Przetwórczość w gospodarstwie – rodzaje działalności

Download PDF

Od 1 czerwca będą obowiązywać nowe zasady sprzedaży produktów przygotowanych w gospodarstwie rolnym. Co się zmieni?

Niech nas nie zmyli tytuł: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej dotyczy właśnie przetwórczości w gospodarstwie i daje możliwość sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa. Rozporządzenie rozstało publikowane w Dzienniku Ustaw pod numerem 451 i zacznie obowiązywać 1 czerwca 2016 r.

Wielkość produkcji podlega ograniczeniu, a dbałość o przepisy higieniczne, weterynaryjne i bezpieczeństwa żywności będzie kontrolowana.

Działalnością marginalną, lokalną i ograniczoną, w myśl rozporządzenia, jest:

  1. rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków lub
  2. rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych odstrzelonych zgodnie z przepisami prawa łowieckiego lub
  3. rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub
  4. produkcję mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, lub
  5. produkcja produktów mięsnych, lub
  6. produkcja wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa, lub
  7. produkcja produktów mlecznych lub produktów na bazie siary wyprodukowanych z mleka lub siary, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, lub
  8.  produkcja produktów jajecznych pozyskanych w wyniku obróbki lub przetwarzania jaj, które uprzednio ugotowano w skorupach, lub
  9. produkcja gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa powyżej, lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników posiłku został wyprodukowany w tym zakładzie.

Oczywiście wielkość produkcji podlega ograniczeniu, a dbałość o przepisy higieniczne, weterynaryjne i bezpieczeństwa żywności będzie kontrolowana.

Mam nadzieję, że liczba kontroli będzie rozsądna, a my produkcją smacznej żywności w gospodarstwie będziemy mogli dorobić do domowego budżetu.

Teresa Bojanowska, gospodyni z woj. mazowieckiego

Rozporządzenie to wprowadza szereg ułatwień dla podmiotów prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną w stosunku do wymagań obecnie obowiązujących w tym zakresie, np. poprzez rozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być produkowane w ramach tej działalności (o produkty jajeczne, produkty na bazie siary i gotowe posiłki/potrawy z udziałem produktów pochodzenia  zwierzęcego) informuje Biuro Prasowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dalsze ułatwienia to zwiększenie limitu dostaw dla niektórych rodzajów produktów pochodzenia zwierzęcego, zwiększenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, zniesienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży w  przypadku  gdy  podmiot w celu wypromowania produkowanej przez siebie żywności oferuje ją  do sprzedaży konsumentom końcowym podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tej żywności.

Mam nadzieję, że liczba kontroli będzie rozsądna, a my produkcją smacznej żywności w gospodarstwie będziemy mogli dorobić do domowego budżetu mówi Teresa Bojanowska, gospodyni z woj. mazowieckiego. Przyjeżdżają do nas ludzie z miasta w poszukiwaniu zdrowych warzyw, mleka i jajek, to teraz może łatwiej będzie można im sprzedać także twaróg. Czy będzie łatwiej? Zobaczymy!  

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o