Święto ziemniaka, pyrki, kartofla: czyli co się działo w Kościerzynie?

Download PDF

Pierwszy dzień (17 września) wielkiego rolniczego święta, czyli „Jesieni w polu i ogrodzie – Kościerzyńskiego Dnia Ziemniaka” połączonego w tym roku z XXIII Krajowymi Dniami Ziemniaka rolnicy uczcili… pracą. Jak przebiegało tegoroczne święto ziemniaka?

Jadąc do siedziby Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału w Kościerzynie, gdzie odbywały się imprezy, byliśmy nawet zaniepokojeni o frekwencję, bowiem prawie na każdym polu pracował kombajn ziemniaczany. Hodowcy ziemniaków spieszyli się, by przed zapowiadanymi opadami deszczu zebrać plony.

W regionie sieradzko-wieluńskim wymiana ziemniaka jest na poziomie 41%.

prof. Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

Na szczęście, nasze obawy okazały się płonne, dopisali wystawcy, dopisali, mimo porannej ulewy drugiego dnia (18 września), zwiedzający i kupujący…

Święto ziemniaka zaskoczyło popularnością

Jak nam powiedział prof. Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie: – Jestem zbudowany wspaniałą frekwencją na wykładach zarówno rolników, jak i producentów. Sieradzkie słynie z tego, że jest zagłębiem ziemniaczanym i tu właśnie wymiana ziemniaka jest na poziomie 41%. To bardzo wysoki poziom, bo z tą wymianą bardzo różnie bywa. A jest ważna, bo wpływa na wysokość plonów. Przychodzi nowy materiał sadzeniakowy, wolny od chorób i szkodników… Dobrze też plonują te odmiany, które są zalecane.

święto ziemniaka organizatorzy

Dorota Ryl, dyrektor kościerzyńskiego oddziału ŁODR, i profesor Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie.

fot. ŁODR

Organizacja na medal

A Kościerzyn przywitał nas… spokojem, organizacyjnie bowiem wszystko było dopięte na przysłowiowy ostatni guzik. Starannie opracowane i wykonane plansze informowały uczestników święta ziemniaka zarówno o celach imprez, jak i o miejscu i godzinie poszczególnych atrakcji przygotowanych przez organizatorów. Byli nimi Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Kościerzynie i Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie – Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. Nie sposób nie wspomnieć tu o wspaniałych jesiennych dekoracjach zarówno w pałacu, na scenie, jak i całym placu wystawowym. Zachwycały, kusiły i przypominały o tym, że już jesień, tuż za progiem dorodne kapusty, dynie, banie, kabaczki, kalafiory, brokuły i… ziemniaki.

Nasze województwo ziemniakiem stoi…, a ten region szczególnie, ziemia sieradzko-wieluńska znajduje się w czołówce krajowej pod względem ilości i jakości produkcji ziemniaka. Zadaniem nauki i doradztwa jest wspieranie procesów unowocześniania branży ziemniaczanej i ta idea przyświecała organizacji tych 2 imprez. Ze względu na lokalizację, od 5 lat organizując nasze targi, staramy się wykreować ziemniaka z woj. łódzkiego jako rozpoznawalną markę całego regionu – mówiła uroczyście otwierając święto ziemniaka Dorota Ryl, dyrektor kościerzyńskiego oddziału ŁODR.

Ziemia sieradzko-wieluńska znajduje się w czołówce krajowej pod względem ilości i jakości produkcji ziemniaka.

Dorota Ryl, dyrektor kościerzyńskiego oddziału ŁODR

Profesor Arseniuk zaś podkreślał m.in., jak ważne jest połączenie nauki z praktyką, a to właśnie dzieje się też na tego rodzaju imprezach. Nauka dba o innowacyjność i postęp biologiczny, przekazując wiedzę praktyce. Należy promować smaczne, dobre jakościowo polskie ziemniaki i organizacja targów te zakładane cele realizuje.

O czym była dokładnie mowa?

Podczas odbywających się w pierwszy dzień targów seminariów szkoleniowo-dyskusyjnych prelegenci mówili m.in. o ochronie ziemniaka przed szkodnikami, chorobach ziemniaka, a także o uprawie ziemniaka na najwcześniejszy zbiór. Wspomniano też o racjonalnym nawożeniu plantacji ziemniaka, a także o tym, jak zwiększyć konkurencyjność uprawy ziemniaka jadalnego i integrowanej ochronie ziemniaka.

Na specjalnie przygotowanym polu pokazowym pracownicy IHAR prezentowali kolekcję 112 odmian ziemniaków zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Odmian. Niestety, w niedzielę ze względu na obfity deszcz nie odbyły się pokazy polowe maszyn do zbioru i technologii produkcji ziemniaków. Prezentacja maszyn i urządzeń odbywała się na stoiskach wystawowych.

dni ziemniaka

Stoisko IHAR-PIB ZNiOZ w Boninie.

fot. ŁODR

Wartościowe pokazy

Ponad 100 odmian ziemniaka, a także objawy chorób, szkodników i uszkodzeń ziemniaków przedstawiano i omawiano na stoisku IHAR-PIB ZNiOZ w Boninie (w oba targowe dni); była też diagnostyka i konsultacje na temat integrowanych metod zwalczania agrofagów ziemniaka.

Producenci ziemniaków z Kościerzyna na swoim stoisku proponowali prosto z pola najsmaczniejsze jadalne odmiany:

  • bardzo wczesne – Arrow, Colomba, Denar, Irga, Riviera;
  • wczesne – Bellarosa, Gwiazda, Madeleine, Michalina;
  • średniowczesne – Finezja, Tajfun.
dni ziemniaka

Zgromadzeni na wydarzeniu goście mogli przyjrzeć się ponad 100 odmianom ziemniaków.

fot. ŁODR

Nie próżnowali też doradcy ŁODR, którzy sprzedawali broszury tematyczne, w punkcie informacyjnym rozdawali „Gazetę Targową” z informacjami o wystawcach oraz ulotkę z przepisami na smaczne dania z ziemniaków. Zainteresowanym rolnikom doradzali i odpowiadali na ich liczne szczegółowe pytania.

Ponad 140 wystawców

Na placu wystawowym swe produkty promowało ponad 140 wystawców; były więc: firmy nasienne z ofertą sadzeniaków, materiału siewnego zbóż, strączkowych i kukurydzy; producenci i dystrybutorzy urządzeń oraz sprzętu do produkcji ziemniaka i pozostałej produkcji rolniczej (w tym m.in. kombajny ziemniaczane oraz sortowniki i opryskiwacze); producenci i dystrybutorzy środków do produkcji ziemniaka i pozostałej produkcji rolniczej; producenci i dystrybutorzy z branży budowlanej, techniki grzewczej i sanitarnej, urządzeń wykorzystujących odnawialne źródła energii, a także tradycyjnie wystawcy z branży ogrodniczej. Nie zabrakło firm przetwórczych i spożywczych z przetworami mleczarskimi, miodami, przyprawami ziołowymi oraz przysmakami przygotowanymi z ziemniaków. Były instytucje obsługi wsi i rolnictwa: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwowa Inspekcja Pracy, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, szkoły rolnicze, banki, wydawnictwa.

Jestem zbudowany wspaniałą frekwencją na wykładach zarówno rolników, jak i producentów. Sieradzkie słynie z tego, że jest zagłębiem ziemniaczanym.

prof. Edward Arseniuk, IHAR

Święto ziemniaka to już tradycja

Kiedyś targi były dużą atrakcją, jedyną właściwie dużą imprezą promocyjną. Generalnie zawsze na targach chcieliśmy pokazać nowości, może i takie mamy… Dziś nasza obecność w Kościerzynie to tradycja i szacunek dla pracowników Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Przyjeżdżają tu ludzie z naszego regionu, a więc nasi potencjalni klienci – mówi Grzegorz Godziński, z firmy z maszynami rolniczymi z Zadzimia.

Dziś imprez targowych jest tak dużo, że nie chodzi nawet o zdobywanie klienta. Na tym terenie są nasi klienci i myślę, że nasza obecność na targach jest dla nas i dla nich potwierdzeniem, że wciąż jesteśmy na rynku i mamy się dobrze. Mimo że kontakt z nimi jest cały czas to dziś w formie bardziej świątecznej – dodaje Michał Godziński.

Pokazy, kiermasze, konkursy…

Święto ziemniaka to również atrakcje dla zwiedzających, którzy mogli uczestniczyć m.in. w:

  • pokazie kulinarnym i degustacji potraw z ziemniaka w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna (gm. Bolesławiec); panie na scenie „na żywo: wykonały dwie potrawy: kotlety ziemniaczane i pierogi ruskie
  • konsumenckim konkursie jakości kulinarnej – na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka – przygotowanym i prowadzonym przez pracowników IHAR – PIB w Radzikowie ZNiOS w Boninie; do którego firmy hodowlano-nasienne zgłosiły 6 odmian:
    • Lech – Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
    • Ignacy – Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie
    • Annalena – Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o.
    • Lady Christl – Agriana Sp. z o.o.
    • Tacoma – Norika Polska Sp. z o.o.
    • Lilly – Solana Polska Sp. z o.o. (największe uznanie głosujących zdobyła odmiana Annalena, a przedstawiciel firmy odebrał Puchar XXIII Krajowych Dni Ziemniaka)
  • promocja ziemniaka w żywieniu, upowszechnianie potraw z jego wykorzystaniem oraz wskazanie możliwości jego przydatności kulinarnej – to cele konkursu dla wystawców: Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka, w którym udział wzięło 8 podmiotów:
    • Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”

      święto ziemniaka konkursy

      Święto ziemniaka to okazja do wielu aktywności. Zwiedzający mogli wziąć udział m. in. w konkursie: Rzut pyrką do koszyka. 

      fot. ŁODR

    • Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie
    • Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Rakowiczanka”
    • Zenon i Beata Borowscy
    • Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” Brzeźnio
    • Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi „Przyszłość dla Żelisławia”
    • H.U. Bogumiła Sobieraj z Jezior
    • Koło Gospodyń Wiejskich w Orchowie (za najsmaczniejsze komisja konkursowa uznała gołąbki ziemniaczane przygotowane przez Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” z gm. Brzeźnio; wyróżniła natomiast szagówki kraszone skwarkami z gotowaną kapustą – Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Wsi „Przyszłość dla Żelisławia”)
  • konkursie dla producentów ziemniaków:
    • Najcięższa kościerzyńska pyrkaokazała się nią pyrka odmiany Bellarosa o wadze: 1488 g, która urosła u Józefa Pawlikowskiego ze Stefanowa Ruszkowskiego, gm. Brzeźnio
  • konkursach dla zwiedzających:
    • Najdłuższa obierka z pyrki – obierkę o długości 136,5 cm wystrugała Iwona Stefanek z Glinna Kolonia, gm. Warta
    • Rzut pyrką do koszyka – najcelniej rzucał Wowa Pobieda ze Zduńskiej Woli.
święto ziemniaka

Odbyły się również zawody na najdłuższą ziemniaczaną obierkę.

fot. ŁODR

Lokalna kultura

Folklor, przyśpiewki, obertasy, sieradzkie hafty, ozdoby i dekoracje z bibuły, wyroby użytkowe oraz tradycyjne, a także najsmaczniejsze potrawy z regionu sieradzkiego.  Święto ziemniaka to promocja lokalnego dziedzictwa kulturowego. Wśród twórców ludowych spotkaliśmy: Klonowskie Koło Rękodzielnicze, Iwonę Zawiasa z Zagajewa, Teresę Janakowską ze Zduńskiej Woli, Irenę Sapiejkę z Sieradza, F.H.U. Cieśla z Ignacowa, Piotra Witczaka z Sieradza, Cecylię Zawieję z Dzietrzkowic i Marię Majchrowską z Ożarowa. W niedzielę wystąpiły regionalne zespoły artystyczne: Kapela „Podpora rodziny” z Dzietrzkowic, gm. Łubnice oraz Kapela Podwórkowa z Brzeźnia.

Nad całością imprezy wraz z dyrektor Dorotą Ryl czuwali: Tomasz KolankowskiEwa Janczak, targowi komisarze.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o