Czosnek dobry, zwłaszcza ten z Polski

Czosnek dobry, zwłaszcza ten z Polski

Czosnek jest bardzo zdrowy. Już jeden ząbek dziennie wystarczy, by nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować. Warto o nim pamiętać, szczególnie że zbliża się czas większej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Czosnek jest bardzo zdrowy. Już jeden ząbek dziennie wystarczy, by nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować. Warto o nim pamiętać, szczególnie że zbliża się czas większej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Właściwości lecznicze czosnku znano już w starożytności. Dziś dowiedzione jest, że skutecznie zapobiega on infekcjom wirusowym układu oddechowego, a w przypadku zachorowania doskonale je zwalcza. W połączeniu z ciepłym mlekiem ułatwia odksztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość i obniża gorączkę, co czyni czosnek efektywną bronią w walce z przeziębieniem i grypą. Jednak to nie wszystko. Podobnie jak aspiryna ma właściwości przeciwzakrzepowe, a regularnie spożywany ułatwia przepływ krwi. Systematycznie przyjmowany może także zmniejszyć ciśnienie krwi o nawet 10%, co ma niebagatelny wpływ na obniżenie ryzyka zawału serca.

Gospodynie powinny jak najczęściej dodawać go nie tylko do dań mięsnych, ale i tłustych oraz ciężkostrawnych, gdyż czosnek ułatwia pracę jelit, a tym samym jest w stanie ustrzec nas przed tak nieprzyjemną dolegliwością, jaką są wzdęcia.

Czosnek jednak nie jest dla wszystkich. Może bowiem okazać się niebezpieczny dla osób z niskim ciśnieniem krwi lub przyjmujących insulinę. Powinny na niego również uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Mimo wszystko trudno jest przecenić zbawienne dla organizmu właściwości czosnku. Najlepsze jest w nim to, że mamy go praktycznie na wyciągnięcie ręki. Jak dowodzą badania, najzdrowszy jest czosnek pochodzący z naszych rodzimych upraw, a nie z dalekich Chin.

Na koniec dodajmy, że w bardzo prosty sposób można sporządzić masło czosnkowe. Wystarczy 1–3 ząbków czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, a następnie wymieszać z masłem.

Ceny jaj rosną – ile będzie trzeba za nie zapłacić pod koniec roku?

Czy ceny jaj będą nadal rosły? Ile trzeba będzie zapłacić za jajka pod koniec 2017 r. i w 2018 r.? Co jest przyczyną tak dużego wzrostu ceny jaj?

20 listopada 2017

Konkurs rolniczy „Pamiętnik Rolnika” – historia przemian polskiej wsi

Konkurs rolniczy "Pamiętnik Rolnika" to okazja do opowiedzenia historii przemian Waszego gospodarstwa. Przeczytaj, co działo się w czasach transformacji

19 listopada 2017

Prognoza dla rolników – warto wykorzystać okno pogodowe

Po uciążliwych wichurach i ulewnych deszczach nadchodzi chwilowa poprawa pogody. Sprawdź, jaka jest prognoza dla rolników na najbliższe dni.

8 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij