Zaprawianie ziarna przed siewem: czy jest niezbędne?

Zaprawianie ziarna przed siewem: czy jest niezbędne?

Rolnik zaopatrujący się w materiał siewny nigdy nie ma 100% pewności, że kupuje towar wolny od chorobotwórczych patogenów. Czy zatem zaprawianie ziarna pozwoli zabezpieczyć przyszły łan przed groźnymi grzybami?

Rolnik zaopatrujący się w materiał siewny nigdy nie ma 100% pewności, że kupuje towar wolny od chorobotwórczych patogenów. Czy zatem zaprawianie ziarna pozwoli zabezpieczyć przyszły łan przed groźnymi grzybami?

Pan Adam Drozd (lat 52) z Przemkowa (woj. dolnośląskie) od 10 lat prowadzi 15 ha gospodarstwo rolne specjalizujące się w hodowli krów mlecznych i produkcji zbożowej z przeznaczeniem na pasze. – Bez zaprawiania zboża przed siewem nie da się dziś w ogóle prowadzić produkcji zbóż, a stara metoda na węch, stosowana jeszcze przez naszych dziadków nie sprawdza się przy niewielkim skażeniu ziarna grzybem – przekonuje rolnik. – Moim zdaniem warto zainwestować w zaprawę, bo mniej wydamy na opryski, które do najtańszych przecież nie należą.

Niebezpieczne grzyby

Jak przekonują eksperci, inwestycja w dobre ziarno zawsze się opłaca. Jednak nawet zakup ziarna kwalifikowanego nie daje nam pewności, że jest ono pozbawione patogenów. Niebezpieczne grzyby nie są bowiem widoczne gołym okiem. Zaopatrując się więc w materiał siewny, musimy się liczyć z możliwością przenoszenia chorobotwórczych grzybów, które ujawnią się dopiero wraz z jego kiełkowaniem w glebie. Do najpowszechniejszych chorób wywołanych przez grzyby bytujące na materiale siewnym należą: śnieć cuchnąca i śnieć gładka (pszenica jara i ozima), głownia pyląca (jęczmień), głownia źdźbłowa (żyto) oraz występująca w przypadku wielu gatunkach zbóż zgorzel siewek. Choroby te mogą doprowadzić do znacznej redukcji jakościowej i ilościowej naszego plonu.

Dobra inwestycja

Jedyną skuteczną ochroną przed groźnymi chorobami wywołanymi przez grzyby bytujące na materiale siewnym jest każdorazowe zaprawianie ziarna przed siewem. Zaprawa chroni bowiem nie tylko przed grzybami bytującymi na ziarnie, ale również tymi znajdującymi się w samej glebie. Należy również pamiętać, że nie ma skutecznych fungicydów, które w ramach oprysku można by zastosować w czasie wzrostu roślin. Dlatego zaprawianie ziarna powinno stanowić pierwszą i podstawową ochronę każdego łanu zbóż. Ma to także swoje uzasadnienie ekonomiczne – koszt zaprawy jest bowiem niewspółmiernie mały do skutków jej niezastosowania.

***

Zaprawianie ziarna i inne kwestie związane z materiałem siewnym omawiają również rolnicy-użytkownicy forum rolniczego AgroFoto.pl.

Zboża ozime: odmiany polskie czy zachodnie

Jakie odmiany zbóż wybierać do naszych gospodarstw? Pochodzące z polskich hodowli czy zachodnich?

12 sierpnia 2017

Szkodniki w rzepaku i pszenicy – co zagraża oziminom?

Dla przypomnienia podajemy najgroźniejsze szkodniki występujące w okresie jesiennym oraz podpowiadamy czym skutecznie je zwalczyć

19 sierpnia 2017

Pszenica jakościowa Ostroga najlepiej plonująca ochrona przeciwko dzikom!

Jak sprawić by plon był wysoki, a praca łatwiejsza? Pszenica jakościowa Ostroga ma grube ziarno, wysokiej jakości. Jest także stabilna i odporna na pogodę.

13 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij