Czosnek dobry, zwłaszcza ten z Polski

Czosnek dobry, zwłaszcza ten z Polski

Czosnek jest bardzo zdrowy. Już jeden ząbek dziennie wystarczy, by nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować. Warto o nim pamiętać, szczególnie że zbliża się czas większej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Czosnek jest bardzo zdrowy. Już jeden ząbek dziennie wystarczy, by nasz organizm zaczął lepiej funkcjonować. Warto o nim pamiętać, szczególnie że zbliża się czas większej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Właściwości lecznicze czosnku znano już w starożytności. Dziś dowiedzione jest, że skutecznie zapobiega on infekcjom wirusowym układu oddechowego, a w przypadku zachorowania doskonale je zwalcza. W połączeniu z ciepłym mlekiem ułatwia odksztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość i obniża gorączkę, co czyni czosnek efektywną bronią w walce z przeziębieniem i grypą. Jednak to nie wszystko. Podobnie jak aspiryna ma właściwości przeciwzakrzepowe, a regularnie spożywany ułatwia przepływ krwi. Systematycznie przyjmowany może także zmniejszyć ciśnienie krwi o nawet 10%, co ma niebagatelny wpływ na obniżenie ryzyka zawału serca.

Gospodynie powinny jak najczęściej dodawać go nie tylko do dań mięsnych, ale i tłustych oraz ciężkostrawnych, gdyż czosnek ułatwia pracę jelit, a tym samym jest w stanie ustrzec nas przed tak nieprzyjemną dolegliwością, jaką są wzdęcia.

Czosnek jednak nie jest dla wszystkich. Może bowiem okazać się niebezpieczny dla osób z niskim ciśnieniem krwi lub przyjmujących insulinę. Powinny na niego również uważać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Mimo wszystko trudno jest przecenić zbawienne dla organizmu właściwości czosnku. Najlepsze jest w nim to, że mamy go praktycznie na wyciągnięcie ręki. Jak dowodzą badania, najzdrowszy jest czosnek pochodzący z naszych rodzimych upraw, a nie z dalekich Chin.

Na koniec dodajmy, że w bardzo prosty sposób można sporządzić masło czosnkowe. Wystarczy 1–3 ząbków czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, a następnie wymieszać z masłem.

Rosną ceny paliw i ceny nośników energii!

Czy taka sytuacja utrzyma się w najbliższym czasie?

4 czerwca 2018

Kredyty dla gospodarstw rolnych

Sprawdź, dlaczego aż 60% rolników deklaruje problemy finansowe, a jedynie około 30% wspiera się kredytami

8 czerwca 2018

Uwaga na wypadki w gospodarstwie rolnym!

Policja apeluje do rolników o rozwagę i zachowanie ostrożności podczas prowadzenia prac w gospodarstwie rolnym.

16 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close