Zgnilizna twardzikowa kapusty – rozpoznanie i działanie

Zgnilizna twardzikowa kapusty jest wywoływana przez grzyb, który, podobnie jak grzyb powodujący szarą pleśń, jest polifagiem. To oznacza jego popularność w uprawach niemal wszystkich gatunków roślin warzywnych. Łatwo jest określić chorobę widząc charakterystyczne jej objawy. Poznaj je.
Zgnilizna twardzikowa kapusty jest wywoływana przez grzyb Sclerotinia sclerotiorum, który jest typowym polifagiem występującym w glebie. Jak wiemy, sklerocja wytwarzane przez ten patogen stanowią podstawowe źródło infekcji pierwotnej.
Spis treści
Charakterystyka sprawcy
Te formy przetrwalnikowe przeżywają okres zimowy w glebie od kilku do kilkunastu lat. Mogą kiełkować bezpośrednio w strzępkę grzybni, infekując liście, które mają kontakt z glebą. Inną formą infekcji roślin są zarodniki workowe wydostające się z worków. Worki wyrastają z miseczkowatych apotecjów zaś te kiełkują ze sklerocjów, wydostających się z gleby. Największe zagrożenie infekcją zarodnikami workowymi istnieje w maju i w czerwcu, przy sprzyjającej temperaturze w zakresie 16–22ºC.
Rośliny żywicielskie sprawcy choroby
Sclerotinia sclerotiorum jest patogenem grzybowym infekującym ponad 400 gatunków roślin, w tym również niemal wszystkie gatunki roślin warzywnych.
Zgnilizna twardzikowa kapusty – objawy
Pierwsze infekcje mogą pojawiać się na częściach nadziemnych roślin, w postaci ciemnobrązowych wodnistych, różnej wielkości plam. Typowe symptomy tej choroby w postaci obfitej, białoszarej grzybni z towarzyszeniem czarnych grudek sklerocjów wielkości ziaren pszenicy pojawiają się niebawem. W miarę upływu czasu, zainfekowana warstwa tkanek całkowicie się rozkłada.
Zgnilizna twardzikowa kapusty powoduje też puszystą grzybnię z towarzyszeniem sklerocjów. Objawy najczęściej ujawniają się w okresie przechowalnianym zwykle po miesiącu od składowania główek.
Straty i zapobieganie
Zgnilizna twardzikowa kapusty powoduje znaczne straty w czasie przechowywania główek kapusty.
Poleca się kilka zaleceń ograniczających chorobę:
- Do produkcji rozsady trzeba używać kwalifikowanych nasion pochodzących z pewnego źródła.
- Stosować zdrowe podłoże do produkcji rozsady.
- Unikać nadmiernego zagęszczenia roślin, zraszania liści oraz nadmiernego nawadniania w gorące dni, nocą i w okresie poprzedzającym zbiór.
- Nie należy uprawiać kapusty na tym samym polu przez 3–4 lata po uprawach, gdzie stwierdzono chorobę.
- Po zbiorach koniecznie trzeba usuwać resztki pożniwne.
- Chronić rośliny przed uszkodzeniami, gdyż S. sclerotiorum może rozwijać się także na martwych tkankach.
- Optymalne warunki przechowywania kapusty w komorach chłodniczych to temperatura 0ºC, wilgotność względna powietrza 90–95% i swobodna cyrkulacja powietrza.
