Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Jak ważne są ziemniaki w zdrowym żywieniu? Na temat tego warzywa specjalnie dla agroFaktu wypowiada się dietetyczka z IŻiŻ.

Jak ważne są ziemniaki w zdrowym żywieniu? Czy polska kuchnia mogłaby istnieć bez tego warzywa? Na ten temat specjalnie dla agroFaktu wypowiada się dietetyczka z Instytutu Żywienia i Żywności.

Paulina Wołosiewska, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia: Ziemniaki w diecie Polaków stanowią bardzo istotne, bardzo duże źródło witaminy C. Pomimo tego, że same w sobie nie zawierają bardzo dużo tej witaminy, w związku z tym, że spożywane są często, stanowią rzeczywiście cenne źródło tejże witaminy. Pamiętajmy, że ziemniaki w porównaniu do innych produktów, które jadane są często do obiadów, będą działały zasadotwórczo, czyli nie będą dodatkowo zakwaszały naszych organizmów, tak jak np. mogą to robić kasze czy inne produkty, zwłaszcza mięsne. Więc to jest kolejna zaleta ziemniaków. Do następnych zalet zalicza się również to, że są cennym źródłem potasu, który ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Badania wykazują również ich korzystne działanie w prewencji wybranych chorób nowotworowych, również korzystnie wpływają na łagodzenie objawów choroby wrzodowej żołądka. W związku z tym wiele korzyści.

Należy zwrócić uwagę, że niestety jako społeczeństwo spożywamy znacznie mniej ziemniaków niż kiedyś. W 2005 r. na jedną osobę przypadało ok. 126 kg rocznie. W roku 2014 jest to już 101 kg, czyli zaznacza się wyraźny spadek spożycia ziemniaków.

Nie należy ich się bać, jeśli chodzi o kaloryczność, jeśli chodzi o dbanie o szczupłą sylwetkę i o zdrowie, z tego względu, że nie są one kalorycznym produktem. W 100 g ziemniaków jest ok. 77 kalorii, więc nie jest to jakoś wysoka wartość. Należy unikać przede wszystkim ziemniaków smażonych, czyli frytki smażone to już nie jest 77 kalorii w 100 g, tak jak mamy w przypadku ziemniaków gotowanych, tylko jest to już powyżej 300 kalorii. Frytki takie pieczone, karbowane, w piekarniku, to jest ok. 200 kalorii, a np. chipsy ziemniaczane to jest 500 plus. W związku z tym należy również zwrócić uwagę na formę, w jakiej spożywamy ziemniaki. Ziemniaki w postaci talarków, ziemniaki w formie purée z masłem, czy ziemniaki z jakimiś odpowiednimi sosami nie są odpowiednim wyborem. Ale ziemniaki gotowane w wodzie czy na parze, czy pieczone z dodatkiem ulubionych ziół, myślę, że jak najbardziej mogą się znaleźć w naszej codziennej diecie. Tyle o ziemniakach, więc jeszcze raz bardzo zachęcamy do ich spożycia i nie ma co się obawiać, jeśli chodzi o ich wysoką kaloryczność, bo absolutnie taką nie jest.

 

Więcej w artykule: Symbol kuchni polskiej, czyli niedoceniany ziemniak!

Czas na żniwa! Rolnicy ruszyli na pola [wideorelacja]

Rozpoczęły się żniwa. Czy susza wpłynęła na plony? Dowiedz się, co mówią rolnicy!

9 lipca 2018

100 sekund – m.in. zagrożone zwalczanie ASF

Dziś w wydaniu 100 sekund dowiesz się m.in. dlaczego może być zagrożone zwalczanie ASF.

Susza w Polsce – komisje, wnioski i wywiad z rolnikiem!

Susza. Biznes rolny narażony jest na wiele ryzyk. Wiedzą o tym rolnicy. Czasami mogą liczyć na pomoc. Gdzie i jak jej szukać?

12 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close