste, a także wykorzystać słoiczki po jogurtach czy musztardzie. Wystarczy je dokładnie umyć i wypolerować lnianą ściereczką. Nie ma najmniejszego sensu, by na własne potrzeby kupować plastikowe pojemniczki jednorazowe. – Sama podaję deserki w słoiczkach po jogurtach – kontynuuje Aneta Kornacka. – Odpadów jest już wystarczająco dużo i nie trzeba produkować kolejnych.
Sprawdzone przepisy na smaczne desery z owocami
Pani Aneta zdecydowała się podzielić z nami trzema bardzo prostymi przepisami. Warto je wypróbować, bo te deserki są proste w przygotowaniu, a także wyjątkowo smaczne.
Desery z owocami – OREO
- 125 g serka mascarpone
- 150-160 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 12 sztuk ciastek oreo lub podobnych
Sposób wykonania
Ciastka pokruszyć, połowę wysypać na dno słoiczków. Śmietanę ubijać przez 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Później stopniowo dodawać serek mascarpone i ubijać na niskich obrotach aż masa stanie się gładka. Wyłożyć na ciasta, a następnie posypać resztą ciastek. Schłodzić w lodówce.
Czytaj również: Dofinansowanie do wapnowania gleb 2022 bez limitu powierzchni? Sprawdź!
Desery z owocami – PANNA COTTA
- 350 ml śmietany 30%
- 150 ml mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 0,5 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Sposób wykonania
Śmietanę podgrzać z mlekiem i cukrem, cały czas mieszając. W dwóch łyżkach wrzącej wody rozpuścić żelatynę, dodać ją do śmietany i dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie, przełożyć ją do słoiczków lub przezroczystych pucharków i wstawić do lodówki. Następnie truskawki zmiksować, a galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku. Połączyć z truskawkami. Wyłożyć na masę śmietankową, a następnie odstawić do stężenia.
Desery z owocami – CHIA
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 10 łyżek nasion chia
- 3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
- owoc mango
Sposób wykonania
Mleko wraz z jogurtem zmiksować. Następnie wlać syrop i wsypać nasiona chia. Następnie odstawić na 20 minut, co jakiś czas przemieszać. Przelać do słoiczków i wstawić na kilka godzin do lodówki. Mango obrać i zmiksować miąższ. Wyłożyć na wierzch deseru.
Domowe desery z owocami to nic trudnego
Szybkimi krokami zbliża się lato, a wtedy ma się większą ochotę na lekkie desery z owocami. Pod ręką będą truskawki, maliny, czereśnie, borówki amerykańskie, wiśnie, a także śliwki. Trzeba popuścić wodze fantazji i pokombinować ze smakami, a także kolorami. Możliwości jest więc przecież tak wiele! Dodatkową zaletą jest jeszcze fakt, że przygotowując coś samodzielnie mamy pewność co do użytych produktów.
Przeczytaj również: Ceny i skup zbóż 2022 – pszenica, pszenżyto i żyto. Sprawdź!
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!