Sucha zgnilizna rzepaku- uważaj na tą groźną chorobę!

Download PDF

Mamy początek kwietnia – pogoda wreszcie dopisała, a rolnicy prężnie rozpoczęli prace w polu. Wielu z nich wysiewa jeszcze zboża jare oraz zasila nawozami oziminy. Wegetacja rzepaku ruszyła na dobre, a wraz z nią choroby! Sucha zgnilizna rzepaku to groźny przeciwnik!

Sucha zgnilizna rzepaku skąd się bierze?

Sucha zgnilizna rzepaku

Sucha zgnilizna rzepaku może porażać wszystkie części wegetatywne roślin

fot. Małgorzata Srebro

Zeszłoroczna jesień była wyjątkowo mokra, a miejscami opady deszczu przekroczyły normę wieloletnią dwukrotnie. Taki przebieg pogody spowodował idealne warunki dla rozwoju grzybów powodujących suchą zgniliznę kapustnych, która infekowała rośliny przez cały okres jesienny i zimowy. Kolejną przyczyną oprócz przebiegu pogody jest uprawa rzepaku na tym samym stanowisku częściej niż, co 4 lata. Również redukcja płodozmianu jedynie do upraw zbożowych i rzepaku jest przyczyną występowania tej groźnej choroby.

Kiedy występuje sucha zgnilizna kapustnych?

Sucha zgnilizna kapustnych może występować przez cały okres wegetacji i porażać wszystkie części wegetatywne roślin rzepaku. Jesienią sucha zgnilizna kapustnych poraża liścienie siewek oraz liście. Wiosną atakuje również pęd główny oraz rozgałęzienia boczne, a w późniejszym czasie łuszczyny.

Kto jest sprawcą choroby?

Sucha zgnilizna kapustnych może powodować spore starty w uprawie rzepaku sięgające nawet 20-30 % plonu

Sucha zgnilizna kapustnych wywoływana jest przez dwa gatunki grzyba. Jeśli plamy mają żółtą barwę lub beżową z charakterystyczną brązową obwódką jest to Leptosphearia biglobosa, natomiast gdy plamy są zielono-szare przechodzące w jasno-szare bez brązowej obwódki to mamy do czynienia z Leptosphearia maculans. Kształt plam najczęściej jest owalny, a wielkość zróżnicowana. Ich długość i szerokość może się wahać od kilku mm do kilku cm. Wspólną cechą jest obecność owocników grzyba tzw. piknidiów, które są widoczne w postaci czarnych punkcików na powierzchni plamy. Porażona tkanka z czasem zasycha i ulega wykruszeniu.

Kiedy wykonać zabieg?

Sygnalizacją do wykonania zabiegu jest średnio 10-15 % prażonych roślin pobranych z pola. Przy wyborze odpowiedniego preparatu należy wziąć pod uwagę zwartość substancji czynnych, ich mechanizm działania oraz zakres temperatury, w której będzie skuteczny. Warto wybrać preparat, który oprócz zwalczania suchej zgnilizny kapustnych będzie skracał rzepak.

Więcej informacji o aktualnych zagrożeniach w materiale wideo.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o