Zgorzel podstawy źdźbła: czy da się jej zapobiec?

Download PDF

Zgorzel podstawy źdźbła to choroba, na którą najbardziej narażona jest pszenica. W naszych warunkach klimatycznych kilkadziesiąt procent upraw znajduje się w obliczu wysokiego lub średniego ryzyka wystąpienia choroby. Patogen powodujący zgorzel podstawy źdźbła jest wyjątkowo odporny na środki ochrony roślin – chorobie łatwiej jest więc zapobiegać, niż ją leczyć.

Choroba najczęściej atakuje wielkopowierzchniowe gospodarstwa z dość wąską specjalizacją, w których pszenica uprawiana jest w monokulturze. Zgorzel podstawy źdźbła nie tylko znacznie obniża plony, ale również sprawia, że są one dużo gorszej jakości – niższa jest masa tysiąca ziaren, liczba ziaren w kłosie oraz rozkrzewienie.

Równocześnie podstawy pędów brunatnieją, a następnie całkowicie czernieją, wyglądają jak osmolone.

Jan Grycko z WMODR

Zgorzel podstawy źdźbła jest chorobą grzybową, wywoływaną przez wyjątkowo zaraźliwy i szybko rozprzestrzeniający się patogen. W pszenicy ozimej pierwsze objawy porażenia grzybem można zaobserwować już jesienią bądź wczesną wiosną. Objawia się ono występowaniem skupisk siewek, które słabiej rosną, mają pożółkłe liście i są mało odporne na przemarznięcia.

– Późną wiosną zgorzel podstawy źdźbła objawia się słabszymi łanami pszenicy ze zwijającymi się liśćmi flagowymi – wyjaśnia Jan Grycko z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie– Równocześnie podstawy pędów brunatnieją, a następnie całkowicie czernieją, wyglądają jak osmolone. Porażone pędy i korzenie sprawiają, że utrudniony jest transport wody i składników odżywczych w górę rośliny, co sprawia, że zaczyna ona zamierać. Porażone rośliny wykształcają słabe kłosy z równie kiepsko wykształconym ziarnem. Bywa i tak, że kłosy są całkowicie puste.

Gdy zgorzel podstawy źdźbła zaatakuje uprawy, bardzo trudno jest je uratować, gdyż nie ma uniwersalnych fungicydów, które skutecznie niszczyłyby patogen. Opryski wykonywane w czasie, gdy rośliny są już w okresie wegetacji, są nieskuteczne. Jedynym skutecznym rozwiązaniem, które pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się zgorzeli podstawy źdźbła jest wysiewanie prawidłowo zaprawionego ziarna. Preparaty ochronne z ziarna szybko przenoszą się do strefy korzeniowej podczas kiełkowania, dzięki czemu tworzą warstwę ochronną i ograniczają zakażenie patogenem.

zgorzel

Jeśli zboże zaatakuje zgorzel, plony nie tylko będą niższe, ale również dużo gorszej jakości.

Podobnie jak w przypadku większości chorób i szkodników zbóż, także zgorzeli podstawy źdźbła można uniknąć lub znacznie obniżyć ryzyko jej pojawienia się poprzez odpowiednią profilaktykę.

– Przede wszystkim należy stosować właściwy płodozmian – radzi ekspert. – Po drugie, bardzo ważna jest głęboka orka, która umożliwia rozkład resztek pożniwnych przed ponownym zasianiem zbóż. Dobrym sposobem jest też stosowanie nawozów fizjologicznie kwaśnych – zgorzel podstawy źdźbła najlepiej bowiem rozwija się w glebie o odczynie obojętnym.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Zabiegi fungicydowe
e2visionamd
Jak to wygląda u was z stosowaniem mankozebu ? U mnie to jedyna rzecz przy której zatykają się filterki przy dyszach w opryskiwaczu. Mieszam z Fandango lub luną expierence  i dod...
zobacz więcej »
mraukot
JakubLewandowski napisał: 15 minut temu, hardkor113 napisał: Pewnie fuzarioza teraz pelno tego Niestety fuzarioza na 100 % normalnie żółte kłosy. Obok mam p...
zobacz więcej »
hardkor113
Ja bym nic nie robil teraz juz za pozno
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o