Sukces unijnych, ale nie polskich jaj

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku przetworów jajecznych (jaj bez skorupek i żółtek), których wysyłki wzrosły o ok. 1/3 do 19,4 tys. ton. Wyższa była również sprzedaż jaj spożywczych (+31% do 73,3 tys. ton).

Obniżył się jedynie wywóz albuminy jaj (-7% do 73,3 tys. ton). Dodatnie saldo Unii Europejskiej w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o 9% do ok. 154 tys. ton. Głównymi dostawcami poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się o ponad połowę do 3,6 tys. ton, głównie jaj spożywczych do 2,9 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła 48 tys. ton (głównie suszonej albuminy). W ciągu roku dostawy z Unii zmalały jednak o 7%.

Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-0,3% do 27,4 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+115% do 9,7 tys. ton), gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad 3-krotnie do 7,4 tys. ton dostawy jaj spożywczych i albuminy do Izraela. Wysyłki do Rosji (głównie suszonej albuminy) zmniejszyły się o 66% do 1,6 tys. ton.

Czym poprawić kolor żółtek?

Intensywny kolor żółtka jest dowodem na zbilansowaną dietę kury zawierającą pasze zielone i pokarm zwierzęcy. Jak zatem poprawić kolor żółtek jaj?

11 maja 2017

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Pokaz alpak w Minikowie

13-14 maja odbył się Pokaz Alpak Polskiego Związku Hodowców Alpak we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Sprawdź co się działo!

22 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij