Sukces unijnych, ale nie polskich jaj

Sukces unijnych, ale nie polskich jaj

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Według danych Komisji Europejskiej unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w okresie od stycznia do sierpnia br. wzrósł o prawie 11% do 166 tys. ton.

Największą dynamikę wzrostu wywozu zaobserwowano w przypadku przetworów jajecznych (jaj bez skorupek i żółtek), których wysyłki wzrosły o ok. 1/3 do 19,4 tys. ton. Wyższa była również sprzedaż jaj spożywczych (+31% do 73,3 tys. ton).

Obniżył się jedynie wywóz albuminy jaj (-7% do 73,3 tys. ton). Dodatnie saldo Unii Europejskiej w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o 9% do ok. 154 tys. ton. Głównymi dostawcami poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się o ponad połowę do 3,6 tys. ton, głównie jaj spożywczych do 2,9 tys. ton.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła 48 tys. ton (głównie suszonej albuminy). W ciągu roku dostawy z Unii zmalały jednak o 7%.

Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-0,3% do 27,4 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+115% do 9,7 tys. ton), gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad 3-krotnie do 7,4 tys. ton dostawy jaj spożywczych i albuminy do Izraela. Wysyłki do Rosji (głównie suszonej albuminy) zmniejszyły się o 66% do 1,6 tys. ton.

Na rynku zbóż spokojniej – jakie ceny?

Sprzedawać ziarno czy czekać na lepsze ceny? Czy w najbliższym czasie będą podwyżki?

7 października 2018

Hereford – szybki opas i dużo dobrej wołowiny

Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości, którą ocenia konsument.

14 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close