Tylko duże owoce jagodowe w plonie. Koniec z drobnicą!

Wzrost kosztów produkcji pociąga za sobą wzrost ceny towaru. W branży sadowniczej ta reguła również obowiązuje, ale nie tak bezkrytycznie, jak w przypadku większości towarów. Konsumenci zapłacą więcej, ale za jakość! To znaczy za duże owoce jagodowe, jędrne, smaczne, soczyste i trwałe. Wyobraź sobie, wcale nietrudno takie wyprodukować!

Jak wyprodukować duże owoce jagodowe ponosząc stosunkowo niewielkie koszty? Łyknijmy trochę wiedzy, a wszystko może się wyjaśnić.

Reklama

Duże owoce jagodowe to towar Premium

Klient, wybierając owoce deserowe, zazwyczaj kieruje się wzrokiem. Na drugim miejscu stawia dotyk. Dopiero na kolejnym wykorzystuje jeszcze jeden zmysł — smak. Natomiast rzadko kiedy poszukuje danej odmiany, czyli podpiera się wiedzą. Można go więc zadowolić, oferując jednocześnie duże owoce jagodowe, błyszczące, jędrne, trwałe, soczyste i smaczne. Aby jednak takie wyprodukować, trzeba trochę pogłówkować.

Czego potrzeba do produkcji dużych owoców jagodowych?

Niewątpliwie konieczna jest wartościowa odmiana, która genetycznie może wydać duże owoce. Przy czym roślinie nie może zabraknąć wody, na którymkolwiek etapie wzrostu i rozwoju. Gwarancją prawidłowego przebiegu procesów zachodzących w roślinie jest również odpowiednia temperatura, która stymuluje krążenie soków roślinnych. Ten specyficzny obieg dostarcza komórkom niezbędnych składników, odbierając asymilaty. Produkty fotosyntezy transportuje następnie do organów ważnych z punktu widzenia podtrzymania gatunku oraz przetrwania niekorzystnych warunków.

Wielkie znaczenie mikroelementów, aby otrzymać duże owoce jagodowe

Calibra-5L-kanister-UPL

Wraz z sokiem komórkowym dostarczane są do komórek roślinnych składniki niezbędne w procesach syntezy związków pokarmowych. Niejednokrotnie pewne pierwiastki warto dostarczyć roślinie z zewnątrz. Najlepiej pozakorzeniowo, aby uzyskać szybkie i optymalne nimi wysycenie.

Do pierwiastków, które zdecydowanie pozytywnie wpływają na zwiększenie kalibru owoców, należą mangan (Mn) oraz cynk (Zn). Niestety ze względu na antagonizm jonów trudno roślinie pobrać optymalną ilość Mn, jeśli w roztworze glebowym jest dużo jonów Zn. Stąd zawsze jednego z pierwiastków roślinie brakuje.

Aby uniknąć takiej sytuacji, powstał dolistny preparat na bazie obu ww. pierwiastków — Calibra. Wyprodukowano go wg unikatowej technologii PhysioActivatorTM.

duże owoce jagodowe - malina - owoce

Calibra zwiększa kaliber owoców, w efekcie uzyskujemy atrakcyjnie duże owoce jagodowe

Calibra dostarcza niezbędnych składników, intensyfikując podziały komórkowe. W efekcie zawiązki szybciej rosną i niejednokrotnie uzyskują większe rozmiary. Mimo że uzyskujemy duże owoce jagodowe, ale także ziarnkowe, ich smakowitość zostaje utrzymana (nie ulega rozrzedzeniu). Efekt ten uzyskujemy właśnie dzięki m.in. manganowi i cynkowi. Oba pierwiastki intensyfikują bowiem metabolizm wielu związków, co przekłada się na zwiększoną zawartość węglowodanów, białek, witaminy C oraz karotenu w pełni wykształconych owocach.

Calibra — termin i metoda stosowania

Zaleca się drobnokropliste opryskiwanie roślin sadowniczych preparatem Calibra, aby dokładnie pokryć roztworem liście i zawiązki owoców.

  • Zabieg w sadach wykonujemy najlepiej zaraz po opadaniu płatków kwiatowych. Warto go powtarzać co 10 dni.
  • Na plantacjach roślin jagodowych (malina, borówka, porzeczka i inne rośliny jagodowe oraz truskawka) prowadzonych w polu i pod osłonami pierwszy zabieg wykonujemy od momentu zawiązania pierwszych owoców. Następne — co 10–14 dni.

Warto jeszcze podkreślić, że zarówno Mn, jak i Zn są słabo redystrybuowane w roślinie. Poprzez drobnokropliste, dokładne opryskiwanie dostarczamy roślinie obu pierwiastków tak, by nie musiała się energetycznie wysilać nad ich przemieszczeniem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *