Pierwszy dzień (17 września) wielkiego rolniczego święta, czyli „Jesieni w polu i ogrodzie – Kościerzyńskiego Dnia Ziemniaka” połączonego w tym roku z XXIII Krajowymi Dniami Ziemniaka rolnicy uczcili… pracą. Jak przebiegało tegoroczne święto ziemniaka?
Jadąc do siedziby Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału w Kościerzynie, gdzie odbywały się imprezy, byliśmy nawet zaniepokojeni o frekwencję, bowiem prawie na każdym polu pracował kombajn ziemniaczany. Hodowcy ziemniaków spieszyli się, by przed zapowiadanymi opadami deszczu zebrać plony.
W regionie sieradzko-wieluńskim wymiana ziemniaka jest na poziomie 41%.
Na szczęście, nasze obawy okazały się płonne, dopisali wystawcy, dopisali, mimo porannej ulewy drugiego dnia (18 września), zwiedzający i kupujący…
Święto ziemniaka zaskoczyło popularnością
Jak nam powiedział prof. Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie: – Jestem zbudowany wspaniałą frekwencją na wykładach zarówno rolników, jak i producentów. Sieradzkie słynie z tego, że jest zagłębiem ziemniaczanym i tu właśnie wymiana ziemniaka jest na poziomie 41%. To bardzo wysoki poziom, bo z tą wymianą bardzo różnie bywa. A jest ważna, bo wpływa na wysokość plonów. Przychodzi nowy materiał sadzeniakowy, wolny od chorób i szkodników… Dobrze też plonują te odmiany, które są zalecane.

Dorota Ryl, dyrektor kościerzyńskiego oddziału ŁODR, i profesor Edward Arseniuk, dyrektor Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie.
Organizacja na medal
A Kościerzyn przywitał nas… spokojem, organizacyjnie bowiem wszystko było dopięte na przysłowiowy ostatni guzik. Starannie opracowane i wykonane plansze informowały uczestników święta ziemniaka zarówno o celach imprez, jak i o miejscu i godzinie poszczególnych atrakcji przygotowanych przez organizatorów. Byli nimi Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Kościerzynie i Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB w Radzikowie – Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. Nie sposób nie wspomnieć tu o wspaniałych jesiennych dekoracjach zarówno w pałacu, na scenie, jak i całym placu wystawowym. Zachwycały, kusiły i przypominały o tym, że już jesień, tuż za progiem dorodne kapusty, dynie, banie, kabaczki, kalafiory, brokuły i… ziemniaki.
– Nasze województwo ziemniakiem stoi…, a ten region szczególnie, ziemia sieradzko-wieluńska znajduje się w czołówce krajowej pod względem ilości i jakości produkcji ziemniaka. Zadaniem nauki i doradztwa jest wspieranie procesów unowocześniania branży ziemniaczanej i ta idea przyświecała organizacji tych 2 imprez. Ze względu na lokalizację, od 5 lat organizując nasze targi, staramy się wykreować ziemniaka z woj. łódzkiego jako rozpoznawalną markę całego regionu – mówiła uroczyście otwierając święto ziemniaka Dorota Ryl, dyrektor kościerzyńskiego oddziału ŁODR.
Ziemia sieradzko-wieluńska znajduje się w czołówce krajowej pod względem ilości i jakości produkcji ziemniaka.
Profesor Arseniuk zaś podkreślał m.in., jak ważne jest połączenie nauki z praktyką, a to właśnie dzieje się też na tego rodzaju imprezach. Nauka dba o innowacyjność i postęp biologiczny, przekazując wiedzę praktyce. Należy promować smaczne, dobre jakościowo polskie ziemniaki i organizacja targów te zakładane cele realizuje.
O czym była dokładnie mowa?
Podczas odbywających się w pierwszy dzień targów seminariów szkoleniowo-dyskusyjnych prelegenci mówili m.in. o ochronie ziemniaka przed szkodnikami, chorobach ziemniaka, a także o uprawie ziemniaka na najwcześniejszy zbiór. Wspomniano też o racjonalnym nawożeniu plantacji ziemniaka, a także o tym, jak zwiększyć konkurencyjność uprawy ziemniaka jadalnego i integrowanej ochronie ziemniaka.
Na specjalnie przygotowanym polu pokazowym pracownicy IHAR prezentowali kolekcję 112 odmian ziemniaków zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Odmian. Niestety, w niedzielę ze względu na obfity deszcz nie odbyły się pokazy polowe maszyn do zbioru i technologii produkcji ziemniaków. Prezentacja maszyn i urządzeń odbywała się na stoiskach wystawowych.
Wartościowe pokazy
Ponad 100 odmian ziemniaka, a także objawy chorób, szkodników i uszkodzeń ziemniaków przedstawiano i omawiano na stoisku IHAR-PIB ZNiOZ w Boninie (w oba targowe dni); była też diagnostyka i konsultacje na temat integrowanych metod zwalczania agrofagów ziemniaka.
Producenci ziemniaków z Kościerzyna na swoim stoisku proponowali prosto z pola najsmaczniejsze jadalne odmiany:
- bardzo wczesne – Arrow, Colomba, Denar, Irga, Riviera;
- wczesne – Bellarosa, Gwiazda, Madeleine, Michalina;
- średniowczesne – Finezja, Tajfun.
Nie próżnowali też doradcy ŁODR, którzy sprzedawali broszury tematyczne, w punkcie informacyjnym rozdawali „Gazetę Targową” z informacjami o wystawcach oraz ulotkę z przepisami na smaczne dania z ziemniaków. Zainteresowanym rolnikom doradzali i odpowiadali na ich liczne szczegółowe pytania.
Ponad 140 wystawców
Na placu wystawowym swe produkty promowało ponad 140 wystawców; były więc: firmy nasienne z ofertą sadzeniaków, materiału siewnego zbóż, strączkowych i kukurydzy; producenci i dystrybutorzy urządzeń oraz sprzętu do produkcji ziemniaka i pozostałej produkcji rolniczej (w tym m.in. kombajny ziemniaczane oraz sortowniki i opryskiwacze); producenci i dystrybutorzy środków do produkcji ziemniaka i pozostałej produkcji rolniczej; producenci i dystrybutorzy z branży budowlanej, techniki grzewczej i sanitarnej, urządzeń wykorzystujących odnawialne źródła energii, a także tradycyjnie wystawcy z branży ogrodniczej. Nie zabrakło firm przetwórczych i spożywczych z przetworami mleczarskimi, miodami, przyprawami ziołowymi oraz przysmakami przygotowanymi z ziemniaków. Były instytucje obsługi wsi i rolnictwa: Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwowa Inspekcja Pracy, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, szkoły rolnicze, banki, wydawnictwa.
Jestem zbudowany wspaniałą frekwencją na wykładach zarówno rolników, jak i producentów. Sieradzkie słynie z tego, że jest zagłębiem ziemniaczanym.
Święto ziemniaka to już tradycja
– Kiedyś targi były dużą atrakcją, jedyną właściwie dużą imprezą promocyjną. Generalnie zawsze na targach chcieliśmy pokazać nowości, może i takie mamy… Dziś nasza obecność w Kościerzynie to tradycja i szacunek dla pracowników Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Przyjeżdżają tu ludzie z naszego regionu, a więc nasi potencjalni klienci – mówi Grzegorz Godziński, z firmy z maszynami rolniczymi z Zadzimia.
– Dziś imprez targowych jest tak dużo, że nie chodzi nawet o zdobywanie klienta. Na tym terenie są nasi klienci i myślę, że nasza obecność na targach jest dla nas i dla nich potwierdzeniem, że wciąż jesteśmy na rynku i mamy się dobrze. Mimo że kontakt z nimi jest cały czas to dziś w formie bardziej świątecznej – dodaje Michał Godziński.
Pokazy, kiermasze, konkursy…
Święto ziemniaka to również atrakcje dla zwiedzających, którzy mogli uczestniczyć m.in. w:
- pokazie kulinarnym i degustacji potraw z ziemniaka w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna (gm. Bolesławiec); panie na scenie „na żywo: wykonały dwie potrawy: kotlety ziemniaczane i pierogi ruskie
- konsumenckim konkursie jakości kulinarnej – na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka – przygotowanym i prowadzonym przez pracowników IHAR – PIB w Radzikowie ZNiOS w Boninie; do którego firmy hodowlano-nasienne zgłosiły 6 odmian:
- Lech – Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
- Ignacy – Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie
- Annalena – Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o.
- Lady Christl – Agriana Sp. z o.o.
- Tacoma – Norika Polska Sp. z o.o.
- Lilly – Solana Polska Sp. z o.o. (największe uznanie głosujących zdobyła odmiana Annalena, a przedstawiciel firmy odebrał Puchar XXIII Krajowych Dni Ziemniaka)
- promocja ziemniaka w żywieniu, upowszechnianie potraw z jego wykorzystaniem oraz wskazanie możliwości jego przydatności kulinarnej – to cele konkursu dla wystawców: Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka, w którym udział wzięło 8 podmiotów:
- Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie
- Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Rakowiczanka”
- Zenon i Beata Borowscy
- Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” Brzeźnio
- Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi „Przyszłość dla Żelisławia”
- H.U. Bogumiła Sobieraj z Jezior
- Koło Gospodyń Wiejskich w Orchowie (za najsmaczniejsze komisja konkursowa uznała gołąbki ziemniaczane przygotowane przez Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” z gm. Brzeźnio; wyróżniła natomiast szagówki kraszone skwarkami z gotowaną kapustą – Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Wsi „Przyszłość dla Żelisławia”)
- konkursie dla producentów ziemniaków:
- Najcięższa kościerzyńska pyrka – okazała się nią pyrka odmiany Bellarosa o wadze: 1488 g, która urosła u Józefa Pawlikowskiego ze Stefanowa Ruszkowskiego, gm. Brzeźnio
- konkursach dla zwiedzających:
- Najdłuższa obierka z pyrki – obierkę o długości 136,5 cm wystrugała Iwona Stefanek z Glinna Kolonia, gm. Warta
- Rzut pyrką do koszyka – najcelniej rzucał Wowa Pobieda ze Zduńskiej Woli.
Lokalna kultura
Folklor, przyśpiewki, obertasy, sieradzkie hafty, ozdoby i dekoracje z bibuły, wyroby użytkowe oraz tradycyjne, a także najsmaczniejsze potrawy z regionu sieradzkiego. Święto ziemniaka to promocja lokalnego dziedzictwa kulturowego. Wśród twórców ludowych spotkaliśmy: Klonowskie Koło Rękodzielnicze, Iwonę Zawiasa z Zagajewa, Teresę Janakowską ze Zduńskiej Woli, Irenę Sapiejkę z Sieradza, F.H.U. Cieśla z Ignacowa, Piotra Witczaka z Sieradza, Cecylię Zawieję z Dzietrzkowic i Marię Majchrowską z Ożarowa. W niedzielę wystąpiły regionalne zespoły artystyczne: Kapela „Podpora rodziny” z Dzietrzkowic, gm. Łubnice oraz Kapela Podwórkowa z Brzeźnia.
Nad całością imprezy wraz z dyrektor Dorotą Ryl czuwali: Tomasz Kolankowski i Ewa Janczak, targowi komisarze.
Dodaj komentarz