Syntetyczna żywność zakazana. Za nieprzestrzeganie 60 tys. euro kary!

fot. Pixabay

Syntetyczna żywność i zaniechanie produkcji zwierzęcej to zdaniem skrajnych ideologów ochrony środowiska jeden ze sposobów na rozwiązanie kłopotów wynikających ze zmian klimatu. Jednak przeciw żywności z laboratorium protestuje włoski rząd, który zatwierdził zakaz jej stosowania.

Syntetyczna żywność zawiera wiele składników oraz związków, które nie występują w naturze. Obecnie przykładami takiej żywności są popularne „zupki chińskie”, potrawy, które można przygotować bez gotowania czy sztuczny miód. Jednakże uwaga świata skupia się głównie na sztucznym mięsie, które hoduje się z komórek macierzystych zwierząt. To właśnie sztuczne mięso budzi największe kontrowersje. Choć np. organy ds. bezpieczeństwa żywności w USA i Singapurze już zatwierdziły mięso syntetyczne. Oczekuje się, że UE również to zrobi.

Reklama

Włoski rząd zatwierdził zakaz syntetycznej żywności

Po decyzji rządu kolejny krok należy do włoskiego parlamentu. Jeśli i on zatwierdzi ten wniosek, to włoski przemysł nie będzie mógł produkować żywności ani paszy „z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców”. Podmioty, które złamią ten zakaz, muszą liczyć się z grzywną w wysokości do 60 tys. euro.

Naszym zdaniem produkty laboratoryjne nie gwarantują jakości, dobrobytu i ochrony naszej kultury, naszych tradycji — argumentuje minister Francesco Lollobrigida.

Rządząca Włochami prawicowa partia zobowiązała się do ochrony włoskiej żywności przed uznanymi za szkodliwe innowacjami technologicznymi w produkcji żywności. W związku z tym przemianowała ona nazwę Ministerstwa Rolnictwa na „Ministerstwo Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej”.

Te działania przeciwko syntetycznej żywności pochwaliło włoskie lobby rolnicze Coldiretti. Twierdzi ono, że zakaz jest konieczny, aby chronić lokalną produkcję przed „atakami międzynarodowych korporacji”.

Jakie są założenia nowej ustawy o syntetycznej żywności?

Ustawa przewiduje, że fabryki, w których dochodzi do naruszeń, mogą zostać zamknięte. Z kolei producenci mogą stracić prawo do otrzymywania dotacji państwowych na okres do trzech lat.
Inicjatywa włoskiego rządu oburzyła organizacje wspierające rozwój „komórkowych” produktów żywnościowych w całej Europie. Swój sprzeciw wyrażają także organizacje broniące praw zwierząt, które zwróciły uwagę na mięso produkowane w laboratorium jako rozwiązanie problemów klimatycznych. Hodowle komórkowe miałyby posłużyć do ochrony środowiska przed emisjami dwutlenku węgla i zwiększenia bezpieczeństwa żywności.

Syntetyczna żywność — dlaczego Włosi ją zbanowali?

Celem nowej ustawy jest ochrona dziedzictwa rolno-spożywczego kraju. Coldiretti i inne lobby rolnicze zebrały w ostatnich miesiącach pół miliona podpisów wzywających do ochrony „żywności naturalnej przed żywnością syntetyczną”.

Produkty laboratoryjne nie gwarantują jakości, dobrego samopoczucia ani ochrony włoskiej kultury i tradycji w zakresie jedzenia i wina — mówi Lollobrigida.

Zatwierdzone przez ministrów propozycje mają na celu zakazanie syntetycznej żywności produkowanej z komórek zwierzęcych bez zabijania zwierzęcia. Miałyby one zastosowanie również do ryb produkowanych w laboratorium i mleka syntetycznego.

Wspomniany zakaz nie jest jedyną inicjatywą włoskiego rządu, mającą na celu zakazanie niekonwencjonalnych potraw. Proponowana ustawa zakazująca syntetycznej żywności pojawiła się tuż po serii dekretów rządowych zakazujących używania mąki pochodzącej z owadów, takich jak świerszcze i szarańcza, w pizzy lub makaronach.

Czytaj również: Spotkanie organizacji rolniczych z Telusem. „Solidarni” odwołują protest

Źródło: swiatrolnika.info, bbc.com

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *