Strip till: nowość w agrotechnice strączkowych

Strip till: nowość w agrotechnice strączkowych

Czy istnieją inne metody uprawy roślin strączkowych niż tradycyjny pług i siewnik rzędowy? Czy strip till może być dobrym rozwiązaniem?

Czym jest strip till i jak może wpłynąć na uprawę roślin strączkowych? Warto również sprawdzić, jakie są zalety i wady tej metody, która w Polsce wciąż raczkuje.

W uprawie strączkowych tradycyjnie od wielu lat rządził pług i siewnik rzędowy, których efekty pracy na koniec nie zawsze zadowalały rolnika. Tradycyjna uprawa orkowa miała i nadal ma na różnych jakościowo glebach swoje uzasadnienie, gdyż pozwala np. głęboko taką glebę spulchnić i napowietrzyć. A należy pamiętać, że głęboko spulchniona gleba jest bardzo pożądana przy wysiewie gatunków strączkowych kiełkujących hypogeicznie (tzn. niewyciągających liścieni nad powierzchnię gleby), czyli przykładowo bobiku, grochu, wyki, soczewicy i ciecierzycy. Tradycyjnymi siewnikami rzędowymi trudno niejednokrotnie w praktyce umieścić duże nasiona bobiku na głębokości 8–10 cm, czy grochu na 5–7 cm, dlatego wielu rolników wpada na pomysł, aby spróbować na swoich polach stosować siew punktowy siewnikami pneumatycznymi. Okazuje się, że w zależności od typu i modelu siewnika raz udaje się to lepiej, a innym razem trochę gorzej.

Czym jest strip till?

strip till

Najnowszą metodą „raczkującą” w strączkowych jest znany już z siewów np. kukurydzy strip till, czyli uprawa pasowa gleby.

Najnowszą metodą „raczkującą” w strączkowych jest znany już z siewów np. kukurydzy strip till, czyli uprawa pasowa gleby. Wysiew ziarna/nasion prowadzony jest w technologii uproszczonej, która z założenia jest mniej energochłonna, a przez to tańsza w wykonaniu dla rolnika. Na polu z uprawą pasową powstają części (pasy) aktywnej uprawy oraz części (pasy) bierne, na których zabieg agrotechniczny nie jest wykonywany lub jest wykonywany z minimalnymi nakładami energii (lekkie spulchnianie). W pasach aktywnej uprawy zostaje umieszczony materiał siewny, a w pasach biernych gleba zostaje co najwyżej lekko wzruszona. W pasach aktywnych pozostawione z przedplonu resztki pożniwne zostają rozdrobnione i spulchnione za pomocą różnych elementów uprawowych. Jest to konieczne, aby posiane nasiona miały jak najlepsze warunki do kiełkowania i wschodów.

Przy założeniu, że opady śniegu zimą będą stosunkowo niewielkie, a wody z roztopów i opadów zimowo-wiosennych też nie będzie zbyt wiele, można domniemywać, że technologia strip till będzie zyskiwać zwolenników.

W technologii strip till niejako „przy okazji” istnieje możliwość podania w czasie siewu zlokalizowanego nawożenia tuż poniżej posianych nasion. Taki system pozwala na aplikację niewielkiej (10–30 kg) „dawki startowej” azotu np. dla bobiku czy soi w obrębie wysianych nasion, co z kolei stymuluje początkowy wzrost strączkowych, zanim one same nie nawiążą „współpracy” z bakteriami brodawkowymi wiążącymi wolny azot z powietrza.

Inną możliwością jest podanie wiosną fosforu i/lub potasu łącznie z wysiewem nasion np. łubinu żółtego, uprawianego na glebie lekkiej, na której nawożenie jesienne mogłoby spowodować znaczne straty składników pokarmowych, na skutek ich wymycia do głębszych warstw gleby czy „ucieczki” do cieków wodnych. Łubin żółty oraz pozostałe gatunki łubinów (wąskolistny, biały, czy nawet andyjski) oraz soja i fasola wymagają płytszego umieszczania nasion (3–4 cm), gdyż kiełkują w sposób epigeiczny, czyli ich łodyżka podliścieniowa (hypokotyl) wyciąga podczas wschodów liścienie z nasion nad powierzchnię gleby. Elastyczność technologii strip till daje wiele możliwości rozwiązań.

Gdzie można zastosować tę metodę?

strip till

Już w minionym sezonie wegetacyjnym 2015 r. w coraz większej liczbie gospodarstwach strip till był wykorzystywany nie tylko do siewów kukurydzy, ale także m.in. w uprawie buraków cukrowych.

Już w minionym sezonie wegetacyjnym 2015 r. w coraz większej liczbie gospodarstwach strip till był wykorzystywany nie tylko do siewów kukurydzy, ale także w uprawie buraków cukrowych i rzepaku ozimego. Można zauważyć, że zmiany warunków pogodowych (susza) czy zwykłe niedobory wilgoci w optymalnych terminach siewów różnych gatunków roślin stają się dla rolników inspiracją do wykorzystania tej technologii.

Przy założeniu, że opady śniegu zimą będą stosunkowo niewielkie, a wody z roztopów i opadów zimowo-wiosennych też nie będzie zbyt wiele, można domniemywać, że technologia strip till będzie zyskiwać zwolenników i w praktyce bardzo szybko rozprzestrzeni się także na siewy gatunków strączkowych, które do samego kiełkowania potrzebują od ok. 120 do 170% wody w stosunku do masy swoich nasion. Stąd zabezpieczenie dostępności wody w profilu glebowym dla kiełkujących nasion jest tak ważne w uprawie strączkowych.

strip till

Strip till wykorzystywany jest obecnie również do zasiewu rzepaku. (Foto: AgroFoto.pl, RolnikMati)

Co z chwastami?

Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest regulacja zachwaszczenia, która w uprawie strączkowych nigdy nie była łatwa i prosta, chociażby przez niedostatek zarejestrowanych herbicydów w obrębie poszczególnych gatunków. Do tego dochodzi możliwość przemieszczenia substancji aktywnej preparatu w głąb gleby np. pod wpływem ulewnych deszczy występujących bezpośrednio po siewie i wykonanym zabiegu, co dodatkowo może negatywnie wpływać na kiełkowanie i wschody roślin. Stąd z jednej strony technologia strip till może być pożyteczna w uprawie strączkowych poprzez ograniczanie mieszania gleby i aktywowania tzw. banku nasion chwastów, ale z drugiej strony należy mieć na uwadze fakt, że gleby pozostawione w nieładzie i niedoprowadzone do dobrej kultury rolnej nie będą dobrze reagowały na uproszczenia uprawowe w postaci technologii strip till. Strączkowe, podobnie jak kukurydza czy buraki cukrowe, mogą korzystać z nowych rozwiązań technologii strip till jednak pod jednym warunkiem, że będzie to robione z głową, a nie na hura, bo efekty końcowe mogą być odwrotne od zamierzonych.

Z forum

Powiązany temat:

Strip-Till
damianzbr
Coś ten temat małą popularnością się cieszy, brak w nim praktyków ;[   gdzieś czytałem jednego praktyka chyba z ameryki że azot daje jednocześnie w szczelinę oraz po wierzchu.   T...
zobacz więcej »
tomek73
Teraz nie pamiętam, pewnie coś w  rodzaju polifoski.
zobacz więcej »
damianzbr
Właśnie w rzepaku to widziałem.   Jakie nawozy i na jaką głębokość zastosowano że była taka różnica. Orientujesz się może?    1.  skracanie i unikanie wylęgniętego zboża - kosze...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Ceny zbóż nadal przyzwoite

W ciągu ostatniego tygodnia nieznacznie jednak potaniało żyto konsumpcyjne i rzepak. Wzrosła natomiast cena jęczmienia konsumpcyjnego.

17 września 2018

Jaka jest optymalna norma wysiewu? [WYWIAD]

Jak śmieje się ekspert ds. nasiennictwa, roślina nie ma kalendarza. Jak zapewnić jej prawidłowy rozwój?

15 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close