Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sztuczne mięso

Download PDF

Zwierzęta zamiast kosiarek, wydatki Polaków na ekologiczną żywność i sztuczne mięso z laboratorium – o tym wszystkim dowiesz się z nowego wydania „100 sekund”.

niedobory mikroelementów w nawożeniu borówek

Obronną ręką z zeszłorocznych przymrozków wyszła jedynie borówka amerykańska.

Borówka na plusie

Ubiegły rok, ze względu na majowe przymrozki, nie był najlepszy dla uprawy owoców w Polsce. Borówka amerykańska jako jedyna odnotowała wzrost produkcji. Z danych GUS wynika, że jej zbiory zwiększyły się o 11% w stosunku do 2016 r. Dla porównania, uprawa czereśni odnotowała 67% spadku w ujęciu rocznym, a wiśni – 63%.

Ekożywność z rosnącym potencjałem

Instytut Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL podaje, że wartość globalnego rynku ekożywności wynosi 80 mld euro. Najwięcej na produkty z certyfikatem BIO wydają Szwajcarzy, Duńczycy i Szwedzi – odpowiednio 262, 191 i 177 euro rocznie. Dla porównania, Polacy w ciągu roku przeznaczają na ten cel średnio 6 euro, czyli kilkadziesiąt razy mniej. Tak duża dysproporcja wynika nie tylko z zasobności portfela, ale również świadomości konsumenta. Wszystko wskazuje więc na to, że segment ekożywności w Polsce czeka dynamiczny rozwój.

Inwestycja w sztuczne mięso

sztuczne mięso z laboratorium

Koszt produkcji sztucznego mięsa do 2020 r. ma zmniejszyć się do kilku dolarów za 1 kg.

Trwają prace nad rewolucyjną metodą pozyskiwania mięsa. Amerykański gigant Tyson Venture zainwestował 2,2 mln dolarów w izraelski projekt „czyste mięso”. Zajmuje się on wytwarzaniem komórek mięśniowych i tłuszczowych w warunkach laboratoryjnych. Celem firmy jest polepszenie opłacalności produkcji. Obecnie sztuczne mięso kosztuje 800 dolarów za kilogram. Do 2020 r. koszty mają zostać zredukowane do kilku dolarów za 1 kg.

Plaster zamiast daty przydatności

Ustalony z góry okres trwałości to tylko przybliżona wartość. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowali nową technologię, która jest w stanie zastąpić tradycyjną datę przydatności do spożycia. Przezroczysty plaster z naniesionymi substancjami chemicznymi pozwala na wykrywanie zanieczyszczeń pojawiających się w żywności. Taki niewielki detektor może zostać umieszczony bezpośrednio w opakowaniu produktu i na bieżąco monitorować pojawianie się bakterii.

Owce i kozy

Stada owiec i kóz zastąpią kosiarki w rzymskich parkach.

fot. pixabay.com

Zwierzęta zastąpią kosiarki

Włosi postanowili rozwiązać problem braku personelu do koszenia trawy w interesujący sposób. Kosiarki w rzymskich parkach zastąpią… owce i kozy. Stada zwierząt wykorzystywane są już do „koszenia” trawników i skwerów m.in. w Berlinie. Ciekawe, czy ten pomysł przyjmie się również w polskich miastach.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o