Kury to popularny gatunek drobiu, chętnie hodowany w naszym kraju. Hodowla kur w Polsce jest ukierunkowana głównie na produkcję jaj i mięsa. Czytając teksty z naszej kategorii, dowiesz się o zasadach prawidłowego chowu kur. Poznasz różne ich rasy hodowane w Polsce oraz warunki ich utrzymania. Przeczytasz, co zrobić, by ustrzec swoje stado przed groźnymi chorobami, m.in. salmonellą. Sprawdzisz, jak poprawić kolor żółtka, a tym samym zapewnić zwierzęciu zbilansowaną dietę. Przeczytasz na temat opłacalności hodowli kur w Polsce oraz konkurencyjności rynku drobiu. Sprawdzisz, jak kształtują się ceny w eksporcie drobiu i od czego zależą. Nasza kategoria jest źródłem licznych ciekawostek, czytając ją, dowiesz się m.in. jak wykorzystać zmielone skorupy oraz jak oszukać kury, by niosły więcej jaj. Ponadto, będziesz na bieżąco z aktualnymi problemami hodowców – ptasią grypą czy wpływem antybiotyków na jakość drobiu.