Dobre wiadomości o jajach na Wielkanoc

Jaja to nieodzowny symbol Wielkanocy. Symbolizują nowe życie i nadzieję. Są składnikiem większości potraw wielkanocnych, których nie brakuje na świątecznym stole. Dobre wiadomości o jajach przesyła na Wielkanoc KIPDiP apelując jednocześnie o przyłączenie się do akcji przeciwko marnowaniu żywności. 

Reklama

Światowy problem marnotrawienia żywności nie tylko w święta

Problem marnowania żywności dotyczy każdego z nas. Żywność marnują nie tylko zwykli konsumenci, ale także sklepy, restauracje i hotele, które wyrzucają, to co nie wykorzystują. Różnica w marnowaniu żywności występuje głównie między krajami rozwiniętymi, a krajami rozwijającymi się. Mieszkańcy krajów bogatych marnują średnio 95-115 kg żywności na osobę rocznie, podczas, gdy w krajach uboższych ilość wynosi przeciętnie 8 – 11 kg rocznie na osobę.

Dobre wiadomości o jajach na Wielkanoc – można je spożywać nieco dłużej

Jak wskazuje KIPDiP jaja również często są wyrzucane przez ludzi zaraz po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Tymczasem, takie postępowanie nie niesie za sobą pozytywnych skutków ekonomicznych i ekologicznych. Jeśli jaja będą prawidłowo przechowywane to można je spożywać dłużej.

To stwierdzenie potwierdzili niedawno Amerykanie, którzy złagodzili normy handlowe dla jaj, czyli wydłużyli zalecany termin spożycia. Dzięki takim krokom amerykański rząd chce zapewnić obywatelom łatwy dostęp do taniej i bezpiecznej żywności w czasie kryzysu. W USA to właśnie jaja są podstawowym produktem, w który zaopatrują się obywatele na czas trwania epidemii. 

KIPDiP apeluje o nie marnowanie żywności i dementuje: jaja nie są szkodliwe!

Dobre wiadomości o jajach na Wielkanoc to także te, które dotyczą ich zalet, a jest ich sporo.

Po pierwsze żółtko jaj nie zawiera cholesterolu, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Ponadto, jaja są źródłem witaminy A,E,D,K, oraz witamin z grypy B. Jaja możemy spożywać bez poczucia winy również dlatego, że są one bogate w składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i selen. W żółtku jaj znajdziemy także beta-karoten i luteinę, która wpływa pozytywnie na nasze widzenie.

Na dodatek, jaja posiadają w swoim składzie ksantofile, które są przydatne w okresie świątecznym gdy przygotowujemy majonez, czy pieczemy ciasta. Dobra wiadomość o jajach na Wielkanoc głosi, że są one obecnie jednym z najtańszych produktów, które znajdą się w Wielkanocnym koszyku.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *