Wyniki owocowego eksportu na minusie

Wolumen eksportu przetworów owocowych w lipcu 2015 r. wobec lipca 2014 r. był większy o 6%, a owoców świeżych mniejszy o 34%. O ograniczeniu eksportu owoców świeżych zadecydował spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 41%).

Wolumen eksportu przetworów owocowych w lipcu 2015 r. wobec lipca 2014 r. był większy o 6%, a owoców świeżych mniejszy o 34%. O ograniczeniu eksportu owoców świeżych zadecydował spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 41%).

W grupie przetworów owocowych najbardziej wzrosły wyniki eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o 33%), a także owoców mrożonych (o 5%). W wyniku wzrostu cen eksportowych jabłek (o 22%) wpływy z zagranicznej sprzedaży owoców świeżych zmniejszyły się mniej niż ich wolumen (o 28% do 46,1 mln euro). Natomiast wpływy z eksportu przetworów owocowych obniżyły się (o 3% do 94 mln euro) z powodu obniżenia większości cen transakcyjnych na światowych rynkach.

Ujemne saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 12,5 mln euro, wobec dodatniego 30,5 mln euro w lipcu 2014 r. W miesiącach styczeń–lipiec 2015 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 81,3 mln euro, wobec dodatniego 113,5 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się o 11% (do 937,6 mln euro), a importu wzrosła o 17% (do 1018,9 mln euro).

Uwaga! Chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik już na polach

Niska temperatura powietrza nie zachęca do żerowania. Czyżby? Już pokazał się na rzepaku chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik. Zobacz gdzie!

10 maja 2017

Fungicydy na ochronę kłosa – zabieg T3 w intensywnej produkcji

Zabieg T3 jest zwieńczeniem całorocznych starań o plon. Czy warto go wykonywać i jaki ma wpływ na roślinę?

21 maja 2017

Jak zwalczać mszyce? Naloty już się rozpoczęły!

Mszyce są powszechnym szkodnikiem atakującym zboża. W niektórych regionach pojawiły się komunikaty o ich obecności na plantacjach.

23 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij