Wyniki owocowego eksportu na minusie

Wolumen eksportu przetworów owocowych w lipcu 2015 r. wobec lipca 2014 r. był większy o 6%, a owoców świeżych mniejszy o 34%. O ograniczeniu eksportu owoców świeżych zadecydował spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 41%).

Wolumen eksportu przetworów owocowych w lipcu 2015 r. wobec lipca 2014 r. był większy o 6%, a owoców świeżych mniejszy o 34%. O ograniczeniu eksportu owoców świeżych zadecydował spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 41%).

W grupie przetworów owocowych najbardziej wzrosły wyniki eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o 33%), a także owoców mrożonych (o 5%). W wyniku wzrostu cen eksportowych jabłek (o 22%) wpływy z zagranicznej sprzedaży owoców świeżych zmniejszyły się mniej niż ich wolumen (o 28% do 46,1 mln euro). Natomiast wpływy z eksportu przetworów owocowych obniżyły się (o 3% do 94 mln euro) z powodu obniżenia większości cen transakcyjnych na światowych rynkach.

Ujemne saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 12,5 mln euro, wobec dodatniego 30,5 mln euro w lipcu 2014 r. W miesiącach styczeń–lipiec 2015 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 81,3 mln euro, wobec dodatniego 113,5 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 11% (do 937,6 mln euro), a importu wzrosła o 17% (do 1018,9 mln euro).

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

6 stycznia 2017

Zboża hybrydowe: jak je uprawiać?

Zboża hybrydowe mają znacznie wyższy potencjał plonotwórczy i dają możliwość uprawy na wielu rodzajach gleby. Jak należy je uprawiać?

14 stycznia 2017

Tradycyjne wędzenie: na jakich zasadach jest możliwe?

Na co należy zwrócić uwagę podczas tradycyjnego wędzenia? W jaki sposób ograniczają polskich przetwórców unijne przepisy?

7 stycznia 2017