Stanowiska ściółkowe – rodzaje i charakterystyka

Download PDF

W oborach uwięziowych, czyli stanowiskowych można wyróżnić stanowiska ściółkowe i bezściółkowe. Wybór stanowiska i jego rodzaj ma duży wpływ na dobrostan zwierząt, warto więc dobrze rozważyć wybór jednego z nich i dopasować do konkretnych potrzeb stada.

Stanowiska ściółkowe można podzielić na trzy rodzaje – długie, średnie i krótkie. Stanowisko ściółkowe długie ma legowisko o długości 250 cm. Najczęściej jest wykorzystywane do porodu lub zabiegów medycznych czy pielęgnacyjnych. Krowa jest uwiązana za pomocą długiego łańcucha, który nie krępuje jej ruchów, dzięki czemu może się w miarę swobodnie przemieszczać w obrębie stanowiska. Tył stanowiska zwykle ma niewielki spadek, co ułatwia spływanie moczu do rowu ściekowego. Do stanowiska należy codziennie dosypywać świeżą ściółkę oraz usuwać nieczystości.

Średnie stanowiska ściółkowe mają legowiska o długości 200 cm, które są zagłębione w płycie gnojowej na głębokość co najmniej kilkunastu cm. Krowa oddaje kał bezpośrednio na płytę gnojową, dzięki czemu legowisko pozostaje w miarę czyste. Nie zmienia to faktu, że należy regularnie wymieniać ściółkę na świeżą, gdyż zaniechanie tego może w krótkim czasie doprowadzić do powstania ognisk bakteryjnych, powodujących między innymi zapalenia wymienia.

Trzecie stanowiska – krótkie – mają legowiska o długości około 160 cm. Krowy znajdują się w nich na dość krótkich uwięziach, poszczególne stanowiska ściółkowe są od siebie oddzielone barierkami. Ponieważ legowiska są względnie krótkie, krowa cały kał i mocz oddaje bezpośrednio na płytę gnojową. Dzięki temu legowisko pozostaje czyste, można je więc nieco rzadziej sprzątać i rzadziej wymieniać ściółkę. W systemie uwięziowym z krótkimi stanowiskami można bez problemu wykorzystać różnego rodzaju mechaniczne urządzenia służące do usuwania gnoju.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o