9 zdrowych powodów, dla których warto jeść jajka

Moda zmienia się co kilka lat: raz lekarze przestrzegają nas przed jedzeniem zbyt dużej liczby jaj, raz zachęcają, żebyśmy jedli ich więcej. Bez wątpienia jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Ale nie tylko.
– Jajka są jednym z niewielu pokarmów z tzw. białkiem – mówi Marta Nowacka, dietetyk z Warszawy. – Zawiera idealne proporcje dziewięciu aminokwasów. Jest pełne witamin: A, B12, D i E oraz pierwiastków mineralnych, jak selen, kwas foliowy, cholinę i wiele, wiele innych.
Choć są i przeciwnicy jaj, wskazujący na nasycone tłuszcze i tzw. zły cholesterol.
Jajka są pełne witamin: A, B12, D i E oraz pierwiastków mineralnych, jak selen, kwas foliowy, cholina i wiele, wiele innych.
Jednak ci, którzy jaja lubią, wskazują aż 9 powodów, dla których warto je jeść:
- są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12 i cholinę poprawiają kondycję mózgu;
- doskonałe połączenie białka i witamin sprawia, że jajka podane na śniadanie pomagają utrzymać prawidłową wagę ponieważ zapewniają sytość na dłużej;
- są dobrym źródłem lecytyny i zeaksantyny – pomagają zachować dobry wzrok;
- są bogate w proteiny, więc pomagają budować mięśnie;
- witamina B12 poprawia nasz humor i lepiej pomaga przetrwać stan stresu;
- proteiny zawarte w jajkach wzmacniają włosy i paznokcie;
- z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w stanie Alberta (Kanada) wynika, że jaja są doskonałymi antyoksydantami i pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego;
- zawartość fosforu, wapnia i witaminy D powoduje, że jaja wzmacniają kości;
- białko jaja może być użyte jako maseczka chłonąca wydzieliny skóry – potrafi wygładzić skórę i oczyścić pory.








