Trwałe użytki zielone – jak zwalczyć chwasty (wideo)
Łąki i pastwiska czyli trwałe użytki zielone mają duże znaczenie w chowie bydła. Brak zabiegów pielęgnacyjnych powoduje jednak ich degradację, a jak wiadomo zachwaszczona łąka to niższy plon gorszej jakości. Obejrzyj wideo i dowiedz się, jak skutecznie zwalczyć chwasty!
Spis treści
Trwałe użytki zielone – to dobra pasza
Przyjmuje się, że pasze objętościowe, a więc siano, kiszonki oraz sianokiszonki powinny stanowić, co najmniej 60 % diety przeżuwaczy. Łąki i pastwiska stanowią najtańsze źródło dostarczenia tych pasz. Często jednak, w wyniku braku odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych trwałe użytki zielone ulegają degradacji. Zachwaszczona łąka to niższy plon gorszej jakości! Nie wszystkie rośliny występujące na łące są też dobre dla bydła, część z nich może być nawet trująca.
Zadbaj o to co masz
Grass into Gold to inicjatywa firm Dow AgroSciences oraz Barenbrug, która ma na celu poprawę stanu łąki i pastwisk. Nie zawsze istnieje możliwość założenia nowych użytków zielonych. Wobec tego warto zadbać o to co się ma. Program renowacji łąki i pastwisk Grass into Gold podzielony jest na etapy. Pierwszym z nich jest zwalczanie chwastów, które negatywnie wpływają na skład paszy. Problematycznymi gatunkami są głównie – szczawie, pokrzywy, mniszek lekarski czy rdesty. Aby skutecznie sobie z nimi poradzić należy zastosować selektywny herbicyd Fernando Forte 300 EC. Herbicyd ten niszczy zarówno część podziemną jak i nadziemną chwastów, co zapewnia uzyskanie długotrwałego efektu chwastobójczego. Kolejnym etapem po zwalczaniu chwastów jest podsianie łąki czy pastwiska, mieszanką traw pastewnych.
Więcej informacji o programie Grass into Gold znajdziecie na dedykowanej stronie www >> GRASS INTO GOLD
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.