Szparagi: nie najlepszy początek sezonu

Szparagi w Polsce zaczyna zbierać się mniej więcej w 3 dekadzie kwietnia. W tym roku pogoda jednak nie sprzyja uprawom.

Pierwsze szparagi zbiera się już na terenie woj. dolnośląskiego. Choć, jak już pisaliśmy, ich producenci nie mieli większych powodów do niezadowolenia, to jednak tego sezonu raczej nie zaliczą do najbardziej udanych.

Początki sezonu niestety nie są dla nas zbyt udane. Za szparagi w tym sezonie trzeba zapłacić ok. 20 zł. Są droższe m.in. z uwagi na zeszłoroczną suszę – mówi Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

szparagi

Większe szanse na przetrwanie przymrozków mają szparagi znajdujące się pod foliami. (fot. AgroFoto.pl, KamileX)

Warzywom nie pomagają też obecnie przymrozki.

Wymarzły wszystkie młode, nieprodukcyjne plantacje i teraz czekamy, aż nowe szparagi zaczną od nowa wybijać.  Już na regularnych plantacjach wymarzło ich ok. 5%. Mniejszych szkód doznały te znajdujące się pod folią – wyjaśnia Marian Jakobsze.

Najbardziej narażone na niebezpieczeństwo są zielone szparagi. Wytrzymują jeszcze temperatury -3°C, jednak nie -6°C. Główka przemarzniętego szparaga robi się szklista oraz miękka i nie nadaje się już do sprzedaży. Stary są o tyle bolesne, że najpierw przez 3 lata trzeba czekać do pierwszych pędów, po czym dopiero można je uprawiać.

Mimo wszystko producenci mają nadzieję, że nie będzie aż tak dużych strat.

Wymarzły wszystkie młode, nieprodukcyjne plantacje i teraz czekamy, aż nowe szparagi zaczną od nowa wybijać.

Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga

Przed mrozem na młodych plantacjach rośliny zazwyczaj chroni się podobnie jak w sadach, głównie przez zadymianie i zamgławianie – wyjaśnia Marian Jakobsze.

Zbiory dopiero się zaczynają, plantatorzy z innych regionów kraju dopiero czekają na nie. Ostateczne wyniki poznać będzie więc można dopiero za jakiś czas. Sam sezon na szparagi kończy się w okolicach połowy czerwca.

Więcej o szparagach w artykule: Szparagi: czy ich uprawa się opłaca?

Natomiast więcej o zamgławianiu w tekście: Zamgławianie na przymrozki w sadach

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *