Sukces unijnych, ale nie polskich jaj

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku przetworów jajecznych (jaj bez skorupek i żółtek), których wysyłki wzrosły o ok. 1/3 do 19,4 tys. ton. Wyższa była również sprzedaż jaj spożywczych (+31% do 73,3 tys. ton).

Obniżył się jedynie wywóz albuminy jaj (-7% do 73,3 tys. ton). Dodatnie saldo Unii Europejskiej w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o 9% do ok. 154 tys. ton. Głównymi dostawcami poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się o ponad połowę do 3,6 tys. ton, głównie jaj spożywczych do 2,9 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła 48 tys. ton (głównie suszonej albuminy). W ciągu roku dostawy z Unii zmalały jednak o 7%.

Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-0,3% do 27,4 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+115% do 9,7 tys. ton), gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad 3-krotnie do 7,4 tys. ton dostawy jaj spożywczych i albuminy do Izraela. Wysyłki do Rosji (głównie suszonej albuminy) zmniejszyły się o 66% do 1,6 tys. ton.

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

Grypa cieląt – szczególne zagrożenie dla młodych

Grypa cieląt to jedna z tych chorób, która może wprowadzić prawdziwą epidemię w całym stadzie. Jakie są jej objawy i jak z nią walczyć?

4 grudnia 2016

Pasożyty psują tucz! Jak się ich ustrzec?

Świnia domowa to rezerwuar i siewca wielu pasożytów. Jaki mają one wpływ na tucz? I jak producenci trzody mogą sobie z nimi radzić?

5 grudnia 2016