Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sztuczne mięso

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sztuczne mięso

Kolejny tydzień przynosi kolejną porcję ciekawostek rolniczych. Tym razem mówimy m.in. o uprawie borówki i mięsie z laboratorium.

Zwierzęta zamiast kosiarek, wydatki Polaków na ekologiczną żywność i sztuczne mięso z laboratorium – o tym wszystkim dowiesz się z nowego wydania „100 sekund”.

niedobory mikroelementów w nawożeniu borówek

Obronną ręką z zeszłorocznych przymrozków wyszła jedynie borówka amerykańska.

Borówka na plusie

Ubiegły rok, ze względu na majowe przymrozki, nie był najlepszy dla uprawy owoców w Polsce. Borówka amerykańska jako jedyna odnotowała wzrost produkcji. Z danych GUS wynika, że jej zbiory zwiększyły się o 11% w stosunku do 2016 r. Dla porównania, uprawa czereśni odnotowała 67% spadku w ujęciu rocznym, a wiśni – 63%.

Ekożywność z rosnącym potencjałem

Instytut Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL podaje, że wartość globalnego rynku ekożywności wynosi 80 mld euro. Najwięcej na produkty z certyfikatem BIO wydają Szwajcarzy, Duńczycy i Szwedzi – odpowiednio 262, 191 i 177 euro rocznie. Dla porównania, Polacy w ciągu roku przeznaczają na ten cel średnio 6 euro, czyli kilkadziesiąt razy mniej. Tak duża dysproporcja wynika nie tylko z zasobności portfela, ale również świadomości konsumenta. Wszystko wskazuje więc na to, że segment ekożywności w Polsce czeka dynamiczny rozwój.

Inwestycja w sztuczne mięso

sztuczne mięso z laboratorium

Koszt produkcji sztucznego mięsa do 2020 r. ma zmniejszyć się do kilku dolarów za 1 kg.

Trwają prace nad rewolucyjną metodą pozyskiwania mięsa. Amerykański gigant Tyson Venture zainwestował 2,2 mln dolarów w izraelski projekt „czyste mięso”. Zajmuje się on wytwarzaniem komórek mięśniowych i tłuszczowych w warunkach laboratoryjnych. Celem firmy jest polepszenie opłacalności produkcji. Obecnie sztuczne mięso kosztuje 800 dolarów za kilogram. Do 2020 r. koszty mają zostać zredukowane do kilku dolarów za 1 kg.

Plaster zamiast daty przydatności

Ustalony z góry okres trwałości to tylko przybliżona wartość. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowali nową technologię, która jest w stanie zastąpić tradycyjną datę przydatności do spożycia. Przezroczysty plaster z naniesionymi substancjami chemicznymi pozwala na wykrywanie zanieczyszczeń pojawiających się w żywności. Taki niewielki detektor może zostać umieszczony bezpośrednio w opakowaniu produktu i na bieżąco monitorować pojawianie się bakterii.

Owce i kozy

fot. pixabay.com

Stada owiec i kóz zastąpią kosiarki w rzymskich parkach.

Zwierzęta zastąpią kosiarki

Włosi postanowili rozwiązać problem braku personelu do koszenia trawy w interesujący sposób. Kosiarki w rzymskich parkach zastąpią… owce i kozy. Stada zwierząt wykorzystywane są już do „koszenia” trawników i skwerów m.in. w Berlinie. Ciekawe, czy ten pomysł przyjmie się również w polskich miastach.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Rzepak RGT JakuzziKup teraz Zaprawiony Cruiser 70WS + tiuram

Termin składania protokołów suszowych będzie wydłużony?

Na niektórych plantacjach nie ma co zbierać, straty sięgają nawet 90%!

5 sierpnia 2018

Kiedy mandaty dla rolników są uzasadnione?

Czas żniw, to gorący okres dla wszystkich. Czy łamanie przez rolnika zasad ruchu drogowego może mu ujść na sucho?

9 sierpnia 2018

Skargi na rolników – jak im zaradzić?

Ciekawe pomysły ma w tej sprawie KRIR! Sprawdź, co proponuje samorząd rolniczy!

4 sierpnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close