Szkodniki w magazynie: jak się ich ustrzec?

Szkodniki w magazynie: jak się ich ustrzec?

Ziarno w magazynie wciąż narażone jest na ataki szkodników. Jak zadbać o to, aby było ich jak najmniej?

Zboża narażone są na ataki szkodników nie tylko na etapie wegetacji, ale także później, podczas ich przechowywania w magazynie zbożowym. Szkodniki mogą powodować poważne straty i sprawiać, że początkowo dobrej jakości ziarno straci swoją wartość zarówno handlową, jak i konsumpcyjną.

Tegoroczne ceny w skupach zbóż są tak niskie, że rolnicy posiadający magazyny zbożowe decydują się na ich przechowywanie, a nie oddanie do skupu. Czy czekanie na wzrost cen jest słusznym rozwiązaniem, czas pokaże. Teraz natomiast warto skupić się na tym, by przechowywane zboże z biegiem czasu nie straciło na jakości. W tym celu warto zadbać o jego ochronę przed szkodnikami.

Większość szkodników zbożowych prowadzi ukryty tryb życia, są trudne do wykrycia, a przy tym bardzo szybko się rozmnażają.

Daniel Dąbrowski z PODR

– Szkodniki magazynowe powodują sporo strat. Przede wszystkim żywią się ziarnem, przez co powodują ubytek masy ziarna – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Podczas żerowania pozostawiają też w zbożu swoje odchody i wydzieliny, przez co zanieczyszczają ziarno i obniżają jego jakość. Zaatakowane przez szkodniki zboże pełne też jest martwych owadów. Większość szkodników zbożowych prowadzi ukryty tryb życia, są trudne do wykrycia, a przy tym bardzo szybko się rozmnażają. Zaniedbanie ochrony przed szkodnikami może spowodować, że całe zmagazynowane ziarno nie będzie nadawało się do użytku.

Najbardziej znienawidzonym przez wszystkich rolników szkodnikiem magazynowym jest wołek zbożowy. Charakterystyczny, duży i czarny chrząszcz lubi przede wszystkim pszenicę i jęczmień.

– Występuje we wszystkich rodzajach magazynów zbożowych, zarówno w silosach, jak i magazynach płaskich. Wygryza w ziarnie liczne otworki, składa też w nim jaja, a jego larwy zjadają ziarno od środka, pozostawiając tylko łupinki – mówi ekspert. – Jeżeli pojawi się w magazynie, ziarno w krótkim czasie nie będzie nadawało się ani do konsumpcji, ani do zasiewu.

szkodniki w magazynach

Magazynowane ziarno może również zostać zaatakowane przez niewidzialne dla oka roztocza.

Oprócz wołka zbożowego w magazynach z ziarnem powszechnie żerują inne chrząszcze, mole, motyle oraz ich larwy. Bardzo groźnymi szkodnikami są też roztocza, które ze względu na swoje niewielkie rozmiary są niewidoczne gołym okiem. Żerują najczęściej w uszkodzonych ziarnach, zaatakowanych wcześniej przez inne szkodniki. Obecność roztoczy wykrywa się najczęściej podczas badań mikroskopowych. Zaatakowane przez nie ziarno nie nadaje się do spożycia, gdyż może powodować alergie oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Szkodniki magazynowe powodują sporo strat. Przede wszystkim żywią się ziarnem, przez co powodują ubytek masy ziarna.

Daniel Dąbrowski z PODR

W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż interweniować, magazyny zbożowe warto zdezynfekować jeszcze wtedy, gdy są puste. Warto o tym pamiętać zwłaszcza gdy w poprzednich sezonach magazyny były opanowane przez szkodniki. Natomiast gdy ziarno już znajduje się w magazynie, konieczne są jego regularne przeglądy. Trzeba reagować od razu po namierzeniu jakichkolwiek szkodników. Skutecznie działają opryski chemiczne bądź tzw. fumigacja, czyli zwalczanie szkodników za pomocą gazowania. Środki chemiczne można zastosować na własną rękę, natomiast zabiegi fumigacji warto zlecić specjalistycznej firmie.

 

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj też:

Żuławskie grupy sadownicze rozwijają skrzydła

Żuławskie nie jest kojarzone do tej pory z produkcją owoców. Jednak i tutaj powstają gospodarstwa i grupy sadownicze, które produkują spore ilości owoców.

6 października 2017

Przymrozki w rzepaku i zbożach – ile mogą wytrzymać?

Sezon siewny w pełni, a już niebawem przyjdą pierwsze przymrozki. Najgroźniejsze będą silne mrozy bez śniegu. Jakie temperatury wytrzymują zboża i rzepak?

9 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij